Skip to main content
26 07 2017 | 09:18

Αποστόλου προς εκπροσώπους απόδημου Ελληνισμού: «Η κορυφαία μάχη για τα αγροτικά προϊόντα έρχεται με την ΤΤΙΡ»

Αποστόλου προς εκπροσώπους απόδημου Ελληνισμού: «Η κορυφαία μάχη για τα αγροτικά προϊόντα έρχεται με την ΤΤΙΡ»

Στις κερδισμένες αλλά και στις... χαμένες μάχες που έχει δώσει η ελληνική διπλωματία και η κυβέρνηση στον άκρως ανταγωνιστικό στίβο του διεθνούς εμπορίου τροφίμων αναφέρθηκε εκτενώς στη χτεσινή ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη συνεδρίαση της Βουλής, στα πλαίσια της 11ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, που διαρκεί από 24 έως 26 Ιουλίου.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Αποστόλου, έχει ως εξής:

«Θα ήθελα καταρχήν κι εγώ από την πλευρά μου να καλωσορίσω θερμά τις συναδέλφισες και τους συνάδελφους του Παγκόσμιου Διακοινοβουλευτικού Ελληνισμού.

Δεν είναι μόνο τα συναισθήματα χαράς που σας έχουμε κοντά μας. Είναι και η επικαιροποίηση της συνείδησης ότι εμείς στον ελλαδικό χώρο και εσείς, οι απανταχού Έλληνες της διασποράς, δίνουμε μαζί τις μάχες όπου γης για την υπεράσπιση και προώθηση των συμφερόντων της πατρίδας μας και του ελληνισμού.

Σε έναν κόσμο άκρως ανταγωνιστικό όπου πολύ συχνά, ιδιαίτερα στο πεδίο των διεθνών εμπορικών συναλλαγών, όχι μόνο δεν τηρούνται οι θεσμικοί κανόνες αλλά δεν τηρούνται ούτε καν τα προσχήματα.

Για να σας δώσω δηλαδή να καταλάβετε στην Κίνα έχει κατοχυρωθεί ένα brand name με το όνομα Feta.

Πού, στην Κίνα όπου δεν παράγεται ούτε ένα κιλό φέτα!!! (Αν το ζούσε αυτό ο Πολύφημος – ο πρώτος τυροκόμος της Ελλάδας – καταλαβαίνετε τι οργή θα τον κυρίευε!!)

Το βέβαιο είναι ότι κι εμείς εδώ, και δικαιολογημένα, νιώθουμε ελαφρύτερη την εθνική μας μοναξιά γνωρίζοντας τις προσπάθειες που κι εσείς καταβάλετε σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Πριν μερικούς μήνες είχαμε σε τούτη την αίθουσα μια πολύ δημιουργική συνεδρίαση με εκπροσώπους σας μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.

Είχαμε από τότε ανανεώσει το ραντεβού μας για σήμερα, με όλους εσάς, και είμαι βέβαιος ότι θα είναι μια εξαιρετικά γόνιμη διαδικασία η συζήτησή μας αυτή.

Φίλες και φίλοι,

Αν στα κατοχικά και μεταπολεμικά χρόνια η γεωργία και η κτηνοτροφία στην Ελλάδα, με το μεγάλο τότε ποσοστό συμμετοχής στο ΑΕΠ, συνέβαλαν αποφασιστικά στο να επιβιώσει ο πληθυσμός της χώρας μας, σήμερα αναδεικνύεται ως καθοριστικός παράγοντας στο να βγει η πατρίδα μας από την ασφυκτική οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση που βιώνει.

Το γεγονός αυτό, διαπιστώνω, ότι το συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο οι πολιτικοί, ο επιχειρηματικός κόσμος και οι επενδυτές, και κυρίως οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Ο αγροτικός χώρος τα τελευταία χρόνια επέδειξε μεγάλες αντοχές και δυνατότητες. Ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των εξαγωγών και το 2016 είναι εντυπωσιακή. Από τα συνολικά 18 δισ. των εξαγωγών τα 9 δισ., δηλαδή το 50% αφορούν προϊόντα του αγροτικού χώρου.

Η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, παρά την στρεβλή και χωρίς κατεύθυνση ανάπτυξη που είχε, την παρεξηγημένη χρήση κοινοτικών και εθνικών πόρων και τη λαθεμένη συνεταιριστική πολιτική, όχι μόνον είχε τις αντιστάσεις να μην κλονιστεί σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον αλλά κατέθεσε για μια ακόμη φορά τα διαπιστευτήριά της, τη δυνατότητα να παράξει σήμερα, υγιεινά προϊόντα με υψηλή θρεπτική και οικονομική αξία.

Ως εκ τούτου η ανασυγκρότηση του Αγροτικού Χώρου της Ελλάδας με βάση ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, ο προσανατολισμός του με βάση τις ανάγκες και απαιτήσεις των αγορών και η δημιουργία εργαλείων στήριξης του αποτελούν πρώτες προτεραιότητες.

Με τον τρόπο αυτό έχει τοποθετηθεί στην πρώτη σελίδα της κυβερνητικής ατζέντας.

Η χώρα μας αποτελεί από μόνη της brand name και αυτό το έχουν κτίσει η ταυτότητα του τόπου και οι άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου.

Η καθαρότητα και η θρεπτική αξία των προϊόντων της ελληνικής γης είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Φυσικά τα πλεονεκτήματα αυτά από μόνα τους δεν αρκούν. Θα πρέπει να ενισχυθούν από μια σειρά άλλες παραμέτρους. Πρώτον απαιτούνται συνέργειες και εννοώ συνέργειες σε όλα τα επίπεδα. Σε επίπεδο κυβέρνησης και υπουργείων, επενδυτών και επιχειρηματιών, εμπόρων και εξαγωγέων και φυσικά συνέργειες των ίδιων των παραγωγών.

Στο πλαίσιο αυτό σε ότι αφορά τις διεθνείς μας συναλλαγές τεράστιο ρόλο έχουν να παίξουν οι διπλωματικές και εμπορικές μας αντιπροσωπείες στο εξωτερικό καθώς και οι φορείς και οργανώσεις του ελληνισμού της διασποράς.

Για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα, στην λογική που προανέφερα, είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί η καινοτομία, και με την τεχνολογική και με την οργανωτική μορφή, στις γεωργικές δραστηριότητες και στη μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων.

Να χρησιμοποιηθούν όλες οι σύγχρονες τεχνικές του marketing και του management στην προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Εμείς σαν Υπουργείο στηρίζουμε την προώθηση των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές μέσα από συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις που το 2016 έφτασαν τα 150 εκατ. ευρώ.

Μάχες όμως δίνουμε και στα πλαίσια των συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, όπως Καναδάς και Νότια Αφρική, όπου για τη φέτα για παράδειγμα προβλεπόταν μετά την μεταβατική 5ετία να μπορούν να κυκλοφορούν ως φέτα νότιας Αφρικής και Καναδά.

Καταφέραμε να δεσμευτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αναθεώρηση της συμφωνίας πριν τη λήξη της 5ετίας με στόχο την πλήρη κατάργηση της χρήσης του όρου φέτα στα λευκά τυριά τους. Δηλαδή πλήρης απαγόρευση της χρήσης του όρου φέτα.

Πρόσφατα τη μάχη αυτή την κερδίσαμε για την αγορά της Ιαπωνίας από τώρα.Έρχονται κι άλλες μάχες, με κορυφαία αυτή της συμφωνίας με ΗΠΑ, τη γνωστή ως TTIP.

Επιμένω ιδιαίτερα στη φέτα γιατί κανένα άλλο προϊόν δεν μπορεί να έχει χαρακτηριστικά που είναι απολύτως συνυφασμένα με τη χλωρίδα, το γεωγραφικό ανάγλυφο, την εκτατική εκτροφή και το κλίμα της χώρας μας.

Συνεπώς υπάρχει στις ευρωπαϊκές και στις διεθνείς αγορές ένα «πεδίον δόξης λαμπρό» που περιμένει από εμάς να το κατακτήσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουμε κάνει μια στρατηγική επιλογή:

Να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας, ο κλάδος που στηρίζει και στηρίζεται από τη φέτα, να ενισχυθεί μέσα από κίνητρα, διευκολύνσεις, στοχευμένες πολιτικές και «εργαλεία», ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τις δομικές του αδυναμίες και να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα της χώρας.

Κατά τον ίδιο τρόπο το ελληνικό λάδι που έχει μια προστιθέμενη αξία από χέρι ως παρθένο κατά 80%, ενώ των ανταγωνίστριων χωρών είναι 40%, πρέπει να προστατευθεί .

Να μην φθάνει στο όνομα της μεταποιητικής οκνηρίας ή δεν ξέρω τι, χύμα στην Ιταλία και από εκεί να εισπράττεται όλη η προστιθέμενη αξία.

Δεν μπορεί τα αρωματικά φυτά της Ελλάδας, που όμοιά τους δεν υπάρχουν στον κόσμο και στην καλλιέργεια των οποίων έχουμε δώσει από την πλευρά του Υπουργείου τεράστιο βάρος, να φθάνουν εξίσου χύμα στις αγορές και πάλι την προστιθέμενη αξία να την επωφελούνται άλλοι.

Χρειάζεται επίσης σε κάθε προϊόν να υπάρχει η απαραίτητη κρίσιμη μάζα, κρίσιμη ποσότητα, και μάλιστα στην ώρα της, με συνέπεια στο χρόνο παράδοσης, στην ποσότητα και στην ποιότητα, ώστε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών.

Η συνέπεια πρέπει να αποτελέσει κανόνα σε όλες μας τις διεθνείς συναλλαγές. Αναφέρθηκα πριν στην ανάγκη συνεργειών σε παραγωγικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Χρειάζονται όμως συνέργειες σε πολιτικό επίπεδο, όπως οι συναντήσεις μας αυτές, με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, Τουρισμού, συνέργειες με σας και τα θεσμικά όργανα της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού και τους φορείς της Ελληνικής Διασποράς. Με τον τρόπο αυτό είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ και να είστε καλά.»

Την έναρξη της 11ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού κήρυξε ο Πρόεδρος της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, κηρύσσοντας στις 24 Ιουλίου, στην αίθουσα της Γερουσίας του Κοινοβουλίου, την έναρξη των εργασιών της 11ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε), αναφέρθηκε στην επέτειο συμπλήρωσης 43 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, αλλά και από τη δραματική περιπέτεια στην Κύπρο.

«Αυτή η τραγωδία που αποτέλεσε, δυστυχώς, ιστορικά -έτσι γράφεται η ιστορία- το έναυσμα για να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα μέσα από την κατάρρευση της Χούντας, δεν έχει φτάσει ακόμα στη λήξη της, δεν έχουν λυτρωθεί οι αδελφοί Κύπριοι τόσα χρόνια μετά, έτσι ώστε να μπορέσουν, ως μια ενιαία Κύπρος, ισότιμο μέλος της Ε.Ε., να πορευτούν οι νέες γενιές Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών και άλλων που βρίσκονται στο νησί. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει, τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που μπαίνουν για να υπάρξει μια σοβαρή, υπεύθυνη και κυρίως, δίκαιη λύση για το Κυπριακό» τόνισε ο Πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου.

«Είναι μεγάλη μου τιμή να υποδέχομαι στο Μητροπολιτικό Κέντρο, στο Ναό της Δημοκρατίας, βουλευτές που εκφράζουν την ελληνική διασπορά, εκλεγμένους αντιπροσώπους που απολαμβάνουν την εκτίμηση των συμπολιτών τους και που, μολονότι ζουν μακριά από τον τόπο τους, εξακολουθούν να συντηρούν σε επίπεδο, συλλογικό και ατομικό, τις υλικές, πολιτιστικές και συναισθηματικές τους σχέσεις με το χώρο καταγωγής τους» επεσήμανε ο κ. Νικόλαος Βούτσης. Αναφέρθηκε στην ιδιομορφία του Απόδημου Ελληνισμού η οποία έγκειται στο γεγονός ότι «στις παροικίες του εξωτερικού οι ομογενείς, παρότι προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα, ανακαλύπτουν πως η ελληνική προέλευση και παράδοση αποτελούν τον κοινό παρονομαστή που λειτουργεί ως συνεκτικός κρίκος μεταξύ τους».

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως η Πα.Δ.Ε.Ε. από την δημιουργία της εντάσσεται στη στρατηγική ανάπτυξη των παγκόσμιων δικτύων του Ελληνισμού, με στόχο την ενίσχυση των δεσμών των απόδημων Ελλήνων με την πατρίδα, καθώς και στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τις χώρες όπου ζουν και δραστηριοποιούνται οι ομογενείς βουλευτές, ενώ βασική αποστολή της είναι «η ανάπτυξη ενός νέου κινήματος φιλελληνισμού κι ενός μηχανισμού αλληλοπληροφόρησης, σε συνεργασία με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας Βουλευτών, ώστε να ενισχύσουν την διεθνή εικόνα και τη θέση της Ελλάδας».

Όπως επεσήμανε, «η ελληνική Βουλή, σαν κομβικό κέντρο του δικτύου αυτού, υποστηρίζει και ενισχύει την Ένωση με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας μέσω της ανάληψης αυτών των πρωτοβουλιών. Προτεραιότητα, ωστόσο, πρέπει να δοθεί όχι μόνο στην οικονομική πλευρά, στην ανάγκη για ανάπτυξη, για επενδύσεις, για διευκόλυνση των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρα μας και ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη φάση, αλλά και στην ηθική και πολιτική διάσταση των προβλημάτων που έχουν τεθεί επ’ αφορμή του οικονομικού ζητήματος. Διότι αυτά τα θέματα, πλέον, έχουν κυρίως πολιτική διάσταση και για την επίλυσή τους χρειάζεται αλληλοκατανόηση και βοήθεια από όλες τις πλευρές, ώστε να σπάσουν τα στερεότυπα και να λήξει η παραπληροφόρηση».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στα «πειράματα και τις λάθος θεραπείες που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και οδήγησαν σε τεράστια ύφεση, μεγάλη απώλεια του ΑΕΠ και μαζική φυγή νέων στο εξωτερικό». Έδωσε, επίσης, έμφαση στο προσφυγικό ζήτημα και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Είμαστε σε μια μετάβαση στις διεθνείς σχέσεις, στον κόσμο, στην παγκοσμιοποίηση, η οποία πρέπει να αποτιμηθεί, όπως και οι κρίσεις που έχουν παραχθεί. Το μέλλον της Ευρώπης, τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή μας, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει το έθνος και ο λαός μας, αποτελούν τα μεγάλα ερωτήματα στα οποία καλείται ν’ απαντήσει ο καθένας από εμάς, στο Κοινοβούλιο που συμμετέχει, προσπαθώντας ν’ αναμετρηθεί με τις προκλήσεις της ιστορίας, σε άμεση αναφορά και με την πατρίδα μας».

Τους συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση της Πα.Δ.Ε.Ε. καλωσόρισε ο Προεδρεύων, Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης, κ.Peter Katsampanis, ενώ, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Τέρενς Κουίκ, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κ. Κυριάκος Κενεβέζος ως εκπρόσωπος του Επιτρόπου Προεδρίας της Κύπρου για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτη Φωτίου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Λιλλήκας και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Δημήτρης Πλευράκης.

Την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης της Πα.Δ.Ε.Ε. παρακολούθησαν πρέσβεις και εκπρόσωποι πρεσβειών των συμμετεχουσών χωρών στην Ελλάδα, Πρόεδροι Ομοσπονδιών Ελληνικών Κοινοτήτων από την Ευρώπη, καθώς και ομογενείς βουλευτές-μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε., από διάφορα νομοθετικά σώματα. Από πλευράς της Βουλής των Ελλήνων παρέστησαν βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Βασιλάκης, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Κωνσταντίνος Δουζίνας και ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης ε.τ. κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος.

Οι εργασίες της 11ης Γενικής Συνέλευσης θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 26 Ιουλίου, ενώ φέτος εγκαινιάζεται μια καινοτόμα διαδικασία συνεργασίας των μελών της Πα.Δ.Ε.Ε με τις Διαρκείς και Μόνιμες Ειδικές Επιτροπές του ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί συγκεκριμένων θεματικών ενοτήτων με τους αρμόδιους Υπουργούς, Υφυπουργούς και αναπληρωτές Υπουργούς της ελληνικής Κυβέρνησης, Προέδρους των Επιτροπών, Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων, με τη συμμετοχή και ομογενών Υπουργών. Επίσης, τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. θα συναντηθούν και με εκπροσώπους της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πα.Δ.Ε.Ε, όπως αυτό θα προκύψει από τις αρχαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν απόψε, θα συναντηθεί αύριο Τρίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο και με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νικόλαο Βούτση.