Skip to main content
07 09 2015 | 11:33

Αποστόλου από τον Πύργο: "Να απαλύνουμε τα βάρη των αγροτών"

Αποστόλου από τον Πύργο: "Να απαλύνουμε τα βάρη των αγροτών"

«Πάμε στις εκλογές χωρίς να θέλει ο ελληνικός λαός» είπε ξεκινώντας την συνέντευξή του στα τοπικά ΜΜΕ της Ηλείας την Παρασκευή ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. Ο κ. Αποστόλου εξήγησε πως η Κυβέρνηση δεν είχε δημοκρατική νομιμοποίηση μετά τη «λιποταξία» των 30 συναδέλφων – πρώην συντρόφων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, άσχετα με το αν κάποιοι προσπαθούν να συσχετίσουν την δημοκρατική νομιμοποίηση με τη δεδηλωμένη. «Καμία κυβέρνηση μειοψηφίας δεν έχει σταθεί στη χώρα μας» συμπλήρωσε. Μετακύλησε δε το πρόβλημα στην ομάδα των 30 και στην αντιπολίτευση για το ότι οδηγήθηκε η χώρα σε εκλογές. Ζήτησε συγνώμη για όσα υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου αλλά δικαιολογήθηκε πως η κατάσταση ήταν τέτοια όπου στο τέλος της σκληρής διαπραγμάτευσης υπήρξε το δίλλημα «χρεοκοπία ή λιτότητα εντός της Ευρωζώνης» όπου δεν υπήρξε απάντηση από την ομάδα Λαφαζάνη και μόνη επιλογή ήταν να ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. «Η αδυναμία υλοποίησης των υποσχέσεών μας μας οδήγησε στις εκλογές για να πάρουμε την εξουσιοδότηση και να υλοποιήσουμε το νέο μας πρόγραμμα.

Μίλησε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και αναφερόμενος στον αγροτικό τομέα δήλωσε πως στόχος τώρα είναι να απαλύνει η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις επιπτώσεις από το νέο μνημόνιο και να είναι πιο ήπιες, κάτι που στόχος είναι να συζητηθεί στο πλαίσιο του μνημονίου τον ερχόμενο Οκτώβρη παράλληλα με την συζήτηση για τη μείωση του χρέους. Ο κ. Αποστόλου ανέφερε πως θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα για να μετριαστούν οι επιπτώσεις, ενώ μίλησε για εξ ορθολογισμό του ΦΠΑ των αγροτών και μείωση του κόστους σε συνδυασμό με την φοροεισπρακτικότητα. Μίλησε για μεροκάματο στην αγροτική εργασία αφού τα περιθώρια για άλλο κέρδος δεν υπάρχει στην αγροτική εκμετάλλευση, για την φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων όπου έθεσε όριο αφορολόγητου έως 12.000 ευρώ, αλλά και τη φορολόγηση του εισοδήματος σε ποσοστό 26%. Πρότεινε δε να υπάρξει φορολογική κλίμακα για τους αγρότες ανάλογα με το εισόδημά τους και τις ενισχύσεις που λαμβάνουν. Παράλληλα αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν τις καταβολές του ΕΛΓΑ, τις προκαταβολές φόρου και άλλα ζητήματα που απασχολούν λιγότερο ή περισσότερο τους αγρότες.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε πως κάποια από αυτά που ζητά η Τρόικα όπως ζητήματα της κτηνοτροφίας είχαν τεθεί από την Κυβέρνηση λόγω προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως το ζήτημα των βοσκότοπων και τη λήψη ενισχύσεων. Το ζητούμενο είναι να εξασφαλιστούν οι εκτάσεις που θα δώσουν ζωοτροφές είπε, ενώ συμπλήρωσε πως πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα στο χώρο για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας μας. Έθεσε ακόμα το θέμα της ποιότητας των προϊόντων και τόνισε πως η χώρα μας υστέρησε σε πολλά ζητήματα που αφορούν την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, παραθέτοντας διάφορα σχετικά παραδείγματα.

Αποκλείεται η συνεργασία με τη ΝΔ

Κλείνοντας ο κ. Αποστόλου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη κόμμα της ΝΔ, ενώ τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την αυτοδυναμία. Όσο για το θέμα των συνεργασιών ανέφερε πως μπορεί να υπάρξουν αλλά όχι με τη ΝΔ. «Θα γίνει κυβέρνηση στη χώρα την επόμενη των εκλογών, αλλά όχι με δυνάμεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις οποίες δεν έχουμε κανένα ιδεολογικό κοινό σημείο. Στη συνέντευξη τοποθετήθηκαν και οι βουλευτές Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Μάκης Μπαλαούρας και Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Καυτά ερωτήματα από τον πρόεδρο του ΑΣ Πύργου

Σημαντικά ζητήματα που «καίνε» τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας έθεσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου Μιχάλης Πλαστουργός, στον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την διάρκεια συνάντησης τους που έγινε στο πλαίσιο προεκλογικής περιοδείας του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό και των επαφών που είχε με εκπροσώπους τοπικών αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών.

Ο κ. Πλαστουργός αναφέρθηκε στην προ των εκλογών του Ιανουαρίου, υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα των χρεών αγροτών και συνεταιρισμών προς την ΑΤΕ. Επίσης, στην επιλογή της πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας στην «Πειραιώς», το οποίο από πολλούς του ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηριστεί σκάνδαλο. Συνέχισε με το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, για το οποίο έλαβε την απάντηση ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν χρήματα, για τον ΕΛΓΑ και τις διαδικασίες και τις προυποθέσεις καταβολής αποζημιώσεων. Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Πύργου, άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων για την υπερβολική αύξηση των εισφορών που πληρώνουν οι αγρότες στον ΕΛΓΑ. Άλλα κρίσιμα θέματα που μπήκαν στην συζήτηση με τον πρώην υπουργό, από τον κ. Πλαστουργό ήταν οι τιμές βασικών προιόντων της Ηλείας, όπως είναι η σταφίδα, το λάδι, το καλαμπόκι, τα σιτηρά. Επισημάνθηκε η ανάγκη επαναφοράς του καθεστώτος των τριών ζωνών στην σταφίδα και η διακηρυγμένη πρόθεση για την λειτουργία μικρού αριθμού (4-5) ελαιοτριβείων στην χώρα.

Σε σχέση με το τελευταίο, τέθηκε από τον κ. Πλαστουργό το εξής εύλογο ερώτημα: Μα είναι δυνατόν να μεταφέρουν την σοδειά τους στην Καλαμάτα για να βγάλουν το λάδι τους οι χιλιάδες των ελαιοπαραγωγών της Ηλείας; Τέθηκαν ακόμη τα ζητήματα των αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ για καταστροφές που υπέστησαν καλλιέργειες και το αγροτικό δίκτυο από τις θεομηνίες που έπληξαν την Ηλεία τα έτη 2011 και 2012. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από το υπεύθυνο για την αγροτική πολιτική, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αόριστες και γενικές.

Πηγή: ilialive.gr, «Πρωινή»