Skip to main content
10 10 2017 | 13:27

Απειλή για τις καλλιέργειες της Κρήτης το βακτήριο Xylella

Απειλή για τις καλλιέργειες της Κρήτης το βακτήριο Xylella

Απειλή για τις καλλιέργειες της Κρήτης μπορεί να αποτελέσει το βακτήριο “Ξυλέλλα” (Xylella fastidiosa), το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, αλλά έχει διαπιστωθεί σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία και προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές σε δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως ελιά, αμπέλια και εσπεριδοειδή.

Oι επισημάνσεις αυτές έγιναν στις 6 Οκτωβρίου σε εκπαδευτική ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), το ΤΕΙ Κρήτης, τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” και την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Χανίων.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση του κοινού, σχετικά με το παθογόνο βακτήριο Ξυλέλλα και η γνωστοποίηση των ενεργειών πρόληψης που έχουν γίνει ή έχουν προγραμματιστεί.

Στον «οδικό χάρτη ενεργειών ανά εμπλεκόμενο φορέα στην Περιφέρεια Κρήτης» και στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης, αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος στο παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και στέλεχος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης, γεωπόνος Ευγενία Στυλιανού.

Η ερευνήτρια – εντομολόγος (ΕΛΓΟ “Δήμητρα”) Δρ. Αργυρώ Καλαϊτζάκη αναφέρθηκε σε «έντομα-φορείς του φυτοπαθογόνου βακτηρίου». Τέλος, ο καθηγητής Φυτοπαθολογίας – Βακτηριολογίας στο ΤΕΙ Κρήτης, Δρ. Δημήτρης Γκούμας, εξήγησε ότι το βακτήριο πρωτοεμφανίστηκε το 2013 σε ελαιώνες στη Νότια Ιταλία και, αργά αλλά σταδιακά και σταθερά, «επεκτείνεται προς δυσμάς». «Αν φανεί στην Ελλάδα, θα δημιουργήσει πολύ σημαντικά προβλήματα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου η καλλιέργεια της ελιάς είναι από τις σημαντικότερες καλλιέργειες στο νησί μας».

Πηγή: haniotika-nea.gr