Skip to main content
23 10 2015 | 10:21

Ανυπολόγιστες οι ζημιές από την κακοκαιρία σε Αχαΐα και Ηλεία - δείτε φωτογραφίες

Ανυπολόγιστες οι ζημιές από την κακοκαιρία σε Αχαΐα και Ηλεία - δείτε φωτογραφίες

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται ο δήμος Δυτικής Αχαΐας από το πρωί της Πέμπτης, ένεκα των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από το βράδυ της Τρίτης την ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Για αρκετή ώρα έμεινε κλειστός ο δρόμος προς το αεροδρόμιο του Αράξου.

Στις 16:00 την Πέμπτη διεξήχθη έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Αχαΐας, με σκοπό να εγκριθεί και επίσημα το αίτημα για κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Είμαστε σε πολύ άσχημη κατάσταση. Κάνουμε έκκληση για να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς από τις 5 το πρωί παλεύουμε να περισώσουμε ό,τι μπορούμε με τα μηχανήματα του δήμου και με ιδιώτες. Το δημοτικό και επαρχιακό δίκτυο είναι κατεστραμμένο» δήλωσε στο patrisnews.com ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Χρήστος Νικολάου.

Ο δήμος έχει πληγεί απ΄ άκρου εις άκρον, καθώς έχουν πλημμυρίσει δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ οι καλλιέργειες –πάρα πολλές σε έναν δήμο ημιαγροτικό- έχουν υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που φτάνουν στο patrisnews.com, έχει πληγεί σοβαρά η περιοχή της Λακκόπετρας, καθώς το νερό έχει καλύψει τεράστιες αγροτικές εκτάσεις.

Επίσης σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν στα Σαγέικα, όπου κάτοικοι έχουν αποκλειστεί στα σπίτια τους. Ζημιές έχουν καταγραφεί σε Μετόχι, Λάππα, Βουπράσιο, Λιμνοχώρι, Ματαράγκα και στο παραλιακό τμήμα της Δύμης.

Από το πρωί η Πυροσβεστική έχει παρέμβει για απάντληση υδάτων στη Λακκόπετρα, στα Νιφορέικα και στο Ματαράγκα, καθώς και στο Πέττα για κοπή δέντρου.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει σούπερ μάρκετ στο Λάππα, καθώς έχει πλημμυρίσει στο υπόγειο.

Η κυκλοφορία στην ΝΕΟ Πύργου-Πατρών και στην ΠΕΟ Πύργου-Πατρών έχει ομαλοποιηθεί ύστερα από την υπερχείλιση τις πρώτες πρωινές ώρες, ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι εστάλη από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα το αίτημα για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Τα συνεργεία του δήμου ειναι σε επιφυλακή για όλη τη νύχτα, καθώς υπάρχει φόβος επιδείνωσης των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Τεράστιες ζημιές από την κακοκαιρία στη Βουπρασία

Τεράστιες καταστροφές και πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει από χθες το βράδυ η κακοκαιρία, κυρίως στη βόρεια Ηλεία.

Οι μεγαλύτερες ζημιές αυτή τη στιγμή σημειώνονται σε Βάρδα, Βουπράσιο και Ψάρι. Έχουν αναφερθεί εκτροπές οχημάτων σε πολλές περιοχές, καθώς η ισχυρή νεροποντή έχει μετατρέψει τους δρόμους σε ποτάμια. Συγκεκριμένα στην Πατρών - Πύργου, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία ενώ στο ύψος του Βουπρασίου έχει διακοπεί.

Σοβαρά ειναι τα προβλήματα και στην περιοχή των Λεχαινών και της Μανολάδας, όπου σημειώθηκαν ζημιές σε επιχειρήσεις.

Αίτημα έκτακτης ανάγκης από τον Ναμπίλ Μοράντ

Την κήρυξη του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε με έγγραφό του προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ναμπίλ Μοράντ, ένεκα των σοβαρών καταστροφών στην περιοχή της Βουπρασίας αλλά και στην περιοχή των Λεχαινών. Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι το αίτημα εστάλη από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλλάδας Απ. Κατσιφάρα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ.Μοράντ έχει συγκαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση στις 12:30 Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 «λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που σημειώνονται στην περιοχή το τελευταίο εικοσιτετράωρο, προκαλώντας πλημμύρες και σοβαρές ζημιές σε υποδομές καθώς και στο φυτικό, ζωικό, αλιευτικό πάγιο και έγγειο κεφάλαιο του Δήμου».

Βάρδα

Πλημμύρισε και η Μανολάδα - Ανυπολόγιστες ζημιές σε μελισσοκομία

Τεράστιες καταστροφές έχουν σημειωθεί και στην Μανολάδα. Η ισχυρή νεροποντή δεν άφησε τίποτα όρθιο στην περιοχή.

Ανυπολόγιστες ζημιές αναφέρονται στην Μελισσοκομία Λεπίδα, που υπάρχει στη Νέα Μανολάδα από το 1988. Το ποτάμι που βρίσκεται εκεί, ξεχείλισε και πήρε μαζί του όλο τον συσσωρευμένο κόπο 25+ χρόνων. Περίπου χίλιες κυψέλες με τα σμήνη τους βρίσκονταν στο χώρο μαζί με όλο το υλικό και τα εργαλεία της μελισσοκομίας. Οι φωτογραφίες στάλθηκαν σε εμάς από τον κύριο Λεπίδα.

Καταστροφικός χείμαρρος «σάρωσε» το Καπελέτο

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα «φουσκωμένου» χείμαρρου στο Καπελέτο, αφού άφησε πίσω του νεκρά ζώα και σοβαρές ζημιές σε σπίτια, γέφυρες και λοιπές υποδομές της τοπικής κοινότητας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στo patrisnews.com τα μέλη του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Καπελέτου, ο χείμαρρος είχε κοίτη ανοίγματος 45 μέτρα και βάθος 4μ. και κατέστρεψε εκατοντάδες στρέμματα σοδειάς, ενώ δεν τη γλίτωσε ούτε το σύστημα υδροδότησης, με συνέπεια να μείνει χωρίς νερό το χωριό.

Πηγή: patrisnews.com