Skip to main content
09 04 2015 | 11:41

Αντισταθμιστικά μέτρα για τη μείωση των ενισχύσεων στη σταφίδα υποσχέθηκε ο Αποστόλου

Αντισταθμιστικά μέτρα για τη μείωση των ενισχύσεων στη σταφίδα υποσχέθηκε ο Αποστόλου

«Δεν διαπραγματευτήκαμε εμείς το πλαίσιο για τη σταφίδα, ούτε βέτο μπορούμε να ασκήσουμε. Σιγά–σιγά θα προσπαθήσουμε να απαλύνουμε τις επιπτώσεις με παρεμβάσεις όπως είναι η μείωση του κόστους παραγωγής. Βασικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε το προϊόν. Θα έχουμε ρήξεις στο χώρο που ενδέχεται να είναι επώδυνες για μας, σας θέλουμε μαζί μας στην προσπάθεια». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την επίσκεψη στο Αίγιο τη Μ. Τετάρτη, 8 Απριλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βαγγέλης Αποστόλου, δημιουργώντας… ανάμεικτα συναισθήματα στους παραγωγούς που κατέκλυσαν τις εγκαταστάσεις της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών.

Ο κ. Αποστόλου κατέφθασε στην Π.Ε.Σ. λίγο πριν τις 6.30 μ.μ. και συμμετείχε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, του δημάρχου Αιγιαλείας, Θανάση Παναγόπουλου, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων. Το «παρών» έδωσαν και οι βουλευτές Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.

APOSTOLOU-EPISKEPSI-PES-01

Σύσκεψη με δήμαρχο – στελέχη της Παναιγιάλειας Ένωσης

Ο πρόεδρος, Θανάσης Σωτηρόπουλος και ο διευθυντής της Π.Ε.Σ., Μίλτος Σταυρόπουλος, παρουσίασαν στον αναπληρωτή υπουργό την εξαγωγική συνεταιριστική εταιρεία της Αιγιάλειας, μιλώντας για τον προσανατολισμό της, κάνοντας αναφορά στη σύγχρονη οργάνωσή της, τις επενδύσεις και την εξωστρέφειά της που έχει καταφέρει, τα προϊόντα της να έχουν ξεχωριστή θέση στις διεθνείς αγορές. Επικεντρώνοντας τη συζήτηση στη σταφίδα, έκαναν γνωστό στον υπουργό ότι η Π.Ε.Σ. είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας και εξαγωγής Κορινθιακής σταφίδας με ποσοστό που προσεγγίζει το 60% περίπου της συνολικής ετήσιας παραγωγής. "Έχουμε δουλέψει πολύ σωστά όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε επενδύσει στην ποιότητα, τις εγκαταστάσεις, στη νέα τεχνολογία και την έρευνα, έχουμε χρησιμοποιήσει όλα τα εμπορικά όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας προκειμένου να δώσουμε νέα πνοή σε αυτή τη συνεταιριστική εταιρεία και το έχουμε επιτύχει. Όμως, για να εξασφαλιστεί η συνέχεια πρέπει να έχουμε και προϊόν", ανέφεραν μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως η Π.Ε.Σ. ολοκληρώνει πολύ νωρίτερα από τους ανταγωνιστές της την πληρωμή όλης της σταφίδας και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το προϊόν, καθώς οι εξαγωγές είναι μειωμένες και οι τιμές συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία. Όπως τόνισαν, "κάτι πρέπει να γίνει για να υπάρξει αντιστάθμισμα αυτής της μεγάλης απώλειας από τη μείωση των επιδοτήσεων. Για χίλιους δύο λόγους πρέπει να στηρίξουμε τη σταφίδα, είναι εξαγωγικό προϊόν κατά 58%, στηρίζει διαχρονικά την τοπική οικονομία".

Οι προτάσεις της Π.Ε.Σ. στον αναπληρωτή υπουργό

Στις προτάσεις της Π.Ε.Σ. που τέθηκαν στον υπουργό συμπεριελήφθηκε και το γεγονός ότι η σταφίδα μπορεί να γίνει προϊόν που θα καταναλώνεται στα σχολεία. Επιπλέον, τονίστηκε στον κ. Αποστόλου η ανάγκη ενίσχυσης της Υπηρεσίας Αγροτικής Οικονομίας Αιγίου που έχει απομείνει με δύο υπαλλήλους και κινδυνεύει με «λουκέτο», με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αναγκάζονται να μεταβαίνουν στη Διεύθυνση στην Πάτρα. Οι προτάσεις της ΠΕΣ για να μειωθεί το κόστος, να βελτιωθεί το εισόδημα του σταφιδοπαραγωγού και να αμβλυνθεί η αρνητική επίπτωση της εσωτερικής σύγκλισης με τη μεγάλη μείωση της ενίσχυσης, είναι οι εξής: "Να επανενταχθεί η σταφίδα στις «συνδεδεμένες ενισχύσεις» καθώς και στις «περιοχές με φυσικούς περιορισμούς /μειονεκτικές περιοχές». Επίσης να χρηματοδοτηθούν διαρθρωτικά μέτρα για αναμπελώσεις – υποδομές, σχεδίαση θεματικών προγραμμάτων για στήριξη παραγωγών σε ορεινές περιοχές, ενίσχυση μέτρων για τις Ομάδες Παραγωγών, ενίσχυση μέτρων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στους αγρότες, ενίσχυση για την εκκίνηση αγροτικών επιχειρησιακών πρωτοβουλιών, επιχορηγήσεις εκκίνησης αγροτικών επιχειρήσεων κ.λπ.

Ακόμη, επαρκής και χαμηλότοκη χρηματοδότηση των Συνεταιριστικών Οργανώσεων για άμεση πληρωμή των παραγωγών κ.λπ., θέσπιση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ για τους αγρότες. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια, αγροτικά κτίσματα, τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και αποθήκες, απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης Βιβλίων και έκδοσης στοιχείων των αγροτών με ετήσια εκκαθάριση στα έσοδα κατώτερη των 30.000 ευρώ, απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης Βιβλίων και έκδοσης στοιχείων των αγροτών με ετήσια Δικαιώματα Ενιαίας Ενίσχυσης κατώτερα των 10.000 ευρώ, πλήρης και οριστική απαλλαγή των αγροτών από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος, μείωση του ποσοστού προκαταβολής φόρου από 55% στο 20% δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας και έλλειψης ρευστότητας των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και του αγροτικού κόσμου, μη φορολόγηση επιδοτήσεων και αποζημιώσεων και υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων Μ.Υ.Φ. ανά χρήση και όριο πάνω 300 ευρώ.

Τέλος, η Π.Ε.Σ. πρότεινε στον αναπληρωτή υπουργό τροποποίηση της υποβολής Δήλωσης Φ.Π.Α. αγροτών κανονικού καθεστώτος ώστε αυτή να γίνεται μία μόνο φορά το έτος με συγκεκριμένη φόρμα για τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος, άμεση επιστροφή του Φ.Π.Α. αγροτών του ειδικού καθεστώτος, άμεση ανταπόκριση των Φορέων για τις αποζημιώσεις λόγω καταστροφών, κατάργηση προστίμων που επιβάλλονται στους αγρότες για τυπικές παραλήψεις στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών τους υποχρεώσεων και εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για στήριξη των σταφιδοπαραγωγών, όπως χρηματοδότηση για αναδιάρθρωση αμπελώνων, δημιουργία αγροτικών υποδομών κ.λπ.

Ικανοποιημένος από τη λειτουργία της Ένωσης

Ο υπουργός μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Παναιγιάλειο Ένωση, τονίζοντας προς τον κ. Σωτηρόπουλο: "Αυτό που έχουμε στο μυαλό μας και θα το υπηρετήσουμε με την δική σας συμμετοχή στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην τοπική συνεταιριστική λειτουργία. Υπάρχει μία παραγωγική οντότητα η οποία ανταποκρίνεται στο σκοπό που καλείται να υπηρετήσει. Όντως, υπάρχουν προβλήματα και παρ’ όλα αυτά έχετε μία λειτουργία που δεν ξέφυγε από το σκοπό της. Για μας, η ιστορία, ο πολιτισμός που λέγεται σταφίδα είναι συνδεδεμένος με μια περιοχή, όχι μόνο από πλευράς παραγωγής, παραδόσεων, αλλά μία ανάσα ζωής για την περιοχή και από αυτή την άποψη οφείλουμε να το υπηρετήσουμε".

APOSTOLOU-EPISKEPSI-PES-03.

«Οι αγρότες ζητούν να ζουν με αξιοπρέπεια» ανέφερε ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Αιγιάλειας, Θανάσης Παναγόπουλος, χαρακτήρισε ως θετική την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού μόλις δύο μήνες μετά την ανάληψη της θητείας του, ενώ για το δήμο Αιγιαλείας είπε πως απαριθμεί 50.000 κατοίκους και τα ¾ αυτών είναι παραγωγοί, αναφέροντας τα τρία βασικά προϊόντα, σταφίδα, ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή. Μίλησε για την ιστορία της σταφίδας και εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των δημοτών μετέφερε την αγωνία για τη βιωσιμότητα της σταφιδοκαλλιέργειας. Παράλληλα, εκφράστηκε και με την ιδιότητα του αγρότη, για τα προβλήματα τα οποία θυμάται από μικρός να είναι τα ίδια, τονίζοντας στον υπουργό πως οι παραγωγοί της Αιγιάλειας δεν ζητούν τίποτα περισσότερα από την αξιοπρέπειά τους. «Δεν είμαστε επαίτες, ζητούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια» σχολίασε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Μία άλλη διάσταση στο θέμα έθεσε ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α., Πάνος Γεωργόπουλος. Μιλώντας για τις επιπτώσεις από τη μείωση των επιδοτήσεων είπε πως η υπάρχουσα που ήδη εκτιμάται στο 30% για την περιοχή, θα εκτιναχθεί, ζητώντας τη λήψη μέτρων.

Στόχους και δεσμεύσεις ανέλυσε ο κ. Αποστόλου σε ανοιχτή σύσκεψη με τους αγρότες

Αρχικά ο υπουργός μίλησε για όσα βρήκε στο γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφερόμενος στα πρόστιμα, τονίζοντας ότι θα πολεμήσει για να τα μειώσει. "Δεν είμαστε εμείς αυτοί που συζητήσαμε για τις διατάξεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ωστόσο εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε τα όσα προβλέπει με ευελιξία και κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξομαλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις. Θα προσπαθήσουμε εντός της Ε.Ε. να τα διαχειριστούμε όπως πρέπει για να μην ζημιωθούν οι παραγωγοί. Στις αρχές του 2017 με την αναθεώρηση της Κ.Α.Π. θα προσπαθήσουμε να συνδέσουμε τις επιδοτήσεις με τα σημερινά επίπεδα", ανέφερε ο κ. Αποστόλου, ενώ σχολιάζοντας το περιεχόμενο πανό που είχε αναρτηθεί από τον Αγροτικό Σύλλογο, είπε: "Κι εμείς είμαστε αντίθετοι στην Κ.Α.Π. όμως δεν μπορεί να υπάρχουν κονδύλια τριών δισεκατομμυρίων κι εμείς, ειδικά στην παρούσα φάση, να τα αγνοήσουμε". Ο υπουργός μίλησε για το εθνικό σχέδιο που καταρτίζεται, μέσα από το οποίο, όπως έκανε γνωστό, να επιδιωχθεί η ενίσχυση του ανταγωνισμού της ελληνικής γεωργίας, δίνοντας βάρος στα παραδοσιακά προϊόντα, όπως είναι η σταφίδα. Όπως τόνισε, "η σταφίδα έχει συνδεθεί με την επιβίωση, την ανάπτυξη και τον πολιτισμό της περιοχής σας και εμείς οφείλουμε αυτό να το επαναφέρουμε. Για να επιτευχθεί αυτό θα προχωρήσουμε σε κάποιες παρεμβάσεις, όπως είναι η μείωση του κόστους παραγωγής", ανέφερε, δεσμευόμενος για μείωση κατά 50% του πετρελαίου κίνησης και κατά 40% του ηλεκτρικού ρεύματος, εκτιμώντας ότι θα επιφέρουν ανακούφιση στον αγροτικό κόσμο αφού θα μειωθεί το κόστος παραγωγής κατά 30-35%. Παράλληλα, πρόσθεσε πως θα εξεταστούν και άλλες παρεμβάσεις για λιπάσματα και εφόδια.

Οι συνεταιρισμοί

Ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι ο αγροτικός τομέας το βασικότερο εργαλείο εξόδου από την κρίση, σημειώνοντας πως στόχος είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας με ταυτόχρονη στήριξη και της κτηνοτροφίας, ενώ όσον αφορά στο φαινόμενο των ελληνοποιήσεων υπογράμμισε, ότι θα γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας και παράλληλα θα εντατικοποιηθούν οι φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι. Σχετικά με τους εποπτεύοντες οργανισμούς, ο κ. Αποστόλου ανέφερε, ότι θα επανεξετασθεί το σύνολο των λειτουργιών τους, ενώ για τον ΕΦΕΤ, ο αναπληρωτής υπουργός είπε, «πως δεν ασκεί τις δραστηριότητες που όφειλε να ασκεί». Σχετικά με το συνεταιριστικό κίνημα, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είπε, ότι θα ξεκινήσει άμεσα η διαβούλευση και μέσα στο καλοκαίρι θα έχει μπει σε νέες βάσεις.

ΑΤΕ και φορολογία

Αναφορά έγινε από τον αναπληρωτή υπουργό και για την έλλειψη ρευστότητας στο χώρο μετά το… χάρισμα της Αγροτικής Τράπεζας, όπως χαρακτηριστικά είπε, τονίζοντας πως για την νέα ηγεσία του υπουργείου είναι ανοιχτό το ζήτημα του ελέγχου της Αγροτικής και κάνοντας γνωστό ότι στόχος είναι η δημιουργία μιας Τράπεζας Ειδικού Σκοπού που θα «αφορά τομείς που θέλουμε να ενισχύσουμε», όπως τόνισε.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για τη φορολογία που «καίει» τους αγρότες, μιλώντας για «φορολογική καταλήστευση». Υποσχέθηκε δε ότι στο εξής δεν θα υπολογίζεται ως φορολογητέα ύλη το χωράφι ή το βοσκοτόπι, υποσχόμενος κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αφορολόγητο ατομικό καθαρό εισόδημα στα 12.000 ευρώ για τους αγρότες.

APOSTOLOU-EPISKEPSI-PES-02

Για τις εγγυημένες τιμές των προϊόντων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Θανάσης Χελάκης προκάλεσε τον υπουργό να δεσμευθεί για τις εγγυημένες τιμές των προϊόντων. "Θέλουμε τιμές που θα αναγνωρίζουν το κόστος και θα αφήνουν ένα κέρδος για αξιοπρεπή διαβίωση", τόνισε μεταξύ άλλων, μεταφέροντας και το γεγονός ότι περίπου 200 οικογένειες από το 2012 δεν έχουν πάρει τη στρεμματική ενίσχυση. "Όταν δεν πετύχουμε τις εγγυημένες τιμές στην αγορά, τότε η διαφορά επιστρέφει στο κεφάλι μας", αρκέστηκε να απαντήσει ο υπουργός. Αναφορικά με το θέμα της συνταξιοδότησης υποσχέθηκε σύνταξη στα 65 για τους άντρες και στα 62 για τις γυναίκες.

Μετά το τέλος της ομιλίας του αναπληρωτή υπουργού, ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από παραγωγούς, εκπροσώπους συνεταιρισμών και συλλόγων, ενώ στον κ. Αποστόλου παραδόθηκαν ψηφίσματα από συλλόγους της περιοχής.

Φάκελο παρέδωσε η Ανεξάρτητη Κίνηση

Εκ μέρους της Ανεξάρτητης Κίνησης Αγροτών μίλησε ο Νίκος Φιλιππόπουλος, παραδίδοντας στον κ. Αποστόλου πλήρη φάκελο με οικονομικά στοιχεία για τη σταφίδα, παρουσιάζοντας τις εξής προτάσεις για άρση του αδιεξόδου: Την αύξηση της παραγωγής μέσω ελεγχόμενης αύξησης της σταφιδοκαλλιέργειας και αναδιάρθρωσης. Την βελτίωση της ποιότητας. Την μεταποίηση σε ελκυστικές συσκευασίες για τη δημιουργία υπεραξίας του προϊόντος.

Οι προτάσεις της Ανεξάρτητης Κίνησης είναι: Με πρωτοβουλία της ΑΕΣ-ΠΕΣ να λειτουργήσουν οι Πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί και να αποκατασταθεί η ενότητα και η συνεννόηση. Να αξιοποιηθούν οι αποθήκες στην παραλία του Αιγίου για τη δημιουργία Μουσείου Ιστορίας της Σταφίδας. Το Αίγιο να γίνει πρωτεύουσα της Σταφίδας με εβδομάδα εκδηλώσεων, εκθέσεων κ.τ.λ.. Σύνδεση της ιστορίας της πόλης με την ιστορία της σταφίδας. Προβολή και διαφήμιση της “Βοστίτσας” στην Αγγλία, την χώρα που καταναλώνει τη σταφίδα. Να δοθούν κίνητρα σε ξενοδοχεία, χώρους εστίασης, τοπικά μαγαζιά για τη διαφήμιση και προώθηση της σταφίδας σε Έλληνες και ξένους τουρίστες της περιοχής.

Οι διεκδικήσεις του Αγροτικού Συλλόγου

Την ίδια στιγμή, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου διεκδικεί: Να μην ισχύσουν οι περικοπές της νέας ΚΑΠ 2015 – 2020. Κατάργηση όλων των περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή. Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτοκτηνοτρόφων που έχουν παραδώσει τα προϊόντα τους σε εμπόρους, Συνεταιρισμούς και ΑΕΣ (πρώην Ενώσεις Συνεταιρισμών). Να πληρωθούν άμεσα οι ενιαίες ενισχύσεις που εκκρεμούν από το 2012. Να επιστραφούν τα αποθεματικά στον ΟΓΑ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Να μην ισχύσει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13%. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να μη φορολογηθούν οι ενισχύσεις. Όχι λογιστικά βιβλία σε αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Διαγραφή κάθε ποσού από ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων, από το σύνολο των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών προς τις τράπεζες. «Κούρεμα» κατά 30% σε δάνεια έως 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες, σχετικά με την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Κανένας πλειστηριασμός σπιτιού μας ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Επιπλέον, θέτει και τα εξής: Να διασφαλιστεί η παροχή από τις τράπεζες χωρίς υποθήκη, άτοκων καλλιεργητικών δανείων. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Κατάργηση ΤΩΡΑ του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών στα νοσοκομεία, στον ΕΟΠΠΥ και τα φάρμακα. Ούτε ένα ευρώ για την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ. Να τις συμπληρώνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου. Όχι στην παρακράτηση της ενίσχυσης 3%. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς σε παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο. Άμεση επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμων για τα έτη 2013 – 14. Όρια συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Επιδότηση ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, Δωρεάν νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων και ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων. Άμεσα να δοθεί το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης με βάση τις βοσκήσιμες εκτάσεις του 2012. Ενίσχυση με βάση το ζωικό κεφάλαιο και όχι τους βοσκότοπους. Στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης με προσλήψεις γεωτεχνικών, χωρίς επιβάρυνση των αγροτών.

Πηγή: protionline.gr

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Στην αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει για τους σταφιδοπαραγωγούς, λόγω της μείωσης που θα επιφέρει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση του προϊόντος, αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου κατά την χθεσινή επίσκεψή του στην Αχαΐα, όπου είχε σειρά συναντήσεων και επαφών με αγροτικούς και συνεταιριστικούς φορείς, αλλά και απευθείας με τους αγρότες.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε ότι το Υπουργείο θα κάνει ότι μπορεί για να περιοριστούν οι απώλειες για τους σταφιδοπαραγωγούς από τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, ενώ κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση του 2017 θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ενταχθεί η σταφίδα στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, έτσι ώστε κατά μέσο όρο να φτάσουν οι ενισχύσεις στα σημερινά επίπεδα.

«Δεδομένης της μεγάλης παγκόσμιας αγοράς της σταφίδας και της ελλειμματικότητας της ΕΕ στο προϊόν αυτό, θεωρούμε ότι η καλλιέργειά της θα πρέπει να στηριχθεί για παραγωγικούς σκοπούς και για σκοπούς προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι στις περιοχές που καλλιεργείται (ορεινή Αιγιάλεια κ.α.) συμβάλλει στην αξιοποίηση του ανάγλυφου και της προστασίας του περιβάλλοντος από την διάβρωση» συμπλήρωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου.