Skip to main content
09 02 2018 | 13:07

«Άνοιγμα» του ΙΤΕ στην Ιεράπετρα για έρευνα και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα

«Άνοιγμα» του ΙΤΕ στην Ιεράπετρα για έρευνα και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα

Συνεργασίες με Δήμους της Κρήτης με πρώτο αυτόν της Ιεράπετρας έχει βάλει στο πρόγραμμά του το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Κρήτης (ΙΤΕ) με σκοπό ιδιαίτερα την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και έτσι χθες έγινε μια πρώτη επαφή του αντιδημάρχου Αγροτικών θεμάτων Αργύρη Πανταζή στο ίδρυμα, τον οποίο υποδέχθηκε ο Ιεραπετρίτης ερευνητής Παναγιώτης Σαρρής.

Εκεί, πέρα από την ξενάγηση, έγιναν συναντήσεις και συζητήσεις με τους επικεφαλείς των ερευνητικών τμημάτων του κορυφαίου στην Ελλάδα ερευνητικού ιδρύματος, αλλά και με τον κοσμήτορα της Γεωπονικής Σχολής του ΤΕΙ κ. Βερβερίδη, όπου ανταλλάχθηκαν ιδέες, και ακούστηκαν προτάσεις για το πως το ΙΤΕ θα μπορούσε να βοηθήσει σε διάφορους τομείς τον αγροτικό τομέα της Ιεράπετρας και ποια θα μπορούσε να είναι η συμβολή του Δήμου σε αυτό.

Ο Παναγιώτης Σαρρής ο οποίος πέρα από το ερευνητικό του έργο στο ΙΤΕ, σύντομα πρόκειται να γίνει και μέλος της επιτροπής έρευνας και ανάπτυξης του αντίστοιχου Υπουργείου, συνεισφέροντας σε αγροτικά θέματα, μίλησε στο Ράδιο Λασίθι για όσα έγιναν χθες και όσα μπορούν να γίνουν από εδώ και πέρα.

Όπως είπε το ΙΤΕ έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία κάνοντας προσεγγίζοντας τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης της Κρήτης, Δήμους και την Περιφέρεια, με σκοπό να αξιοποιηθεί το ερευνητικό έργο που γίνεται, να βρεθούν νέα χρήσιμα πεδία δράσης, αλλά και να είναι οι Δήμοι ενήμεροι για τα διάφορα ερευνητικά προγράμματα τα οποία πρόκειται πλέον να χρηματοδοτηθούν με σκοπό να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

Τρία απ’ αυτά τα προγράμματα αφορούν μεγάλης κλίμακας έρευνες στους τομείς της ελιάς, του αμπέλου και του μελιού, με αυτό της ελιάς να έχει ήδη ξεκινήσει με στόχο την έρευνα του γονιδιώματος (DNA) της ελιάς ώστε να γίνουν παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου, τομέας στον οποίο, μπορεί η Ελλάδα να ανταγωνιστεί οποιαδήποτε χώρα.

Ανάλογες δράσεις θα γίνουν στους τομείς του αμπελιού και του μελιού, ενώ ο κ. Σαρρής τόνισε πως το ΙΤΕ έχει καταθέσει μελέτη για έρευνα στα κηπευτικά προϊόντα, η οποία όμως δεν είναι βέβαιο αυτή τη στιγμή πως θα λάβει χρηματοδότηση, ώστε να μπορεί να ανακοινωθεί κάτι πιο συγκεκριμένο.

Παράλληλα το φαινόμενο της ανομβρίας είναι κάτι που απασχολεί τους ερευνητές και όπως λέει ο κ. Σαρρής πριν δύο εβδομάδες ήταν θέμα συνάντησης στο Υπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας με παρουσία και εκπροσώπων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι οποίοι ενδιαφέρονται για ενημέρωση και πιθανές λύσεις στο θέμα.

Μια άλλη δράση η οποία προετοιμάζεται είναι η ίδρυση ενός «κέντρο αριστείας στην αγροτοδιατροφή» στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα ερευνητικά κέντρα της Κρήτης (ΙΤΕ, ΜΑΙΧ, Πανεπιστήμιο, ΕΛΓΟ, ΕΛΚΕΘΕ, κλπ) με σκοπό να υπάρχει μια ομάδα στην οποία θα ανταλλάσσονται ιδέες με στόχο μεταξύ άλλων να κάνουν από κοινού όλα τα ιδρύματα προτάσεις για χρηματοδότηση δράσεων που έχουν συναποφασιστεί.

Ο κ. Σαρρής τόνισε πως σε όλα αυτά αναζητούνται συνέργειες με τους Δήμους της Κρήτης και ιδιαίτερα με αυτούς που έχουν μεγάλη αγροτική παραγωγή και για αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό που ο πρώτος που ανταποκρίθηκε ήταν ο Δήμος Ιεράπετρας.

Το ΙΤΕ όπως λέει είναι, δυστυχώς ή ευτυχώς, η εξαίρεση στην Ελλάδα σε ότι αφορά τα ερευνητικά κέντρα, με σπουδαίες επιδόσεις οι οποίες πρόσφατα το κατέταξαν ως πρώτο στην Ελλάδα και 52ο στην Ευρώπη, κάτι που σημαίνει πως έχει τη δυνατότητα να διεκδικεί και να λαμβάνει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για έρευνα, σε μια περίδο μάλιστα που η έρευνα στην Ελλάδα δέχεται σημαντική στήριξη και από πλευράς κράτους.

Από την πλευρά του ο Αργύρης Πανταζής τόνισε πως οι χθεσινές επαφές είναι μια αρχή που μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την αγροτική Ιεράπετρα και όσα συζητήθηκαν θα αναλυθούν στο Δήμο με σκοπό τελικά να υπογραφεί σύμβαση συνεργασίας με το ΙΤΕ.

Ανάμεσα στα άλλα προγραμματίστηκαν να γίνουν εκδρομές των σχολείων της Ιεράπετρας για να γνωρίσουν το ίδρυμα, ενώ στις επαφές τονίστηκαν και οι πολύ υψηλές επιδόσεις των ερευνητών και των φοιτητών της Ιεράπετρας οι οποίοι ξεχωρίζουν στο ίδρυμα.

Πηγή: Ράδιο Λασίθι 92,3