Skip to main content
17 09 2018 | 09:16

Ανέβασε τους τόνους στα αγροτικά θέματα ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Ανέβασε τους τόνους στα αγροτικά θέματα ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Τους τόνους στα αγροτικά θέματα ανέβασαν οι απαντήσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου προς τους δημοσιογράφους στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς περιορίστηκε μόνο στο να εξαγγείλει ένα μέτρο ελάφρυνσης προς τους συνεταιρισμούς, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 10% - από το 13% επί των πλεονασμάτων που είναι σήμερα. Συγκεκριμένα είπε: «Στον αγρότη, θα δώσουμε και κίνητρα εξωστρέφειας και συνεργειών, με φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με φορολογικό συντελεστή 10%. Γιατί -το ξέρουν οι φίλοι μας οι αγρότες- μόνο με τη συνεργασία μπορεί να εξασφαλίσει ποιότητα και ποσότητα και να πουλήσει το προϊόν του σε τιμές ακόμα και διπλάσιες στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.»

Την Κυριακή όμως, οι ερωτήσεις που έθεσαν τρεις δημοσιογράφοι από τρία ΜΜΕ της επαρχίας έδωσαν την ευκαιρία στον πρόεδρο της ΝΔ να προβεί σε επίθεση προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα θέματα της κτηνοτροφίας, αλλά και στη φυτική παραγωγή, με αιχμή την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων γάλακτος για τις οποίες είπε ότι «Θα τους βρούμε και ξέρουμε ποιοι είναι (σ.σ. όσοι προχωρούν σε ελληνοποιήσεις)».

Στην ερώτηση της κυρίας Βιβής Ανδρίτσου από την εφημερίδα «Καρφίτσα», για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε τα εξής:

«Ο κλάδος της κτηνοτροφίας αφανίζεται σήμερα. Χάνουμε ζωικό κεφάλαιο με πολύ μεγάλους ρυθμούς και αυτοί οι περήφανοι άνθρωποι αυτή τη στιγμή αισθάνονται ότι δεν έχουν απολύτως κανένα μέλλον. Βρέθηκα στα Γρεβενά, ανέβηκα στη Σαμαρίνα, συνάντησα μετακινούμενους κτηνοτρόφους. Δε μου ζήτησαν ούτε φορολογικές παρεμβάσεις ούτε παρεμβάσεις άλλου είδους, μου είπαν κάνε κάτι για το γάλα. Όχι γιατί η τιμή του δεν πρέπει να καθορίζεται στην ελεύθερη αγορά. Αλλά διότι το μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος, που μπαίνει από τα σύνορα, πηγαίνει σε βιομηχανίες, αγοράζεται σε πολύ χαμηλές τιμές και διότι κάποιοι πουλούνε προϊόντα και τα βαφτίζουν ως ελληνικά ή φτιάχνουν φέτα υποτίθεται από ελληνικό γάλα και αυτό δεν είναι φέτα, γιατί δεν έχει ελληνικό γάλα ή δεν έχει τη σύνθεση ελληνικού γάλακτος, που χρειάζεται για να ονομαστεί φέτα. Θα τους βρούμε και ξέρουμε ποιοι είναι. Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τα προϊόντα θα πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα. Και η Διεπαγγελματική Φέτας που ετοιμάζεται θα πρέπει να έχει σκοπό να ανεβάσει τις τιμές για όλο τον κλάδο, όχι μόνο για ορισμένους και να μην επιτρέψει να πωλείται δήθεν φέτα. Απόλυτη έμφαση, λοιπόν, στην αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων. Είναι καθαρά ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης. Είναι χρέος τιμής απέναντι σε ανθρώπους που κάνουν μια πολύ δύσκολη δουλειά και στηρίζουν την ελληνική ύπαιθρο. Καταλαβαίνετε ποια μπορεί να είναι συνέπεια αν ερημώσουν τα ορεινά μας χωριά.»

Στην ερώτηση με τα πολλαπλά ερωτήματα του κ. Γιάννη Κολλάτου από το Θεσσαλία TV, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε τα εξής:

«Ο φόρος στο κρασί θα καταργηθεί. Εκκρεμεί και η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ. Ήταν ένας αδικαιολόγητος φόρος, δεν έφερε ουσιαστικά έσοδα στα δημόσια ταμεία. Παράλογος φόρος που μπορεί να καταργηθεί εύκολα και χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος την επόμενη μέρα.

Προφανώς και ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής συνδυάζεται με το αφορολόγητο. Δεν μου κάνει εντύπωση η ευρηματικότητα της κυβερνητικής προπαγάνδας στη διαστρέβλωση των θέσεών μας. Από κει και πέρα το συνολικό πλαίσιο μείωσης φορολογίας και εισφορών, θα ωφελήσει και τους αγρότες. Θέλω να δω ξεχωριστά και δεν έχω εύκολη απάντηση, για να είμαι ειλικρινής, τι γίνεται με το ζήτημα του πετρελαίου. Καταλαβαίνω ότι είναι ένα πολύ μεγάλο κόστος, δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι συγκεκριμένο. Αναγνωρίζω απόλυτα, όμως, ότι αυξάνει σημαντικά το κόστος παραγωγής και μας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας.

Η ανταγωνιστικότητα και αύξηση της παραγωγικότητας περνά μέσα από τις συνενώσεις και την άθροιση δυνάμεων. Παντού στην Ελλάδα βλέπω παραδείγματα νέων υγιών σχημάτων συνεργασίας, που μπορούν και κόντρα στο ρεύμα των καιρών να αποδίδουν, να εξάγουν και διεκδικούν καλές τιμές, γι’ αυτό μπορώ να δώσω πρόσθετα φορολογικά κίνητρα για τις οργανώσεις των παραγωγών όταν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους και είναι επιχειρήσεις ουσιαστικά και λογοδοτούν στους παραγωγούς.

Στο ΠΑΑ λιμνάζουν κονδύλια, αδικαιολόγητη και εξοργιστική η καθυστέρηση του υπουργείου στο να τα απορροφήσει, κυρίως για καινοτόμα προγράμματα για νέους αγρότες, προγράμματα για εκπαίδευση και κατάρτιση, τεράστιες προοπτικές σε σχέση με τη βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω της τεχνολογίας και βέβαια μια ριζική αναμόρφωση του ΕΛΓΑ. Αν θυμάμαι καλά ο βασικός κανονισμός του ήταν από τη δεκαετία του ’50 και σήμερα είναι παντελώς ακατάλληλος με την κλιματική αλλαγή. Κρατώ το σημαντικό ζήτημα του πετρελαίου κίνησης.»

Στην ερώτηση του Γιώργου Γιαννάκη από τον «Πρωινό Λόγο» των Ιωαννίνων, ο οποίος μίλησε ευθέως για εμπόδια που βάζει στη δημιουργία Διεπαγγελματικής Φέτας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Καταρχάς για το πρώτο ζήτημα της κτηνοτροφίας απάντησα ήδη. Επιμένω πάρα πολύ στη Διεπαγγελματική για τη Φέτα. Καθυστερεί αδικαιολόγητα το υπουργείο. Δεν ξέρω γιατί. Δεν ξέρω πώς τη φαντάζεται ή αν θέλει να βάλει γνωστούς συνδικαλιστές ή εργατοπατέρες να κάνουν πάλι τα δικά τους. Επιμένω όμως ότι είναι ο μόνος τρόπος να προατευθεί τελικά το ίδιο το προϊόν από τους άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι οι κτηνοτρόφοι από τη μία και οι σοβαροί και έντιμοι παραγωγοί από την άλλη.»