Skip to main content
20 06 2017 | 12:23

Μετρήσιμα αποτελέσματα ζήτησε ο Αγοραστός για το ΠΑΑ - εθνική στρατηγική για τα κηπευτικά ο Τατούλης

Μετρήσιμα αποτελέσματα ζήτησε ο Αγοραστός για το ΠΑΑ - εθνική στρατηγική για τα κηπευτικά ο Τατούλης

"Αυτές οι συναντήσεις πρέπει να εξελιχθούν σε συναντήσεις μέτρησης αποτελέσματος. Πρέπει να κάνουμε την απορροφητικοτητα τώρα, όχι να μεταθέτουμε τα προγράμματα", είπε από το βήμα της 3ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός. Στο περιθώριο, μάλιστα, της συνεδρίασης, δήλωσε στο Agro24 ότι "έχει σημασία το πόσο γρήγορα θα απορροφήσουμε τα κονδύλια του ΠΑΑ, διότι ενόψει Brexit, όσο πιο αποτελεσματικοί είμαστε, τόσο καλύτερη κατανομή ποσών θα κερδίσουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Μετά το 2020, θα μειωθούν τα διαθέσιμα κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη, καθώς η Μεγάλη Βρετανία δεν θα συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ. Μην ξεχνάμε ότι οι πληρωμές του υφιστάμενου ΠΑΑ επεκτείνονται μέχρι και το 2022."

Από την πλευρά του, μιλώντας στο βήμα, ο Πέτρος Τατούλης, περιφερειάρχης Πελοποννήσου, είπε ότι "δεν φτάνει το ΠΑΑ. Χρειάζεται ένα ευρύτερο πλάνο ανάπτυξης. Θα πρέπει να οργανώσουμε μία εθνική στρατηγική για τα κηπευτικά, το ελαιόλαδο και άλλα εθνικά προϊόντα. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένο διαχειριστικό μοντέλο για τα μεγάλα αρδευτικά έργα, που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.

Η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της Πελοποννήσου θα δώσει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της περιφέρειας μας.

Υπάρχουν τάσεις, όπως η ερημοποίηση, το δημογραφικό πρόβλημα και η κατάσταση στην αλιεία, που δείχνουν ότι δεν έχουμε χρόνο, κύριε υπουργέ, πάρτε γρήγορα αποφάσεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο".

Το δελτίο τύπου της ΕΝΠΕ για την τοποθέτηση του κ. Αγοραστού

Να προχωρήσουν αμέσως οι προκηρύξεις και οι δημοπρατήσεις των έργων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20, ζήτησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του στην 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ 2014-20 στο Ναύπλιο.

«Πρέπει να πάμε πολύ γρήγορα, αυτό είναι κάτι παραπάνω από αναγκαιότητα γιατί τα δεδομένα αλλάζουν ταχύτατα και γιατί πρέπει να έχουμε απορροφήσει τους πόρους ώστε να είμαστε σε πλεονεκτική θέση όταν θα γίνει ανακατανομή των πόρων λόγω του Brexit», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός επανακαταθέτοντας την πρότασή του για «παραγωγική επανάσταση με αιχμή τον αγροδιατροφικό τομέα».

«Παραγωγική επανάσταση τώρα διαφορετικά η Ελλάδα θα συρρικνωθεί και θα περιθωριοποιηθεί τις επόμενες δεκαετίες», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και πρόσθεσε: «Η διεθνής οικονομία είναι αμείλικτη. Για να υπάρχεις πρέπει να είσαι ανταγωνιστικός. Εμείς ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας συνεισφέρουμε στην παραγωγή με τεκμηριωμένες δράσεις και λόγο επισημαίνοντας τις λύσεις που χρειάζεται επειγόντως μία χώρα σε κρίση».

Για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 ο κ. Κώστας Αγοραστός:

  • Έκρινε επιβεβλημένο «η γενναία και σωστή απόφαση της εκχώρησης του 37,4%, δηλαδή 1 δις 732 εκατ. ευρώ, του Προγράμματος στις Περιφέρειες να εκφρασθεί άμεσα στις προκηρύξεις και δημοπρατήσεις των έργων. Χρειάζεται ταχύτητα και δράση», προέτρεψε και συνέχισε: «Ως Ένωση Περιφερειών, από την πρώτη στιγμή, συνεργαζόμαστε με υπευθυνότητα και με σοβαρότητα γιατί άλλωστε προερχόμαστε από αγροτικές περιοχές και έχουμε εικόνα και ήχο του τι συμβαίνει στον αγροτικό τομέα».
  • Ετάχθη υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού για έργα νερού μέσω της αξιοποίησης των κονδυλίων της ρήτρας αναθεώρησης του ΕΣΠΑ (ιδίως των 370 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης που θα διατεθούν σε έργα υποδομών) καθώς και της προκήρυξης άμεσα των σχετικών έργων. «Πρέπει να προκηρύξουμε επειγόντως τα έργα νερού γιατί το νερό είναι το blue chip της εποχής μας, είναι η ίδια η ζωή, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και σε λίγα χρόνια θα έχουμε και πρόβλημα ερημοποίησης. Πρέπει αμέσως να προχωρήσουμε σε δημοπρατήσεις και για ν’ αυξηθεί η παραγωγικότητα του αγροτικού τομέα και για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», σημείωσε.
  • Ζήτησε ν’ αυξηθεί ο προϋπολογισμός της αγροτικής οδοποιίας επισημαίνοντας ότι είναι πάρα πολύ χαμηλός. «Όταν ο προϋπολογισμός είναι μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ για αγροτική οδοποιία σ’ όλη την Ελλάδα, περισσότερες στρεβλώσεις και εντάσεις δημιουργεί, παρά λύσεις δίνει», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και πρόσθεσε: «Πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός κατά 40% γιατί βάσει των δεδομένων συγκριτικών στοιχείων των μέχρι σήμερα δημοπρατήσεων οι εκπτώσεις ανέρχονται σε ποσοστό άνω του 60%. Άρα, για να επιτευχθεί απορροφητικότητα της τάξης του 100%, πρέπει να γίνουν προκηρύξεις της τάξης του 140% του προϋπολογισμού της πρόσκλησης. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε περισσότερα έργα, περισσότερες θέσεις εργασίας, μεγαλύτερη ικανοποίηση στους αγρότες».
  • Εξέφρασε τη βούληση των Περιφερειών να προκηρύξουν άμεσα τις δράσεις της μεταποίησης γιατί, όπως είπε, «οι επενδύσεις θα συμβάλλουν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας του αγροδιατροφικού τομέα και τον εθνικό πλούτο». Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι δράσεις της μεταποίησης μέσω του LEADER. «Εμείς με τις υπηρεσίες μας, τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κινούμαστε πολύ γρήγορα, όπως αποδείχθηκε και στο πρόγραμμα για τους νέους αγρότες», τόνισε.
  • Εξέφρασε την αντίθεσή του στην ανισότητα αξιολόγησης από Περιφέρεια σε Περιφέρεια για την ένταξη νέων αγροτών στο υπομέτρο 6.1 του ΠΑΑ.

Στην ομιλία του και με αφορμή τις εκτεταμένες ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα στην αγροτική παραγωγή, ο κ. Κ. Αγοραστός πρότεινε ν’ αλλάξει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ γιατί «διαφορετικά θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Επισκέπτομαι όλη την Ελλάδα, συνομιλώ καθημερινά με πολλούς αγρότες και σας το επισημαίνω με έμφαση», είπε απευθυνόμενος στον παριστάμενο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου.