Skip to main content
05 01 2015 | 11:55

Αέρας και παγετός προκάλεσαν ζημιές στις καλλιέργειες της Πελοποννήσου

Αέρας και παγετός προκάλεσαν ζημιές στις καλλιέργειες της Πελοποννήσου

Μεγάλες ζημιές έχει προκαλέσει η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών σε καλλιέργειες στην Μεσσηνία, τη Λακωνία και την Αργολίδα.

Οι θυελλώδεις άνεμοι (παραμονή Πρωτοχρονιάς), ο χιονιάς και ο παγετός που ακολούθησε, έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε κηπευτικά, ελαιοκαλλιέργειες, τόσο σε απώλεια καρπού, όσο και σε φυτικό κεφάλαιο και εσπεριδοειδή.

Στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας καθώς και σε χωριά της Μεσσήνης και της Καλαμάτας, η καταστροφή των ελιών σε φυτικό κεφάλαιο είναι άνευ προηγουμένου, αφού ο αέρας έχει ξεριζώσει κυριολεκτικά εκατοντάδες ελαιόδενδρα.

Η σφοδρή χιονόπτωση και ο παγετός που ακολούθησε στα χωριά των βορείων δήμων της Λακωνίας έχει κάνει μεγάλες ζημιές στις ελιές, καθώς και ο παγετός σε εσπεριδοειδή και κηπευτικά της Αργολίδας, αφού το θερμόμετρο στον κάμπο του Άργους άγγιξε ακόμα και τους -7 βαθμούς, με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Εκτιμητές γεωπόνοι στη Μεσσηνία

Κλιμάκιο γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας έκανε αυτοψία σε περιοχές με ελαιοκαλλιέργειες του Δήμου Καλαμάτας και του Δήμου Οιχαλίας που επλήγησαν από την ανεμοθύελλα της 31ης -12-2014. Διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Τ.Κ. Θουρίας και Τ.Κ. Άνθειας καρπόπτωση άνω του 20%.
  • Τ.Κ. Αρφαρών αυξημένο ποσοστό καρπόπτωσης που φτάνει το 35% και σπάσιμο βραχιόνων ελαιοδένδρων.
  • Στην Τ.Κ. Σκάλας παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα με εκρίζωση εκατοντάδων ελαιοδένδρων και καρπόπτωση που φτάνει έως και 70% (το ύψος της ζημιάς μεταβάλλεται κατά τόπους αναλόγως της έκθεσης των ελαιοδένδρων στον άνεμο).
  • Στις Τ.Κ. Κατσαρού και Σιάμου και στην Δ.Ε. Ανδανίας παρατηρούνται μεγάλα ποσοστά καρπόπτωσης.
  • Καρπόπτωση παρατηρείται και στη Βαλύρα, καθώς και περιορισμένος αριθμός εκριζομένων δένδρων.
  • Ζημιές υπέστησαν και σταβλικές εγκαταστάσεις (σκεπές), καθώς και περιορισμένος αριθμός θερμοκηπίων (όσον αφορά στο υλικό καλύψεως – πλαστικό).
  • Εδόθηκαν εντολές, όπου δεν έχουν γίνει αναγγελίες στον ΕΛΓΑ, να γίνουν για ν’ ακολουθήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των παραγωγών.

Περιοχές του Δήμου Οιχαλίας επισκέφθηκε και η Αντιπεριφερειάρχης κ. Ελένη Αλειφέρη και διαπίστωσε και η ίδια το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή. Διαβεβαίωσε τους παραγωγούς που έχουν πληγεί ότι η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ.

Όσον αφορά στην περιοχή της Τριφυλίας, δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα, παρόλη την ένταση των φαινομένων.

Επισκέψεις Πετράκου σε πληγείσες περιοχές

Το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς ο βουλευτής, Θανάσης Πετράκος, συνοδευόμενος από μέλη της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, επισκέφτηκε τις Τοπικές Κοινότητες Σκάλα και Μερόπη του Δήμου Οιχαλίας, για να δει από κοντά τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν από τη σφοδρή κακοκαιρία.

Στη Σκάλα οι ζημιές είναι τεράστιες αφού έχουν ξεριζωθεί περίπου 1.000 ελαιόδεντρα και έχει πέσει το 80% του ελαιοκάρπου. Μεγάλες είναι οι ζημιές και στα χωριά Μερόπη, Τσουκαλαίικα, Καλύβια, Αλλαγή και Σιάμου.

Στη συνέχεια ο Θανάσης Πετράκος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν στο Μελιγαλά με το Δήμαρχο Οιχαλίας και τους Αντιδημάρχους από τους οποίους ενημερώθηκε αναλυτικά για τις ζημιές.

Ο Θανάσης Πετράκος δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει με τον ΕΛΓΑ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα ζητήσει να σταλούν άμεσα γεωπόνοι να εκτιμήσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί του Δήμου Οιχαλίας ώστε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία αποζημίωσης των αγροτών.

Περιορισμένης έκτασης ζημιές στα εσπεριδοειδή των Χανίων

Ανεπηρέαστη παραμένει η σοδειά εσπεριδοειδών στα Χανιά, παρά τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους δυνατούς ανέμους των τελευταίων ημερών καθώς δεν υπήρξε παγετός, ώστε να σημειωθούν καταστροφές στις καλλιέργειες.

Παρ’ όλα αυτά οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι άνεμοι πολλών μποφόρ που σημάδεψαν την αλλαγή του χρόνου προκάλεσαν ζημιές σε ορισμένα κτήματα και καταστήματα του νομού, προκαλώντας μικρά προβλήματα στην παραγωγή, ενώ σημειώθηκαν και κατακρημνίσεις βράχων στις πιο ορεινές περιοχές.