Skip to main content
09 02 2016 | 12:40

Δύο τα στρατόπεδα: Τέμπη - Μικροθήβες - Προμαχώνας από τη μία, Νίκαια - Κουλούρα από την άλλη

Δύο τα στρατόπεδα: Τέμπη - Μικροθήβες - Προμαχώνας από τη μία, Νίκαια - Κουλούρα από την άλλη

(upd 10/2): Ούτε η σημερινή σύσκεψη στις 15.00, Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου, στον Προμαχώνα δεν έχει δώσει κάποιο αποτέλεσμα σε σχέση με το ποιο «στρατόπεδο» επιλέγουν οι Σερραίοι αγρότες. Σύμφωνα με δήλωση του Στέλιου Νικητόπουλου στο Agro24, τα τρία αιτήματα είναι κοινά για όλα τα μπλόκα ανεξάρτητα από το τι ζητούν τα Τέμπη ή η Νίκαια, με βασικότερο την απόσυρση της πρότασης για το Ασφαλιστικό και των φορολογικών μέτρων. Αποφασίστηκε ότι όποιος θέλει και αντέχει τα έξοδα μετακίνησης, μπορεί να μεταβεί στην Αθήνα την Παρασκευή για το συλλαλητήριο. Ήδη έχουν αρχίσει κάποιοι μεμονωμένοι Σύλλογοι να ναυλώνουν λεωφορεία.

Στις 9/2 το Agro24 έγραφε:

Μετά τον κοινό κατάλογο αιτημάτων και την κοινή στάση των μπλόκων από τα Τέμπη και τις Μικροθήβες, σήμερα υπάρχει συνάντηση των εκπροσώπων τους με το μπλόκο του Προμαχώνα που αναμένεται να οδηγήσει στο να μπουν και εκείνοι στο ίδιο στρατόπεδο.

Πέραν του ότι επιμένουν στην αυστηροποίηση της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη (ζητούν το κριτήριο να φτάσει στο 61% του εισοδήματος), δεν συμμετέχουν στην κάθοδο στην Αθήνα την Παρασκευή και δείχνουν έτοιμοι να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση στη βάση του καταλόγου αιτημάτων τους.

Από την άλλη συγκροτήθηκε το στρατόπεδο της Νίκαιας όπου κυριαρχούν οι αγροτοσυνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και στο οποίο, μετά τη σύσκεψη της Κυριακής, φαίνεται να έχουν προσχωρήσει και οι δυνάμεις της Πρωτοβουλίας Αγροτών, η οποία έχει ως κυριότερη βάση το μπλόκο της Κουλούρας στην Ημαθία. Όλες οι δυνάμεις τους έχουν πέσει τώρα στη διοργάνωση της καθόδου στην Αθήνα την Παρασκευή.

Υπάρχουν βεβαίως και άλλες δυνάμεις και μπλόκα, όπως στον Ισθμό, στην Κρήτη, στη Θράκη κ.λπ. που δεν εντάσσονται άμεσα σε κάποια ευρύτερη πρωτοβουλία, όλα δείχνουν όμως ότι η συνέχεια των εφετινών κινητοποιήσεων θα καθοριστεί με βάση τις επιλογές που θα κάνουν τα δύο βασικά στρατόπεδα που δημιουργούνται.

Επιλογές οι οποίες φαίνεται να γίνονται περισσότερο δύσκολες από τη στιγμή που η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα δεν πηγαίνει καλά, η οικονομία βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή και επιπλέον το προσφυγικό δείχνει να απειλεί τη χώρα.

Τι θα κάνει η Κρήτη

Διχασμένη εμφανίζεται η Κρήτη στο θέμα των κινητοποιήσεων, αν και η απόφαση για κάθοδο στον Πειραιά και από εκεί στο Σύνταγμα είναι καθολική, αφού υπάρχει το επιτυχημένο προηγούμενο από το συλλαλητήριο του περασμένου Νοεμβρίου. Τα Χανιά θεωρούνται προπύργιο της ΠΑΣΥ και του ΚΚΕ, οπότε σαφώς και εντάσσονται στις δυνάμεις που θα δώσουν το παρών στην Αθήνα. Το Παγκρήτιο Συντονιστικό φαίνεται να έχει ατονήσει και να έχει χωριστεί σε τρεις πόλους: Στις Αρχάνες, όπου έγινε και το πρώτο μπλόκο φέτος με επικεφαλής τον Στάθη Καφετζογιαννάκη, στο Ηράκλειο, όπου αντιμάχονται για την πρωτοκαθεδρία ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης (αμπελουργός εκ της ΝΔ) και ο Γιώργος Τζωρτζάκης (συνδικαλιστής της ΓΕΣΑΣΕ εκ του ΠΑΣΟΚ) και στο Λασίθι, όπου τον κεντρικό ρόλο παίζει ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Παραγωγών Εκτός Εποχής Κηπευτικών και Αγροτικών Δραστηριοτήτων Φυτικής Παραγωγής Δήμου Ιεράπετρας, με πρόεδρο τον Μιχάλη Μαλλιωτάκη.