Skip to main content
12 01 2017 | 12:58

Δραματική έκκληση από τους κτηνοτρόφους της Λέσβου

Δραματική έκκληση από τους κτηνοτρόφους της Λέσβου

Έκκληση από τους κτηνοτρόφους σε πολλά σημεία του ορεινού όγκου της Λέσβου να βοηθηθούν για να μπορέσουν να φτάσουν στα κοπάδια τους. Σε Ανεμώτια Λεπέτυμνο αλλά και σε άλλα σημεία οι αγροτικοί δρόμοι είναι αδιάβατοι από χιόνι που φτάνει το ένα μέτρο και με τα πόδια διανύουν χιλιόμετρα προσπαθώντας να φτάσουν στις στάνες για να ταΐσουν τα ζώα τους.

Στην Πελόπη αλλά και σε άλλα σημεία του νησιού από το βάρος του χιονιού υποχώρησαν στέγες από τις στάνες και καταπλάκωσαν ζώα σκοτώνοντάς τα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Να μεταβεί στο νησί κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και να καταγράψει τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο αλλά και στην αγροτική παραγωγή ζητά η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων Λέσβου απαιτώντας από τον ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους πληγέντες.

«Πληρώνουμε μεγάλα ποσά κάθε χρόνο στον ΕΛΓΑ χωρίς να αποζημιωνόμαστε σχεδόν ποτέ όταν υπάρχουν ζημιές» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ανεμώτιας Σταύρος Μαντατής τονίζοντας ότι ακόμα και όταν λιώσουν τα χιόνια το αγροτικό δίκτυο θα είναι αδιάβατο από δέντρα και κλαδιά που έχουν σπάσει από το βάρος του χιονιού.

Οι κτηνοτρόφοι και οι πρόεδροι των χωριών ζητούν να ανοίξουν οι οδικές αρτηρίες προς τα χωριά για να μπορέσουν να ξεκινήσουν βυτία από τυροκομεία και να συλλέξουν το γάλα που με τρομερή ταλαιπωρία κατάφεραν να κουβαλήσουν από τα χωράφια τους κτηνοτρόφοι.

Εν τω μεταξύ την άμεση ενεργοποίηση των Υπηρεσιών του ΕΛΓΑ ζητούν δήμαρχος Λέσβου και Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για την αποζημίωση των αγροτών για τις ζημιές που υπέστησαν από την κακοκαιρία.

Επιστολή Σπύρου Γαληνού στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων κτηνοτρόφων και αγροτών του νησιού της Λέσβου, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε το νησί. Τις προηγούμενες ημέρες, η Λέσβος έζησε μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων δεκαετιών.

Η ισχυρή χιονόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν τεράστιες ζημιές ελαιόδεντρα αλλά και εσπεριδοειδή σε όλη την έκταση του νησιού. Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου υπέστησαν και εκείνοι σημαντικές ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο εξαιτίας του παγετού και των σφοδρών χιονοπτώσεων που διήρκεσαν συνολικά τέσσερις ημέρες.

Ο Δήμος Λέσβου έχει ήδη ενημερώσει τους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ώστε να προβούν υπηρεσιακά στις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση των αποζημιώσεων. Η τοπική οικονομία της Λέσβου βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Η πρωτοφανής σε έκταση και ένταση κακοκαιρία που έπληξε το νησί μας προκάλεσε ζημιές, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες τόσο για τους αγρότες όσο και τους κτηνοτρόφους της Λέσβου. Θα παρακαλούσα να προβείτε το συντομότερο δυνατόν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες που αφορούν τις αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στηριχθούν οι επαγγελματίες του αγροτικού τομέα άμεσα, τη στιγμή μάλιστα που η Λέσβος δίνει μάχη σε πολλαπλά μέτωπα για να σταθεί ξανά στα πόδια της. Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επικοινωνία και ευελπιστώ στην ικανοποίηση του αιτήματός μου».

Επιστολή Χριστιάννας Καλογήρου στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για εκτεταμένες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή ( γεωργία και κτηνοτροφία ) εξαιτίας των έντονων χιονοπτώσεων και του παγετού που έπληξε το νησί της Λέσβου την 6η και 7η Ιανουαρίου 2017 καθώς και την 9η – 10η και 11η Ιανουαρίου 2017. Επισημαίνοντας την ανάγκη για τις άμεσες κατά Νόμο ενέργειές σας, παρακαλούμε για την ενεργοποίηση των Υπηρεσιών σας, με στόχο τη γρήγορη ανακούφιση των πληγέντων».

Πηγή: Μυρσίνη Τζινέλλη ert.gr