Skip to main content
28 08 2019 | 13:00

Βραχνάς για τους Αμερικανούς αγρότες έχει καταντήσει ο Ντόναλντ Τραμπ

Βραχνάς για τους Αμερικανούς αγρότες έχει καταντήσει ο Ντόναλντ Τραμπ

Οι Αμερικανοί αγρότες είναι η "παράπλευρη απώλεια" στον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, με σκοπό να ενισχύσει τους κατασκευαστές και τις άλλες εταιρείες που πιστεύει ότι έχουν πληγεί από τις «αθέμιτες» εμπορικές πρακτικές της Κίνας.

Με περισσότερο από έναν χρόνο εμπορικής διαμάχης, οι πωλήσεις αμερικανικής σόγιας, χοιρινού κρέατος, σιταριού και άλλων γεωργικών προϊόντων στην Κίνα έχουν μειωθεί κατακόρυφα, καθώς το Πεκίνο αντιδρά με περιοριστικά μέτρα εναντίον των αμερικανικών εξαγωγών, απαντώντας στην επιβολή περιορισμών στις κινεζικές εξαγωγές από τον κ. Trump. Οι προσοδοφόρες συμβάσεις στις οποίες οι αγρότες βασίστηκαν τα πριηγούμενα χρόνια για μια σημαντική πηγή εισοδήματος εξατμίστηκαν, με τους Κινέζους αγοραστές να αναζητούν σε άλλες χώρες όπως η Βραζιλία και ο Καναδάς τα εμπορεύματα που χρειάζονται. Οι αιτήσεις για πτώχευση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και τα ποσοστά παραβατικότητας δανείων αυξάνονται, σύμφωνα με το αμερικανικό Farm Bureau.

O απεσταλμένος του κ. Trump, Sonny Perdue, στο Mifflin County Youth Fair.

Η δυσχερής κατάσταση των αγροτών γίνεται ένα πολιτικό πρόβλημα για τον κ. Trump, καθώς κατευθύνεται σε νέα προεκλογική περίοδο. Επί μήνες, οι αγρότες παρέμειναν αποφασισμένοι, εξακολουθώντας να στηρίζουν έναν πρόεδρο που υποστηρίζει ότι οι εμπορικές του πολιτικές θα βοηθήσουν τελικά τη γεωργική βιομηχανία να κερδίσει. Όμως, ένας αυξανόμενος αριθμός αγροτών λέει ότι χάνουν την υπομονή τους με την προσέγγιση του προέδρου και προειδοποιούν ότι δεν είναι δύσκολο οι Ρεπουμπλικανοί να χάσουν την αγροτική ψήφο.

Τη Δευτέρα, μετά από μια περίοδο 72 ωρών κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Trump κλιμάκωσε δύο φορές τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ο Brian Thalmann, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Καλαμποκιού της Μινεσότα, δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει τον πρόεδρο όπως έκανε το 2016.

"Σε κάποιο σημείο θα πρέπει να παραιτηθούμε από παιχνίδια και να επιστρέψουμε στο τραπέζι και να το καταλάβουμε", δήλωσε ο κ. Thalmann.

Η απώλεια της πιο πολυπληθούς χώρας του κόσμου ως εξαγωγικής αγοράς αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για τη γεωργική βιομηχανία. Οι συνολικές αμερικανικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα ήταν 24 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014 και μειώθηκαν στα 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, σύμφωνα με το αμερικανικό Farm Bureau. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στην Κίνα υποχώρησαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 1,3 δισ. δολ., σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μια έκθεση του Τμήματος Γεωργίας του τρέχοντος μηνός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εξαγωγές καναδικού σιταριού στην Κίνα έχουν σπάσει ρεκόρ φέτος, ενώ οι εξαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βυθιστεί.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να μετριάσει τις επιπτώσεις στους αγρότες με τη δρομολόγηση δύο πακέτων οικονομικής βοήθειας συνολικού ύψους 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Λευκός Οίκος απέστειλε επίσης τον κ. Perdue, τον 72χρονο πρώην κυβερνήτη της Γεωργίας, που μεγάλωσε σε αγρόκτημα και εκπαιδεύτηκε ως κτηνίατρος, σε μέρη όπως η Μινεσότα, η Αϊόβα και το Ουισκόνσιν για να ηρεμήσει τα πνεύματα στις τάξεις των αγροτών.

Αλλά καθώς ο εμπορικός πόλεμος επιδεινώνεται, οι αγρότες αρχίζουν να πανικοβάλλονται. Η Κίνα έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα αγοράζει πλέον αμερικανικά γεωργικά προϊόντα και ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εξαγωγές 75 δισ. δολαρίων από την Αμερική.

Αυτό ώθησε τον κ. Trump να περιγράψει τον Xi Jinping, τον πρόεδρο της Κίνας, ως «εχθρό» και πρότεινε νέα κλιμάκωση, προτού δηλώσει τη Δευτέρα ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο εθνών συνεχίζονται.

Οι συνέπειες των εμπορικών συγκρούσεων στους αγρότες επεκτείνονται στους κατασκευαστές που τους εξυπηρετούν. Η Deere & Company, ο κατασκευαστής τρακτέρ και μηχανημάτων, δήλωσε αυτό το μήνα ότι μείωσε την πρόβλεψη για κέρδη για δεύτερη φορά φέτος. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε ότι οι αγρότες καθυστέρησαν τις αγορές λόγω ανησυχιών σχετικά με την πρόσβαση στις εξαγωγικές αγορές.

Στη σύνοδο κορυφής των G7 στη Γαλλία αυτή την εβδομάδα, ο κ. Trump δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία πλησιάζουν μια συμφωνία που θα έχει ως αποτέλεσμα οι ιαπωνικές εταιρείες να αγοράζουν περισσότερο αμερικανικό καλαμπόκι.

Στο Farmfest της Μινεσότα, ήταν σαφές ότι η νότια γοητεία του κ. Perdue δεν ήταν αρκετή για να κατευνάσει τα πνεύματα. Οι απαντήσεις του σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα θα τελείωναν ήταν αυστηρές και το σχόλιό του για τους παραπονούμενους αγρότες άφησε μερικούς με ξινή γεύση.

"Δεν πρέπει να γκρινιάζουμε για να πληρωθούμε", δήλωσε ο Joel Schreurs, ένας αγρότης από τον Tyle, Minn., Ο οποίος αμφισβήτησε τον κ. Perdue στην εκδήλωση.

Την περασμένη εβδομάδα, τα μέλη του προσωπικού της Διεύθυνσης Γεωργίας στη Νεμπράσκα έφυγαν από το Pro Farmer Midwest Crop Tour μετά από απειλή από έναν θυμωμένο αγρότη. Σύμφωνα με τον διοργανωτή της εκδήλωσης, οι αγρότες απομακρύνθηκαν από τους κυβερνητικούς υπαλλήλους που παρακολούθησαν την ετήσια περιοδεία για τις υποβαθμισμένες τιμές των καλλιεργειών, την πτώση των γεωργικών εισοδημάτων και τη δυσκολία πρόσβασης στην πίστωση.

"Αυτή είναι μια αγχωτική περίοδος στη γεωργία", δήλωσε ο Joel Jaeger, γενικός διευθυντής του Pro Farmer. "Υπάρχει σίγουρα πολύ άγχος στην αγροτική κοινότητα."

τελευταίος σταθμός του κ. Perdue ήταν σήμερα, Τετάρτη, το Ιλινόις, όπου αντιμετώπισε κι εκεί την οργή των αγροτών.

Αλλά πολλοί αγρότες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον κ. Trump και εκφράζουν την ελπίδα ότι ο πρόεδρος γνωρίζει τι κάνει στις συναλλαγές του με την Κίνα. Μια έρευνα του Ιουλίου στο Farm Journal διαπίστωσε ότι το 79% σε δείγμα 1.100 αγροτών εξακολουθεί να υποστηρίζει τον κ. Trump παρά την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα. Και ο κ. Perdue παραμένει ως επί το πλείστον αποτελεσματικός απεσταλμένος, ενώ ο κλάδος εξακολουθεί να ελπίζει ότι ο κ. Trump θα μπορέσει να επιτύχει την εμπορική συμφωνία που έχει υποσχεθεί.

Πηγή: Alan Rappeport, New York Times