Skip to main content
20 01 2020 | 10:22

Ξεκίνησε η 94η «Πράσινη Εβδομάδα» του Βερολίνου

Ξεκίνησε η 94η «Πράσινη Εβδομάδα» του Βερολίνου

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μονοπωλεί το ενδιαφέρον της φετινής έκθεσης αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων «Πράσινη Εβδομάδα».

Μια μέρα πριν την διαδήλωση χιλιάδων αγροτών με τρακτέρ στους δρόμους του Βερολίνου κατά των υπερβολικά χαμηλών τιμών των προϊόντων τους, άνοιξε τις πύλες της το πρωί της Παρασκευής η ετήσια έκθεση αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων «Πράσινη Εβδομάδα». Φέτος συμμετέχουν περισσότεροι από 1.800 εκθέτες από 72 χώρες, ενώ παράλληλα αναμένονται υπουργοί Γεωργίας δεκάδων χωρών καθώς και 2.000 εκπρόσωποι από τους χώρους της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης για να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία. Τιμώμενη χώρα είναι το 2020 η Κροατία. «Ποτέ στο παρελθόν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής δεν έπαιζε τόσο σημαντικό ρόλο όσο φέτος», δηλώνει ο πρόεδρος της έκθεσης στο Βερολίνου Κρίστιαν Γκέκε.

Για πολλά χρόνια η παραγωγή τροφίμων κινούνταν μόνο προς μια κατεύθυνση: μεγαλύτερες ποσότητες για ολοένα χαμηλότερες τιμές. Στη Γερμανία οι καταναλωτές συνήθισαν να πληρώνουν λίγα για τα τρόφιμα. Μόλις το 10% του εισοδήματός τους δαπανούν οι Γερμανοί για αυτό το σκοπό. Στο λιανικό εμπόριο ένα κιλό κιμάς ή μπούτι κοτόπουλου κοστίζει 1,99 ευρώ, ένα λίτρο γάλα μόλις 70 λεπτά, μια φρατζόλα ψωμί λιγότερο από ένα ευρώ. Στα γερμανικά εκπτωτικά σουπερμάρκετ οι τιμές αυτές έχουν καθιερωθεί εδώ και καιρό.

Εφικτή υπό προϋποθέσεις μια πιο πράσινη αγροτική πολιτική

Να μην μειωθεί ο προϋπολογισμός για τη Κοινή Γεωργική Πολιτική, τονίζει ο πρόεδρος των Γερμανών αγροτών Γ. Ρούβιντ.

Εκτός από το πλήγμα που έχει υποστεί η ποιότητα των τροφίμων, οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι παράλληλα στις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους έχουν να αντιμετωπίσουν το όλο και αυστηρότερο πλαίσιο κανόνων παραγωγής που θέτουν οι αρμόδιες αρχές. Ενδεικτικό ότι οι κτηνοτρόφοι παίρνουν για ένα λίτρο γάλα από τη βιομηχανία γαλακτοκομικών μόλις 32 λεπτά. Δραματική είναι κατάσταση και για τους γερμανούς αγρότες των οποίων το εισόδημα μειώθηκε το πέρυσι κατά 18%.

Πολλοί γερμανοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν πλέον αγώνα επιβίωσης, προειδοποιούν οι εκπρόσωποί τους, όπως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτών Γιόαχιμ Ρούκβιντ. Διότι την ώρα που οι τιμές πώλησης αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων μειώνονται, αυξάνεται το κόστος παραγωγής λόγω των ολοένα και αυστηρότερων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης των ζώων στις κτηνοτροφικές μονάδες. Προφανώς για αυτό το λόγο ολοένα και λιγότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι επενδύουν μεγαλύτερα ποσά στον εκσυγχρονισμό των μονάδων τους.

Το μέλλον των Γερμανών αγροτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική για την οποία θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι των γερμανών παραγωγών με τον αρμόδιο ευρωπαίο επίτροπο Βοϊτσεχόφσκι. Όπως όμως παραδέχεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτών, στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της ΕΕ καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι πόροι. «Μια πιο πράσινη αγροτική πολιτική είναι εφικτή μόνο αν δεν υπάρξουν μειώσεις στον προϋπολογισμό για την Κοινή Αγροτική Πολιτική», τονίζει ο πρόεδρος των γερμανών αγροτών.

Σήμανση της προέλευσης των αγροδιατροφικών προϊόντων ζήτησε ο Βορίδης από το Βερολίνο

Την επιβολή της επισήμανσης στα τρόφιμα, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν την προέλευση των προϊόντων που επιλέγουν, ως μέσο αποτροπής της απάτης στα τρόφιμα, όπως οι ελληνοποιήσεις, ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Τροφίμων και Γεωργίας υπό τον τίτλο «Τροφή για όλους. Εμπόριο για ασφαλή, ποικίλη και βιώσιμη διατροφή» που διεξήχθη στο Βερολίνο από τις 16 έως τις 18 Ιανουαρίου 2020 στο πλαίσιο του οποίου διεξήχθη και η 12η Σύνοδος Υπουργών Γεωργίας.

Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρονται τα εξής:

«Ο κ. Βορίδης κατάφερε να αναδείξει σε διεθνές επίπεδο το ζήτημα της απάτης στα τρόφιμα, αποδεικνύοντας εκ νέου την ύψιστη σημασία την οποία προσδίδει στην αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος. Μάλιστα, με αφορμή συζήτηση για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών ο Υπουργός, με παρέμβασή του ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν γίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και υπογράμμισε ότι οι αυστηροί καλλιεργητικοί όροι και η τήρηση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων θα πρέπει να ισχύσουν για όλους. Επιπλέον, ο κ. Βορίδης συνέστησε τα εξής:

-Οι αγρότες να αποκτήσουν διαπραγματευτική δύναμη στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της ενσωμάτωσης της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης 2019/66 στο εθνικό δίκαιο των κρατών - μελών που πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την 1η Μαΐου 2021 και η Ελλάδα πρόκειται να υιοθετήσει άμεσα.

-Την επιβολή της επισήμανσης (labelling) στα τρόφιμα, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν την προέλευση των προϊόντων που επιλέγουν, ως μέσο αποτροπής της απάτης στα τρόφιμα και προκειμένου να εκλείψουν έκνομα φαινόμενα όπως ο μιμητισμός (ελληνοποιήσεις).

Επίσης, ο κ. Βορίδης συνυπέγραψε το Κοινό Ανακοινωθέν των 71 κρατών που συμμετείχαν στη Σύνοδο με το οποίο όλα τα μέρη δεσμεύονται στους στόχους που έχουν τεθεί στην Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και συγκεκριμένα, στην επίτευξη της καθολικής καταπολέμησης της πείνας μέσω αμοιβαίων συνεργασιών κατόπιν λήψης μίας σειράς μέτρων τα οποία αφορούν:

-Την προώθηση του εμπορίου για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας

-Την προώθηση της Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του Εμπορίου

-Την μετατροπή της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων ανεξαιρέτως, σε βιώσιμη και ασφαλή

-Την ενίσχυση των δίκαιων κανόνων εμπορίου στα αγροτικά προϊόντα

Εξάλλου, ο Υπουργός συμμετείχε στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου με θέμα την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων την οποία διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Προεδρία της Κύπριας Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδη.

Επιπροσθέτως, ο Υπουργός κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στο Βερολίνο είχε διμερείς επαφές με τη Βουλγάρα ομόλογο του, Ντεσισλάβα Τάνεβα στην οποία επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της Εξωτερικής Σύγκλισης.

Τέλος, ο κ, Βορίδης είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει σειρά απόψεων με τον νέο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι καθώς επίσης και με ομολόγους του από όλο τον κόσμο για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Τον Υπουργό συνόδευσε στο Βερολίνο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, αρμόδιος για θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, Δρ Κωνσταντίνος Μπαγινέτας».

Τι είπε ο Κύπριος Υπουργός Γεωργίας

Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, στο Διεθνές Συνέδριο για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία, το οποίο διοργάνωσε το Υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πράσινης Εβδομάδας του Βερολίνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, στο Συνέδριο συμμετείχαν Υπουργοί Γεωργίας από 80 συνολικά χώρες, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις για τον ρόλο του εμπορίου στην επάρκεια ασφαλών τροφίμων για τον παγκόσμιο πληθυσμό, τη σημασία της ενίσχυσης της διαφάνειας στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων αλλά και τις επιπτώσεις των Συμφωνιών Ελευθέρου Εμπορίου στη γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη των χωρών τους.

Με κοινή τους διακήρυξη, οι Υπουργοί Γεωργίας ζήτησαν τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών και των αρνητικών συνεπειών που αυτές επιφέρουν στο γεωργικό εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Για τη διατήρηση του υγιούς ανταγωνισμού στο διεθνές Εμπόριο, οι Υπουργοί ζήτησαν όπως το επίπεδο της ασφάλειας των τροφίμων, οι αειφόρες μέθοδοι παραγωγής των τροφίμων και το κόστος που επιφέρουν στον παραγωγό, λαμβάνονται υπόψη κατά τη θέσπιση του θεσμικού πλαισίου για το Διεθνές Εμπόριο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Κατά την παραμονή του στο Βερολίνο, ο κ. Καδής παρέστη επίσης στα επίσημα εγκαίνια της Γεωργικής Έκθεσης του Βερολίνου και συμμετείχε στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων.

Στο περιθώριο των πιο πάνω εκδηλώσεων, ο κ. Καδής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να ανταλλάξει απόψεις με ομολόγους του καθώς και με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Στέλλα Κυριακίδου, για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.