Skip to main content
13 10 2015 | 16:15

Με το ζόρι... ξηρασία περνάει αμπέλι στην Αυστραλία, για να είναι έτοιμο για την κλιματική αλλαγή

Με το ζόρι... ξηρασία περνάει αμπέλι στην Αυστραλία, για να είναι έτοιμο για την κλιματική αλλαγή

 

Το "Κτήμα Wynns Coonawarra" στη Νότια Αυστραλία υποβάλει σε... ασυνήθιστο τεστ τους αμπελώνες του, προκειμένου να δει πώς θα αντιδράσει στην περίπτωση έξαρσης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και συγκεκριμένα σε συνθήκες ξηρασίας. Η αμπελουργική ζώνη της Coonawarra υποφέρει από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τις μεταπτώσεις του καιρού, που περιλαμβάνουν παγετό, ξηρασία και άλλα. Ο οινολόγος του οινοποιείου, Allen Jenkins, έχει ασχοληθεί με τον τομέα της έρευνας των επιπτώσεων του κλίματος τα τελευταία 14 χρόνια και είπε ότι η κατανόηση αυτών των παραγόντων και της επιρροής τους στις αποδόσεις είνα καθοριστικής σημασίας.

Ο αμπελώνας τον οποίο ο κ. Jenkins υπέβαλε σε συνθήκες ξηρασίας, ανταπεξήλθε καλά για δύο χρόνια, αλλά μετά άρχισε να στρεσσάρεται έντονα.

"Τώρα προσπαθούμε να δούμε πώς θα τον συνεφέρουμε" και προσθέτει: "Στο τεστ ξηρασίας, δεν θέλουμε τα αμπέλια να αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού γι απάνω από ένα ή δύο χρόνια".

Το ερευνητικό κομμάτι περιελάμβανε και τη μέτρηση των θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της άνοιξης, προκειμένου να γίνει πλήρης κατανόηση των τεχνικών κλαδέματος.

"Όταν έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες την άνοιξη, οι αποδόσεις μπορεί να πέσουν δραματικά τα επόμενα χρόνια", είπε.

"Εάν το ξέρουμε αυτό από την αρχή, μπορούμε να αλλάξουμε την τεχνική του κλαδέματος και να αυξήσουμε τις αποδόσεις".

Allen Jenkins from Coonawarra winery Wynns

 

Πηγή: abc.net.au