Skip to main content
29 03 2017 | 15:04

Η κυκλική οικονομία με επίκεντρο τη γεωργία είναι το μέλλον

Η κυκλική οικονομία με επίκεντρο τη γεωργία είναι το μέλλον

Πολύ επιδραστικές και βαρυσήμαντες ήταν οι τοποθετήσεις εντός και εκτός του Φόρουμ για το Μέλλον της Γεωργίας, που διεξήχθη χθες στις Βρυξέλλες. Τόσο η τοποθέτηση του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, όσο και των παρευρισκόμενων διαδηλωτών έξω από την τοποθεσία διεξαγωγής του FFA_2017, καθώς και τα σχόλια απλών χρηστών στο twitter με το hashtag #FFA2017 στάθηκαν κριτικά απέναντι στις απόψεις εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γίρκι Κατάινεν και Φιλ Χόγκαν) και εταιρειών, με βασικό αποδέκτη, αυτή τη φορά, τη Syngenta. Όλα όσα συνέβησαν χθες, μπορούμε να τα δούμε μέσα από το timeline του twitter, σε ένα ιδιαίτερο φωτορεπορτάζ:

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή του βραβείου για τη Διαχείριση Γης και Εδάφους.

Βραβείο καινοτομίας στις πίτες τυλίγματος BFree από γλυκοπατάτες.

Στη συζήτηση (πάνελ) για τη βιώσιμη γεωργία, ο Jon Parr από τη Syngenta, δηλώνει ότι είναι ανοιχτός σε συνεργασία με το WWF και την Ε.Ε.

"Εάν οι πρώτες ύλες έχουν αξία, θα επιστρέψουν στην οικονομία", Έλεν Μακάρθουρ.

Έμμεση κριτική στο σύστημα αγροτικών επιδοτήσεων της ΕΕ άσκησε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «η Ε.Ε. προσφέρει τις περισσότερες επιδοτήσεις στους αγρότες της από ότι οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο, εκτός ίσως από τις ΗΠΑ». Η παραπάνω τοποθέτηση του Κόφι Ανάν έγινε στα πλαίσια της ομιλίας του στο ετήσιο φόρουμ για το μέλλον της γεωργίας (FFA) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τρίτη 28 Μαρτίου.

Τα προϊόντα ζαχαροκάλαμου από τοπικούς παραγωγούς έχουν αρνητικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Η κυκλική οικονομία από την Έλεν Μακάρθουρ.

Kόφι Ανάν: Οι διατροφικές ανάγκες του πλανήτη θα αυξηθούν κατά 50% το 2050, αλλά ήδη έχουμε φτάσει στα όρια αντοχής του πλανήτη. Παράγουμε περισσότερο από ποτέ, αλλά και πάλι δεν είναι αρκετό.

Olivier De Schutter‏: Κάναμε ένα λάθος πριν 60 χρόνια, διαχωρίζοντας τα δέντρα από τα ζώα και τις καλλιέργειες. Πρέπει να τα συνδυάσουμε.

Ο Jon Parr της Syngenta επισημαίνει τη δέσμευση της εταιρείας στις αρχές της βιώσιμης γεωργίας. Επίσης, θυμίζει στο κοινό το Good Growth Plan που έχουν εκπονήσει τα στελέχη της εταιρείας σε αγροκτήματα σε όλο τον κόσμο.

Ο Janez Potocnik, πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται να δημιουργήσουμε νέες κατευθύνσεις, προκειμένου να διορθώσουμε λάθος πρακτικές αιώνων.

Janez Potocnik: To παρόν σύστημα παραγωγής τροφίμων πρέπει να αλλάξει για το καλό των αγροτών και του περιβάλλοντος. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις βραχυπρόθεσμες βλέψεις μας να βλάψουν το μέλλον.

"Θα πρέπει να τολμήσουμε την καθιέρωση ενός υποχρεωτικού στόχου για την απώλεια τροφίμων", genevieve Pons, WWF.

Όταν ο Κόφι Ανάν ρωτήθηκε για το αν έχει προτάσεις για την επερχόμενη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) χαρακτήρισε ως «περίεργη την ερώτηση και τόνισε ότι «Βρίσκομαι στις Βρυξέλλες, τα κεντρικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου προσφέρονται περισσότερες επιδοτήσεις στους αγρότες από ότι οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο, εκτός ίσως από τις ΗΠΑ. Και προέρχομαι από μια ήπειρο (σσ. είναι γεννημένος στη Γκάνα) όπου οι φτωχοί αγρότες προσπαθούν με περιορισμένους πόρους να ανταγωνίζονται στη διεθνή αγορά».

"Οι διαχειριστές/φροντιστές της γης είναι οι καλύτεροι συνεργάτες μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα", Janez Potocnik.

"Η κυκλική οικονομία είναι η επόμενη παγκόσμια μεγα-τάση και η γεωργία πρέπει να βρίσκεται στην καρδιά της", Jyrki Katainen.

"Οι νέοι άνθρωποι που εισέρχονται στον τομέα, μπορούν να φέρουν θετική αλλαγή", Allan R. Savory.

Jens Østergaard: "Ας προσπαθήσουμε να ακούσουμε ο ένας τον άλλον"

Janez Potocnik: "Αυτό που μας εμποδίζει να αλλάξουμε είναι ο φόβος, ο φόβος του διασκορπισμού των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των ψηφοφόρων".

Janez Potocnik: "Να συνεχιστεί η στήριξη στην ΚΑΠ, αλλά χρειαζόμαστε νέους στόχους και ουσιαστική αλλαγή"

Jon Parr: "Ναι, δανειζόμαστε αυτό τον πλανήτη από τα παιδιά μας και αξίζουν να να τους επιστραφεί - με τόκο!"

"Το Good Growth Plan της Syngenta βοηθά τους αγρότες να δημιουργήσουν συνδυασμένα τοπία, περιθώρια μεταξύ των αγρών, προκειμένου να ακμάσει η άγρια ζωή. Εξαρτιόμαστε από τις μέλισσες. Χωρίς γονιμοποιητές δεν θα έχουμε καθόλου προϊόντα."

Διαμαρτυρία κατά της Syngenta.

H Ευρώπη πρέπει να μεταρρυθμίσει την ΚΑΠ και να αφήσει το δικό της μαζικό αποτύπωμα για καλύτερο περιβάλλον, υποστηρίζει το WWF.

Κόφι Ανάν: «οι αγρότες στην ΕΕ λαμβάνουν τόσες επιδοτήσεις που μπορεί να πετάξει κάθε αγελάδα στην Ευρώπη σ’ όλο τον κόσμο πρώτη θέση και να τους μένουν ακόμα χρήματα».

Όσον αφορά την Αφρική ο Κόφι Ανάν σημείωσε: «Είμαστε μια ήπειρος με πολύ γη, πολλούς ανέργους, πολλούς μικροκαλλιεργητές, κυρίως γυναίκες και παρόλα αυτά εισάγουμε τρόφιμα αξίας 85 δισ. δολαρών κάθε χρόνο». Ο πρώην διπλωμάτης ανέφερε ότι «ορισμένες φορές ήταν πιο εύκολο να εισάγουμε 10 ντομάτες από ότι οι Αφρικανοί να τις καλλιεργήσουν σε τοπικό επίπεδο». Επιπλέον, τόνισε ότι θα ήθελε να δει να γίνεται πραγματικότητα ένα πιο δίκαιο εμπορικό σύστημα για όλους, ώστε όλες οι περιοχές να μπορούν να αναπτυχθούν.

Το μήνυμα του Κόφι Ανάν σχετικά με το μέλλον της γεωργίας: «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν και να ενδυναμώσουν πολιτικές που θα προωθούν την υπεύθυνη διαχείριση των πόρων και να περιορίσουν τις απώλειες φυσικών βιοτόπων και της βιοποικιλότητας».

Μία από τις πολλές μορφές διαμαρτυρίες κατά του FFA_2017 και των μεγάλων εταιρειών, έξω από το χώρο διεξαγωγής του φόρουμ.

Στο πάνελ των ομιλητών σχετικά με τις νέες τεχνολογίες στη γεωργία έγινε αναφορά και στη χρήση των δεδομένων από τους αγρότες και το πώς μπορούν να κερδίσουν από τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις καλλιέργειες, τον καιρό και το έδαφος.

Allan R. Savoury: "Μόνο η σωστή διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου θα μπορέσει να αναστρέψει το φαινόμενο της ερημοποίησης, που είναι η πιο κρίσιμη από όλες όσες έχουμε δώσει μέχρι τώρα".

Ο αγρότης, Jacob van den Borne εξηγεί πώς έχει εντάξει τις μεθόδους της γεωργίας ακριβείας στην αγροτική του εκμετάλλευση, με τη χρήση drones, δορυφόρων και άλλων τεχνολογικών εργαλείων.

Από την πλευρά του ο νυν Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Κομισιόν με τον πρόεδρο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έχει ήδη δείξει τα διαπιστευτήριά της σχετικά με τα θέματα περιβάλλοντος και κλίματος. «Η ΚΑΠ είναι μια οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική. Επιπλέον,η ΚΑΠ φτάνει σε όλα τα μέρη της Ευρώπης. Ακόμα και στις πιο περιθωριοποιημένες αγροτικές περιοχές. Τα τρόφιμα πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο μιας δημόσιας συζήτησης και οι δράσεις των αγροτών πρέπει να κατευθυνθούν αναλόγως. Πρέπει να επενδύσουμε στην καινοτομία ώστε να παράγουμε περισσότερα, καλύτερα και με λιγότερους πόρους. Έχει έρθει η ώρα για αλήθεια και δράση», είπε ο ίδιος μιλώντας στο FFA 2017.

Πάνω από 50 βελγικές και διεθνείς οργανώσεις έλαβαν δράση κατά του FFA_2017.