Skip to main content
20 04 2017 | 15:20

Γιατί το προστατευτικό σύστημα του Καναδά για τους αγελαδοτρόφους ενοχλεί τον Τραμπ

Γιατί το προστατευτικό σύστημα του Καναδά για τους αγελαδοτρόφους ενοχλεί τον Τραμπ

Το προηγμένο σύστημα ποσοστώσεων για την υποστήριξη των Καναδών γαλακτοπαραγωγών έβαλε στο μάτι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιτιθέμενος εναντίον των μέτρων προστασίας που παίρνει ο Καναδάς κατά των εισαγωγών γάλακτος από τις ΗΠΑ, την περασμένη Τρίτη, μιλώντας σε εργαζόμενους ενός εργοστασίου στο Ουισκόνσιν.

Μίλησε, μάλιστα, για παραβίαση των κανόνων του ελεύθερου εμπορίου από την πλευρά του Καναδά. Την απάντηση στην ερώτηση "γιατί ενοχλούν τον Τραμπ τα προστατευτικά μέτρα του Καναδά υπέρ των παραγωγών γάλακτος" την δίνει δημοσίευμα του καναδικού ειδησεογραφικού Portal CBC:

Ottawa farmer Peter Ruiter says U.S. President Donald Trump is simply looking for someone to blame — Canada — for the woes of U.S. dairy farmers. "Δεν είναι η πρώτη φορά που το καναδικό γάλα προσελκύει τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Ποιο είναι αυτό το περιβόητο σύστημα που τους ενοχλεί όλους τόσο πολύ; Λέγεται διαχείριση αποθέματος.

Ο Καναδάς χρησιμοποιεί σύστημα διαχείρισης αποθεματικών για να ελέγξει την παραγωγή γαλακτοκομικών από τις αρχές του '70. Οι ποσότητες γάλακτος και γαλακτοκομικών που παράγονται από τους κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα περιορίζονται από ποσοστώσεις, οι οποίες έχουν σκοπό να διασφαλίσουν ότι η εγχώρια προσφορά συμβαδίζει με τη ζήτηση.

Η Επιτροπή Γαλακτοκομικών του Καναδά, που συνεργάζεται μαζί με τα επαρχιακά συμβούλια μάρκετινγκ του γάλακτος για να συντονίσουν τις ποσοστώσεις και την τιμολόγηση, υποστηρίζει ότι το σύστημα βοηθά στην αποφυγή τόσο των υψηλών πλεονασμάτων όσο και των ελλείψεων.

Επιπλέον, οι Καναδοί παραγωγοί συννεοήθηκαν και αποφάσισαν να μειώσουν τις τιμές τους για το γάλα που προορίζεται για συστατικά (π.χ. γάλα σε σκόνη), προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί σε σχέση με τους συναδέλφους τους στις ΗΠΑ, οι οποίοι εξάγουν πιο φθηνά.

Οι γαλακτοβιομηχανίες των ΗΠΑ παραπονέθηκαν ότι η στενά επιτηρούμενη πολιτική γάλακτος, καθώς και οι έλεγχοι για τα αποθεματικά του Καναδά σε γαλακτοκομικά προϊόντα, εναντιώνεται στις αρχές της ελεύθερης αγοράς και δεν αφήνει τους παραγωγούς των ΗΠΑ να ανταγωνιστούν δίκαια τους συναδέλφους τους.

Τον Ιανουάριο, οι γαλακτοβιομηχανίες και οι οργανώσεις των αγροτών των ΗΠΑ, έγραψαν επιστολή στον κ. Τραμπ, ζητώντας του να λάβει δράση κατά των πρακτικών του Καναδά, καθώς υποστήριξαν ότι "έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια εισοδήματος και θέσεων εργασίας για τους κτηνοτρόφους και τις βιομηχανίες σε όλες τις ΗΠΑ". Επίσης, κατηγόρησαν τον Καναδά ότι παραβιάζει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες για το εμπόριο.

Poster of video clip

Ο Καναδός πρέσβης στις ΗΠΑ, David MacNaughton, απέρριψε τις κατηγορίες και απάντησε με επιστολή του ότι οι πολιτικές της χώρας του δεν είναι η αιτία για τις οικονομικές απώλειες που υφίστανται οι αγελαδοτρόφοι στις ΗΠΑ". Νωρίτερα μέσα στο μήνα, η εκπρόσωπος της οργάνωσης Dairy Farmers of Canada, Isabelle Bouchard, είχε δηλώσει ότι ότι ο Καναδάς χρησιμοποιείται ως εξιλεαστήριο θύμα για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι των ΗΠΑ.

Ο μόνος σύμμαχος που έχει ο κ. Τραμπ εντός του Καναδά είναι ο αρχηγός του συντηρητικού κόμματος, Maxime Bernier, ο οποίος δήλωσε ότι ο κ. Τραμπ "μου έκλεψε μία από τις καλύτερές μου ατάκες", μιλώντας για το άδικο σύστημα του Καναδά το οποίο το χαρακτηρίζει ως "καρτέλ" και προέτρεψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να συνεχίσει να πιέζει την καναδική κυβέρνηση για να ανοίξει τις αγορές των αγροτικών προϊόντων.

With files from Janyce McGregor and The Canadian Press