Skip to main content
15 01 2019 | 14:24

Εγκαινιάστηκε το ελληνικό περίπτερο στην Ειδική Οικονομική Ζώνη Σαγκάης

Εγκαινιάστηκε το ελληνικό περίπτερο στην Ειδική Οικονομική Ζώνη Σαγκάης

Κινεζικά ΜΜΕ αναφέρονται στα εγκαίνια το πρωί της 14ης Ιανουαρίου του Ελληνικού Περιπτέρου στην Ειδική Οικονομική Ζώνη Σαγκάης, προβάλλοντας τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην προβολή και προώθηση ελληνικών εμπορικών αγαθών στην Κίνα.

Η ιστοσελίδα SHANGHAI PUDONG NET σημειώνει την φιλοδοξία του Περιπτέρου να αποτελέσει εμπορικό μοχλό αλλά και αποτελεσματική πλατφόρμα επικοινωνίας με την Κίνα στο οικονομικό, εμπορικό, επιστημονικό-τεχνολογικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα, και να αξιοποιήσει την δυναμική των στενότερων διμερών οικονομικών σχέσεων που εγκαινίασε η επένδυση της COSCO στο ΟΛΠ ο οποίος έχει καταστεί σημαντική "πύλη" του κινεζικού εμπορίου με την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.

Το άρθρο σημειώνει την υπογραφή μνημονίων και συμφωνιών συνεργασιών με φορείς της Σαγκάης και άλλων περιοχών Κίνας. Σε δηλώσεις της η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, που παρέστη και χαιρέτισε εγκαίνια Ελληνικού Περιπτέρου, υπογράμμισε την δυνατότητα που προσφέρει το Ελληνικό Περίπτερο, ώστε η Ελλάδα να έχει έναν ακόμη "οίκο" στην Κίνα που θα μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση των οικονομικών και τουριστικών σχέσεων, ενώ υπογράμμισε την σημασία της συνδεσιμότητας με την υπάρχουσα αεροπορική απευθείας διασύνδεση Πεκίνου - Αθήνας με την AirChina, η οποία, τόνισε, θα μπορούσε να επεκταθεί με άλλες πτήσεις που θα συνέδεαν την Σαγκάη με την Ελλάδα.

Το άρθρο αναφέρεται σε δρομολόγηση σημαντικών πολιτιστικών δράσεων σε Σαγκάη από το Υπ. Τουρισμού της Ελλάδας τον προσεχή Σεπτέμβριο και αντίστοιχες πολιτιστικές δράσεις της τοπικής Κυβέρνησης πόλεως Dunhuang από την Κεντρο-Δυτική Κίνα στην Ελλάδα το επόμενο έτος.

Το δορυφορικό δίκτυο Χονγκ Κονγκ PHOENIX TV πρόβαλε στα κεντρικά του δελτία (ωριαίο ειδησεογραφικό πρόγραμμα 14ης Ιανουαρίου την τελετή εγκαινίων ελληνικού Περιπτέρου, μια από τις πρώτες πλατφόρμες επικοινωνίες με ξένες χώρες πoυ εγκαινιάζονται μετά την ολοκλήρωση τον περασμένο Νοέμβριο του 1ου Διεθνούς Φόρουμ Εισαγωγών Σαγκάης, με την παρουσία της Υπουργού Τουρισμού κας Κουντουρά και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκκαλη.

Προβλήθηκαν δηλώσεις Υπουργού Τουρισμού κας Κουντουρά στο τ/ο δίκτυο στις οποίες υπογραμμίστηκαν τα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης των διμερών οικονομικών και τουριστικών σχέσεων.

Σχετικές δηλώσεις για την σημαντική άνοδο των ε/κ οικονομικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια έγιναν επίσης από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη, ενώ προβλήθηκαν πλάνα από την μεταποιητική δραστηριότητα στον τομέα των αγροτοδιατροφικών από περιοχή Αγίου Όρους.

Ρεπορτάζ του Πρακτορείου CHINA NEWS σημειώνει την προοπτική προώθησης δια του Ελληνικού Περιπτέρου πολυτελών και ποιοτικών ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά και την ευρύτερη προαγωγή των ελληνικών πολιτιστικών και τουριστικών σχέσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου της China Greece Intertrade κας Ειρ. Καρυπίδη, το Περίπτερο (η λειτουργία του οποίου έχει παραχωρηθεί, μετά από τρίχρονη προετοιμασία, στην Μη Κερδοσκοπική εταιρεία Hellenic Trade Counsil για τα επόμενα 10 χρόνια) προσβλέπει στην προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων, στην στήριξη συμμετοχής της Ελλάδας δια αυτού στην 2η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών Σαγκάης τον προσεχή Νοέμβριο, και ευρύτερα στο να καταστεί γέφυρα επικοινωνίας και επιχειρηματικών επαφών με την Κίνα.

Το άρθρο υπογραμμίζει επίσης τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να έχει το Ελληνικό Περίπτερο στην προώθηση των επαφών μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο ΜΜΕπιχ.

Την ημέρα των εγκαινίων σημειώνει το άρθρο, υπογράφηκαν αρκετές συμφωνίες συνεργασίας και το νέο Περίπτερο φιλοδοξεί να επεκτείνει δραστηριότητές του σε παρεμφερείς με την οικονομία τομείς όπως ο τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός κλπ.

Στα εγκαίνια του Περιπτέρου αναφέρεται επίσης η ιστοσελίδα Δημαρχιακής Κυβέρνησης Σαγκάης SHANGHAI.GOV.CN σημειώνοντας την τελετή εγκαινίων στην τοπική ΕΟΖ (Shanghai Pilot Free Trade Zone, περιοχή Waigaoqiao) και την παρουσία πλέον του ελληνικού Περιπτέρου που φιλοδοξεί να προβάλλει να προωθήσει συνολικά τις οικονομικές, πολιτιστικές, τουριστικές οικονομικές και εμπορικές και τεχνολογικές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Ελλάδας και εν γένει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Πηγή: Πρεσβεία Ελλάδας στο Πεκίνο