Skip to main content
16 02 2016 | 14:12

Διαψεύδει η Monsanto τη σύνδεση των προϊόντων της με τον ιό Ζίκα και τη μικροεγκεφαλία

Διαψεύδει η Monsanto τη σύνδεση των προϊόντων της με τον ιό Ζίκα και τη μικροεγκεφαλία

Με σημερινή ανακοίνωσή της η Monsanto διαψεύδει τη διασύνδεση της εταιρείας ή των προϊόντων φυτοπροστασίας που διαθέτει, με τον ιό Ζίκα και τη μικροεγκεφαλία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα: "Μπορεί να έχετε δει την παραπληροφόρηση και τις φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τη Monsanto, τον ιό Ζήκα και την μικροεγκεφαλία. Δυστυχώς, αυτή η παραπληροφόρηση προκαλεί αδικαιολόγητο φόβο και αποσπά την προσοχή από την κρίση υγείας στον πληθυσμό και στο πώς μπορείτε να λάβετε μέτρα για εσάς και την οικογένειά σας για να προστατευτείτε.

Ορίστε μερικά γεγονότα:

  • Ούτε η Monsanto, ούτε τα προϊόντα μας έχουν καμία σχέση με τον ιό Ζήκα ή τη μικροεγκεφαλία.
  • Η Monsanto δεν παράγει ή εμπορεύεται το Pyriproxyfen. Το προϊόν είναι ένα νυμφοκτόνο, και η Monsanto δεν παράγει ή εμπορεύεται νυμφοκτόνα.
  • Η Monsanto δεν κατέχει τη Sumitomo Chemical Company. Από το 1997, η Sumitomo Chemical Company είναι αξιόπιστος επιχειρηματικός εταίρος της Monsanto στον τομέα της φυτοπροστασίας και συμμετέχει στο πρόγραμμα Roundup Ready Plus (TM), και προμηθεύει επίσης τη Monsanto με προϊόντα ζιζανιοκτονίας.
  • Το Glyphosate δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με τον ιό Ζήκα ή τη μικροεγκεφαλία.
  • Οι ΓΤΟ δεν έχουν κανένα ρόλο στον ιό Ζήκα ή τη μικροεγκεφαλία.

Ο ιός Ζήκα είναι ένα τραγικό και κρίσιμο ζήτημα για την υγεία. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας τόσο σημαντικής απειλής της υγείας απαιτεί εστίαση στα γεγονότα. Ως εταιρεία με βάση την επιστήμη εργάζεται για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου, υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτής της κρίσης για την υγεία. Ελπίζουμε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατό με βάση τα γεγονότα και όχι τις φήμες."

Η έκθεση των Αργεντίνων ερευνητών που κάνει το γύρο του διαδικτύου

Αργεντινοί και Βραζιλιάνοι γιατροί αμφισβητούν τους ισχυρισμούς ότι η έξαρση των περιστατικών μικροεγκεφαλίας σε νεογέννητα στη Λατινική Αμερική οφείλεται στον ιό Ζίκα. Υποδεικνύουν δε ως υπεύθυνο ένα εντομοκτόνο που παράγει συνεργάτης της γνωστής πολυεθνικής Monsanto, που χρησιμοποιείται για την προστασία από τον δάγκειο πυρετό.

Όπως αναφέρει το Paris Match, μια ομάδα Αργεντινών ερευνητών σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε στις 3 Φεβρουαρίου υποστηρίζει ότι δεν είναι ο ιός Ζίκα υπεύθυνος για τη δραματική αύξηση στην κρανιοεγκεφαλική ατροφία των νεογέννητων.

Με 1,5 εκατ. ανθρώπους να έχουν προσβληθεί από τον ιό μέσα σε μερικούς μόλις μήνες, οι αρχές της Βραζιλίας έχουν σημάνει συναγερμό ήδη από τον Νοέμβριο, αποδίδοντας στον Ζίκα τα αυξανόμενα κρούσματα νεογέννητων με μικροεγκεφαλία.

Σύμφωνα όμως με τους Αργεντίνους ερευνητές, «το γεγονός ότι οι μητέρες χιλιάδων παιδιών που γεννήθηκαν με ανωμαλίες κατοικούν σε περιοχές που η βραζιλιάνικη κυβέρνηση πρόσθεσε το εντομοκτόνο pyriproxifen στο πόσιμο νερό, σίγουρα δεν αποτελεί σύμπτωση».

Το pyriproxifen αποτελεί φάρμακο που καταστρέφει τις προνύμφες των κουνουπιών, του οποίου η χρήση συνίσταται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη μάχη ενάντια στο δάγκειο πυρετό. Το εντομοκτόνο προκαλεί γενετικές ανωμαλίες στα κουνούπια ικανές να τα σκοτώσουν ή να τα καταστήσουν στείρα, μειώνοντας τον αριθμό τους.

Το pyriproxifen παρασκευάζεται από τον «στρατηγικό εταίρο» της Μονσάντο, Sumitomo Chemical, και χρησιμοποιείται στη Βραζιλία τους τελευταίους 18 μήνες. Η ομάδα των ερευνητών υποστηρίζει ακόμα ότι σε προηγούμενες εξάρσεις του ο ιός Ζίκα, που είναι γενικά πιο ήπιος από τον δάγκειο πυρετό, δεν προκάλεσε γενετικές ανωμαλίες ακόμα και σε περιοχές που προσβλήθηκε το 75% του πληθυσμού.

Συσχετίζουν δε το φαινόμενο της μικροεγκεφαλίας με την πρόσφατη χρήση του χημικού pyriproxifen στη χώρα. Στο σχετικό πόρισμα τονίζεται ότι από τα περίπου 404 περιστατικά μικροεγκεφαλίας στη χώρα, μόλις 17 ήταν θετικά στον ιό Ζίκα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας συμμερίζονται και οι ερευνητές της ABRASCO, επιστημονικής κοινότητας που αποτελεί σύμβουλο στην ανάπτυξη των πολιτικών για τη δημόσια υγεία στη Βραζιλία. Το πόρισμα της ABRASCO τονίζει την πιθανή υπαιτιότητα του pyriproxifen στην εμφάνιση της μικροεγκεφαλίας. Αναφέρει δε ότι το εν λόγω εντομοκτόνο μολύνει το περιβάλλον χωρίς καν να περιορίζει τον αριθμό των κουνουπιών.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι επίσημα γνωστό αν ο ιός Ζίκα είναι εντέλει υπεύθυνος για την μικροεγκεφαλία, καθώς μέχρι στιγμής τα στοιχεία που επισημαίνουν οι ερευνητικές ομάδες από την Αργεντινή και τη Βραζιλία δεν αποδεικνύονται επιστημονικά.