Skip to main content
11 07 2019 | 15:36

Δεν θα συνεργαστεί το Ισραήλ με τον Βορίδη, διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι της Ιερουσαλήμ

Δεν θα συνεργαστεί το Ισραήλ με τον Βορίδη, διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι της Ιερουσαλήμ

Το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, λόγω του αντισημιτικού παρελθόντος του, ανέφερε ανώτατο διπλωματικό στέλεχος της χώρας στην εφημερίδα Jerusalem Post την Τετάρτη.

Ο κ. Βορίδης ορκίστηκε την Τρίτη μαζί με 50 νέους υπουργούς μετά τις εκλογές της Κυριακής, οι οποίες αποδείχθηκαν νικηφόρες για το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται ότι τάσσεται έντονα υπέρ του Ισραήλ. Μάλιστα, την Κυριακή το βράδυ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, Ronald Lauder, εξέδωσε δήλωση μετά τις εκλογές λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης "είναι αληθινός σύμμαχος του Ισραήλ και έδειξε πάντα βαθιά υποστήριξη και φιλία για την εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα".

«Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε μαζί του κατά τους επόμενους μήνες και χρόνια και πιστεύουμε ότι θα συμπεριλάβει στις κορυφαίες προτεραιότητές του τη σοβαρή ανάγκη εξάλειψης όλων των υπολειμμάτων αντισημιτισμού και νεοναζιστικής ιδεολογίας από τη χώρα».

Αλλά ο κ. Βορίδης έχει παρελθόν αντισημιτικών ενεργειών και δηλώσεων. Ο κ. Lauder σημείωσε ότι το ακροδεξιό και αντισημιτικό Κόμμα της Χρυσής Αυγής δεν κατάφερε να περάσει το κατώτατο όριο του 3% και επομένως δεν θα έχει αντιπροσωπεία στο νέο κοινοβούλιο. Είχε 18 έδρες στο προηγούμενο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κυρία Φιλίππα Χατζησταύρου, βοηθό καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής μεταπήδησε στη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ). Σε συνέντευξή της στο news24 της France24, είπε ότι η ΝΔ δεν είναι πλέον το φιλελεύθερο κόμμα που κάποτε ήταν, αλλά έχει ένα "νέο ιδεολογικό προφίλ" που περιλαμβάνει φωνές από την άκρα δεξιά.

Ο κ. Βορίδης θεωρείται μία από αυτές τις φωνές. Ίδρυσε το παλαιό υπερεθνικιστικό κόμμα Ελληνικό Μέτωπο και κατέβηκε στις εκλογές για το κοινοβούλιο το 2000 μαζί με έναν άνθρωπο που έγραψε ένα κείμενο 1.400 σελίδων κατά των Εβραίων. Το 2005, συγχωνεύθηκε με ένα κόμμα του οποίου ο ηγέτης - Γιώργος Καρατζαφέρης - κατηγόρησε τους Εβραίους για την 11η Σεπτεμβρίου και δήλωσε μετά την επιχείρηση "Cast Lead" το 2008 ότι «ο Εβραίος μυρίζει αίμα».

Ο Sabby Minos, Έλληνας Εβραίος, έγραψε στο Haaretz το 2012 ότι ο κ. Βορίδης έχει "μακρά ιστορία άρνησης του Ολοκαυτώματος, αντισημιτισμού και ξενοφοβίας, συμπεριλαμβανομένων φυσικών απειλών για εβραϊκές οικογένειες και ηγετικές ομάδες κακοποιών εναντίον μεταναστών και αριστερών".

Ο κ. Minos έγραψε ότι όταν ο νέος υπουργός Γεωργίας ήταν φοιτητής στο γυμνάσιο του Αθηναϊκού Κολλεγίου - ένα σχολείο που Και ο ίδιος παρακολούθησε - "σχημάτισε τη φασιστική φοιτητική ομάδα «Ελεύθεροι Φοιτητές», που ζωγράφισε τους τοίχους με σβάστικα και χαιρετούσε ο ένας τον άλλον με τη φράση "Heil Hitler."

Ο κ. Βορίδης εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία το 2012 και ορίστηκε υπουργός Υγείας το 2014 κατά την τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Αφού η μικρή εβραϊκή κοινότητα διαμαρτυρήθηκε για αυτό το διορισμό, ο κ. Βορίδης έγραψε μια επιστολή που εκφράζει τη δέσμευσή του να "θέσει τέρμα στην αντισημιτική ρατσιστική προκατάληψη, η οποία είναι μια άμεση παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας".

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιερουσαλήμ εξέδωσε δήλωση την Τετάρτη, λέγοντας ότι «μελετά» τη νέα σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης και τη σημασία του διορισμού του κ. Βορίδη. Αν και δεν τον αναφέρει ονομαστικά, η δήλωση ανέφερε ότι ο νέος υπουργός είναι γνωστός για "ρατσιστικές και αντισημιτικές θέσεις".

Πηγή: Herb Keinon, Jerusalem Post