Skip to main content
26 03 2015 | 14:29

Δεκαήμερο επεισοδιακών απεργιών για τους αγρεργάτες στο Μεξικό

Δεκαήμερο επεισοδιακών απεργιών για τους αγρεργάτες στο Μεξικό

Σε επεισοδιακές απεργίες τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν οδηγηθεί οι αγρεργάτες στα μεγάλα αγροκτήματα εκμετάλλευσης και εξαγωγής προϊόντων στην πολιτεία Μπάχα της μεξικανικής Καλιφόρνια, οι οποίες αφορούν στους χαμηλούς μισθούς, στην εκμετάλλευση και στις δυσμενείς συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται. Με αυτόν τον τρόπο απειλείται η φετινή συγκομιδή που η αξία της ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια και αφορά ντομάτες, φράουλες κ.ά. Καίγοντας ελαστικά και πετώντας πέτρες σε οχήματα, εκατοντάδες αγρεργάτες μπλόκαραν και τα δύο ρεύματα του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου της Μπάχα, καθώς υπολογίζονται ότι πάνω από 50.000 απεργούν από την προηγούμενη Τρίτη (17/03).

Ο Φρανσέσκο Βίγκα, πρωθυπουργός της Μπάχα Καλιφόρνια, διεμήνυε όλο το σαββατοκύριακο ότι συγκομιδή και χιλιάδες δουλειές βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Το γραφείο τύπου της κυβέρνησης ανέφερε: «Αν οι εκτάσεις συνεχίσουν χωρίς εργατικό δυναμικό, οι συγκομιδές θα καταστραφούν και αυτό θα επηρεάσει όποιον εξαρτάται από αυτό το τμήμα της οικονομίας».

Οι περισσότεροι από τους εργάτες είναι μετανάστες από νότιες πολιτείες του Μεξικό, όπως Γκερέρο και Οαξάκα που μοχθούν στα αγροκτήματα στα νότια της Ενσενάδα. Τα αιτήματά τους-υγειονομική περίθαλψη, πληρωμή υπερωριών, άδειες, τέλος στην εκμετάλλευση από τους ιδιοκτήτες των αγροκτημάτων και μεγαλύτερες απολαβές από αυτές των 8 δολαρίων που παίρνει κάποιος που δουλεύει ασταμάτητα, απηχούν τα αντίστοιχα των αγρεργατών πριν από 40 χρόνια στις ΗΠΑ.

«Όλοι το βλέπουμε σαν κάτι φυσιολογικό για αυτούς (τους ιδιοκτήτες) να αποκόπτουν ανθρώπους από τη δουλειά για 3-4 ημέρες ή να τους απολύουν χωρίς κανένα σεβασμό στα δικαιώματά, στις υπερωρίες ή στις άδειές μας», αναφέρει ο Χοσέ Ιγνάτιο Γκαρσία, ένας 19χρονος που δουλεύει στα αγροκτήματα στη Μπάχα από την ηλικία των 12 και τον Αύγουστο περιμένει να γεννηθεί το πρώτο του παιδί. Μπαίνουμε στη διαδικασία να δουλεύουμε πάνω από 10 ώρες την ημέρα για 100 πέσος (7 δολάρια), αλλά αυτά δεν αρκούν για τα απαραίτητα που χρειάζεται κάποιος για να επιβιώσει και να εξασφαλίσει μία οικογένεια.

Οι διαδηλώσεις έχουν μετατραπεί σε συμπλοκές με πέτρες εναντίον της αστυνομίας και υπήρξαν συλλήψεις περίπου 200 διαδηλωτών. Πολλές επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν κλείσει και τα μπλόκα στις εθνικές οδούς ανάγκασαν το προξενείο των ΗΠΑ στην Τιχουάνα να συμβουλέψει τους ταξιδιώτες, που περιλαμβάνουν συνταξιοδοτημένους πολίτες ή με εξοχικά στη χερσόνησο, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η κυβέρνηση της Μπάχα Καλιφόρνια χρησιμοποιείσαι αστυνομικά θωρακισμένα οχήματα για να σπάσει τα μπλόκα και προειδοποίησε ότι: «δε θα υπάρξει καμία ανοχή σε αυτούς που χρησιμοποιούν τις διαδηλώσεις για να δράσουν έξω από το νόμο». Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικό ανέφερε πως την Τρίτη ξεκίνησε μία έρευνα για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά τα παράπονα που εξέφρασαν οι διαδηλωτές για κακομεταχείριση και κρατήσεις από την αστυνομία. Ο αγροτικός συνεταιρισμός που αντιπροσωπεύει τις εκμεταλλεύσεις στις παράκτιες κοιλάδες γύρω από το Σαν Κουέντιν, αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά κάποιες εταιρείες υπερασπιστήκαν τις πρακτικές τους και έκαναν έκκληση για ηρεμία. «Σεβόμαστε το δικαίωμα του καθενός να διαμαρτύρεται ειρηνικά…αλλά καταδικάζουμε τη βία και τις λεηλασίες», τόνισε με ανακοίνωσή της η BerryMex, θυγατρική της αμερικανικής Reiter Affiliated Companies. Ενώ η εταιρεία δεν ορίζει τι πληρώνει τους εργαζόμενους, διευκρινίζει ότι υπάρχει υγειονομική περίθαλψη, αμοιβή των υπερωριών, άδεια μητρότητας, λέγοντας ότι: «βασικός στόχος συνεχίζει να είναι η ευημερία των εργαζομένων μας».

Όμως από αυτούς που ζουν στην περιοχή, περίπου 110 μίλια νοτιότερα της Τιχουάνα, το 64% τυγχάνει έλλειψης επαρκούς στέγασης και πρόσβασης σε νερό, ενέργεια και αποχέτευση και το 47% έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης. Το 59% των παιδιών ηλικίας 15-17 δεν πηγαίνουν στο σχολείο σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Γεωγραφίας του Μεξικό με συνέπεια πολλά να μένουν αναλφάβητα.

Ο οικονομολόγος, Αλεχάντρο Ντίαζ Μπατίστα, σημειώνει ότι η περιοχή έχει έλλειψη από βασικές υπηρεσίες: νερό, δουλειές, νοσοκομεία, πολιτιστικές και σχολικές εγκαταστάσεις. Πολλοί αγρεργάτες προέρχονται από κοινότητες ιθαγενών και μιλούν ελάχιστα ισπανικά. «Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στο Σαν Κουέντιν έχουν να κάνουν με την κοινωνική ανισότητα», λέει ο κ. Μπατίστα.

Πηγή: Associated Press