Skip to main content
19 07 2019 | 07:50

Ανοίγει η Ιαπωνική αγορά για τις Ευρωπαϊκές εξαγωγές βοείου, ακτινιδίων και άλλων φρούτων

Ανοίγει η Ιαπωνική αγορά για τις Ευρωπαϊκές εξαγωγές βοείου, ακτινιδίων και άλλων φρούτων

Την διευκόλυνση της πρόσβασης του βοείου κρέατος της ΕΕ και άλλων εξαγόμενων γεωργικών προϊόντων, όπως τα ακτινίδια και άλλα φρούτα, προς την Ιαπωνία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 18 Ιουλίου, τονίζεται πως μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας, η ΕΕ ενέτεινε τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πρόσβασης στην Ιαπωνική αγορά γεωργικών προϊόντων, βασιζόμενη σε πολιτικές επαφές στο υψηλότερο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Juncker και του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Αμπε στην Οσάκα τον περασμένο μήνα.

Αυτές οι προσπάθειες ευοδώθηκαν τώρα. Ειδικότερα, η Ιαπωνία επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία χορήγησης αδειών για εκκρεμείς αιτήσεις εξαγωγών βοείου κρέατος (κυρίως από Κροατία και Ισπανία) ή προϊόντων με βάση το βόειο κρέας (κυρίως από Δανία, Γαλλία και Πολωνία) θα οριστικοποιηθούν ταχύτερα σύμφωνα με τις διαδικασίες αξιολόγησης των κινδύνων.

Αυτό συμπληρώνει προηγούμενες εγκρίσεις που χορήγησε η Ιαπωνία στα κράτη μέλη για εισαγωγές βοείου κρέατος ή / και προϊόντων με βάση το βόειο κρέας από το 2013 (πρόκειται για τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία).Ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος Phil Hogan, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ιάπωνα ομόλογό του τον Μάιο του 2019 για να συζητήσει μεταξύ άλλων την κατάσταση, δήλωσε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που η αγορά της Ιαπωνίας γίνεται όλο και πιο ανοιχτή στο βόειο κρέας και στα προϊόντα βοείου κρέατος της ΕΕ μετά από μακρόχρονη απαγόρευση λόγω της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών. Αυτό θα επιτρέψει ακόμη περισσότερους παραγωγούς και φορείς της ΕΕ να επωφεληθούν από τη μεγάλη παραχώρηση βοείου κρέατος που αποκτήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας».

Δεδομένου ότι η ιαπωνική αγορά βοείου κρέατος και προϊόντων με βάση το βόειο κρέας προστατεύεται ιδιαίτερα, λόγω υψηλών δασμών και πολύ αυστηρών υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών κανόνων, τα ανοίγματα που προσφέρονται τώρα αποτελούν ένα μεγάλο επίτευγμα που συμπληρώνουν το σημαντικό αποτέλεσμα της οικονομικής συνεργασίας για το βόειο κρέας τομέας.

Υπενθυμίζεται ότι το βόειο κρέας της ΕΕ που εξάγεται στην Ιαπωνία θα ωφεληθεί κατά τη διάρκεια των ετών με δασμολογική μείωση από 38,5% σε 9%, με όγκο διασφάλισης που θα ανέρχεται σε 50 500 τόνους για 10 έτη, αλλά θα ακολουθείται από ετήσια αόριστη αύξηση. Οι εξαγωγείς βοείου κρέατος της ΕΕ έχουν πλέον καλύτερη πρόσβαση σε αυτή την πολύ κερδοφόρα αγορά.

Επιπλέον, με στόχο την περαιτέρω διαφάνεια και προβλεψιμότητα για τους φορείς εκμετάλλευσης, η ΕΕ και η Ιαπωνία αντάλλαξαν ενδεικτικά και εύλογα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση εκκρεμών αιτήσεων για εξαγωγές άλλων αγροδιατροφικών προϊόντων όπως φρούτα (π.χ. αχλάδια από το Βέλγιο, ακτινίδια από την Ιταλία και την Ελλάδα ή κεράσια από την Ουγγαρία και Πορτογαλία), καθώς και αιτήσεις περιφερειοποίησης σχετικά με την αφρικανική πανώλη των χοίρων για εξαγωγές κρέατος χοίρων από την Ουγγαρία, το Βέλγιο και την Πολωνία. Αυτά τα ενδεικτικά χρονοδιαγράμματα θα συμβάλουν κυρίως στη μείωση των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στις αιτήσεις των φορέων της ΕΕ που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εξαγωγές στην ιαπωνική αγορά.