Skip to main content
23 02 2016 | 09:01

Δεν τους φτάνουν τα 25 μέτρα που ανακοίνωσε ο Τσίπρας, αποφασίζουν σε λίγο για κλείσιμο και πάλι των Τεμπών

Δεν τους φτάνουν τα 25 μέτρα που ανακοίνωσε ο Τσίπρας, αποφασίζουν σε λίγο για κλείσιμο και πάλι των Τεμπών

Η πρώτη αντίδραση μετά την πεντάωρη συνάντηση των Μέγαρο Μαξίμου ήταν σφοδρή και ήρθε από τη χθεσινοβραδινή συνέλευση του μπλόκου των Τεμπών. Παρ' όλο που η κυβέρνηση έριξε στο τραπέζι όλα τα "χαρτιά" που είχε διαθέσιμα, φαίνεται ότι συναντά μπροστά της, αντί της υποχώρησης, την αδιαλλαξία, με κίνδυνο βέβαια να βρεθούν οι αγρότες αντιμέτωποι με την οργή του κόσμου. Έχοντας λάβει τη δέσμευση για αφορολόγητο στα 9.500 ευρώ όπως οι υπόλοιπες επαγγελματικές τάξεις και έχοντας μία παλέτα από 25 μέτρα να αξιολογήσουν για να μειώσουν το κόστος παραγωγής, φαίνονται τώρα ανυποχώρητοι και κλείσανε χθες μέχρι τα μεσάνυχτα το μπλόκο των Τεμπών.

Η χθεσινή τους απόφαση ήταν μη αναμενόμενη, γι' αυτό εξάλλου και εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα μέσα στην κοιλάδα, που κινούνταν ελεύθερα στην εθνική οδό, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση. Τα μεσάνυχτα ο δρόμος άνοιξε ενώ σήμερα το πρωί στις 10 έχει προγραμματιστεί νέα συνέλευση.

Σήμερα, επίσης, οι αγρότες αποφάσισαν να κλείσουν και την γέφυρα του Στομίου στις 12 το μεσημέρι, αποκλείοντας έτσι την κυκλοφορία και από τον παραλιακό άξονα του νομού που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική διαδρομή, ενώ υπάρχουν προτάσεις να κλείσουν και οι σιδηροδρομικές γραμμές.

Από σήμερα αποφασίστηκε η δημιουργία ενός νέου μπλόκου στην Κεφάλωση Αλμυρού στην ΠΑΘΕ, ενώ και οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου προχωρούν σε νέο μπλόκο στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου, στον κόμβο Μαλίων - Οροπεδίου. Δίνουν ραντεβού στις 10 με τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό για το επ' αόριστον κλείσιμό της.

Ούτε βήμα πίσω από τους αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας και του Αμυνταίου

Πιο αποφασισμένοι από ποτέ να παραμείνουν στα μπλόκα που έχουν στήσει εδώ και ένα μήνα, εμφανίζονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο.

«Εμμένουμε στις αρχικές μας θέσεις και ζητάμε να αποσυρθούν τα σχέδια για το ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλά και να ληφθούν μέτρα προς την μείωση του κόστους παραγωγής, αφού σε αντίθετη περίπτωση ο πρωτογενής τομέας θα αφανιστεί, ιδίως οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι» είπε ο συντονιστής Δημήτρης Μόσχος. Βέβαια, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «παραμένουμε με το βλέμμα καρφωμένο στις εξελίξεις στις επόμενες ημέρες, ενώ αναμένουμε και το κείμενο 25 σημείων που θα δώσει αύριο στη δημοσιότητα η κυβέρνηση για τον πρωτογενή τομέα».

Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι μετά τη σύσκεψη όχι μόνο δεν υπήρξε λύση στο αγροτικό «αλλά φάνηκε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση όταν μιλά για ασφαλιστικό και φορολογικό δεν αναφέρεται σε προσχέδια, αλλά σε ειλημμένες αποφάσεις», ο κ. Μόσχος τόνισε πως «χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ούτε το αγροτικό πρόβλημα λύνεται, ούτε όμως και εμείς θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας».

Για το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση, ο κ. Μόσχος τόνισε πως «χωρίς να δούμε άλλες παραμέτρους του φορολογικού, αυτό το νούμερο δεν σημαίνει κάτι», και πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι δόθηκε με στόχο να δουλέψει ο κοινωνικός αυτοματισμός». Επιπλέον, μας τόνισε ότι αναφορικά με το ζήτημα του ασφαλιστικού, «η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για τις κλίμακες 16% και 20% χωρίς να αναφέρεται ουσιαστικά στο 7,95% της ιατροφαρμακευτικής», και στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε, «όπως γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση δεν αλλάζει κανένα σημείο από το προσχέδιο που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα».

Για το κόστος παραγωγής, ο κ. Μόσχος επισήμανε, «εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο και δραστική μείωση του ρεύματος και η κυβέρνηση προτείνει ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ και στον ΟΓΑ» και πρόσθεσε «και μάλιστα αυτά τα ποσά θα μας τα πάρει η κυβέρνηση μέσα από τις επιδοτήσεις».

Στη συνέλευση που θα γίνει στις 8 το βράδυ θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους οι αγρότες στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, κάνοντας ταυτόχρονα και τον απολογισμό της δράσης τους μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή των οκτώ εξ αυτών Δημήτρη Μόσχο το εξής:

  • Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία (24ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί) και Νίκης με την πΓΔΜ (10:00-16:00 και 18:00-00:00 αποκλεισμός). Τονίζεται ότι όταν δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο, οι επικεφαλής των μπλόκων στα τελωνεία, δίνουν «ελευθέρας» για εκτόνωση της κατάστασης, αλλά κυρίως για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των αυτοκινητιστών.
  • Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.
  • Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-19:00).
  • Στο 'Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-18:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 09:00 -18:00.
  • Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00, ενώ επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο αποτελεί και το μοναδικό από την Δυτική Μακεδονία που παραμένει στους κόλπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.
  • Σε επ΄αόριστον αποκλεισμό προχώρησαν από τις 17:00 χθες οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Διαμάντω Κρητικού.

Χαλκηδόνα

Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μηντσιούδης έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «δύο ευθείες που δεν τέμνονται πουθενά», δηλώνοντας στο ΑΜΠΕ «κάτι παραπάνω από απογοητευμένος, αφού μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπάρχει καν σύγκλιση απόψεων».«Στη συνάντηση η κυβέρνηση επανέλαβε και επέμεινε για ακόμη μια φορά πάνω σε όλα όσα γνωρίζαμε» τόνισε ο κ. Μηντσιούδης, και πρόσθεσε, «απλά με το δικό τους τρόπο και με τα δικά τους νούμερα, οι κυβερνητικοί προσπάθησαν να μας εξηγήσουν ότι αυτά είναι τα καλύτερα που μπορούν να κάνουν για το δικό μας μέλλον».

Το συμπέρασμα των συμμετεχόντων από τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως μας είπε ο κ. Μηντσιούδης είναι, «αυτό που εμείς καταλάβαμε είναι ότι δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε τις εισφορές μας και θα παραμένουμε ανασφάλιστοι, αλλά και ότι έχει ήδη αποφασιστεί η αύξηση του φορολογητέου μας εισοδήματος, υπολογίζοντας μάλιστα μέσα σε αυτό και τις επιδοτήσεις. Παράλληλα καταλάβαμε ότι ο σημερινός συντελεστής του 13%, όχι μόνο θα αυξηθεί κατά πάρα πολύ, αλλά θα διπλασιαστεί».Μεταξύ άλλων τόνισε, «μετά τη σημερινή συνάντηση μας έγινε σαφές ότι δεν μπορούμε να μείνουμε στη γη μας και να καλλιεργήσουμε» και πρόσθεσε: «Αυτή η εξέλιξη σημαίνει μεν σε τρομακτική απώλεια για εμάς, αλλά κυρίως για τη χώρα που τελικά φαίνεται ότι δεν θα μπορέσει να βγει από την οικονομική κρίση».Όπως διευκρίνισε, «εμείς θα μεταφέρουμε στους συμμετέχοντες στα μπλόκα μας τις εξελίξεις και όπως ξεκινήσαμε έτσι και τώρα ο καθένας θα αποφασίσει για την τύχη του».

Κλιμάκωση και στα Μάλγαρα

Έντονα δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης.

«Δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο, είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επισήμανε πως «πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ’ αόριστον αποκλεισμού που ξεκινήσαμε και πάλι σήμερα» είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμπούρης τόνισε ότι η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου πλαισιώθηκε από τη μειονότητα των αγροτών και επισήμανε ότι «όπως φάνηκε, ο πρωθυπουργός δεν ήταν διατεθειμένος να ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημά μας και όπως φαίνεται, οι αποφάσεις που εκτελεί είναι καθαρά μνημονίου και Τρόϊκας». Υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει νόημα να παράγουμε και να καλλιεργούμε» ο κ. Καμπούρης σημείωσε «ο κόπος των αγροτών πηγαίνει στράφι σε μικροπολιτικές και σε κομματικούς στρατούς που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση».

Πάντως, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι καταγράφονται μεγάλα τα περιθώρια «διαπραγμάτευσης και διόρθωσης των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκποιήσει τις περιουσίες μας, να βρεθούμε στο δρόμο με τις οικογένειές μας και να γίνουμε σκλάβοι των συμφερόντων που ενδεχομένως εξυπηρετούνται».

Απογοητευμένος ο Παναγιώτης Μεσσαλάς από την Ημαθία

«Απογοητευμένος» με την εξέλιξη που είχε σήμερα ο διάλογος με τον πρωθυπουργό, δήλωσε, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου του δήμου Αλεξανδρείας, Παναγιώτης Μεσσαλάς, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο Νησελίου Ημαθίας.

«Από μόνο το γεγονός, ότι δεν δέχτηκε την αποσύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, αλλά και το ότι επέμενε στη φορολόγηση των επιδοτήσεων, γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει σημείο επαφής της κυβέρνησης με τον πρωτογενή τομέα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος δήλωσε ότι «καθ' όλη τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης μας, θέσαμε επί τάπητος στον έλληνα πρωθυπουργό σειρά ζητημάτων και θεμάτων και δεν μας έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση ή δέσμευση, στο πλαίσιο των αιτημάτων που καταθέσαμε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. Το μόνο που μας είπε, είναι ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει και θα εξαγγείλει» ανέφερε ο κ. Μεσσαλάς.

Πελοπόννησος

Οι αγρότες των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου, που συνεδρίασαν το βράδυ και συζήτησαν τα αποτελέσματα της συνάντησης των εκπροσώπων τους με την κυβέρνηση, δηλώνουν ότι επιμένουν στον αγώνα τους, στις προτάσεις τους και περιμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Αναλυτικά:

"Μετά τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αφού συζητήσαμε αναλυτικά τις προτάσεις που καταθέσαμε , για μια ακόμα φορά προσκρούσαμε στον τοίχο της κυβερνητικής αναλγησίας, που ευθυγραμμίζεται με τους δανειστές και τα μνημόνια.

Στη συνάντηση κατεβήκαμε με χαμηλές προσδοκίες αναλογιζόμενοι την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας.

Για το λόγο αυτό τα αιτήματα μας συνδυάζονταν με προτάσεις.

Δυστυχώς η επικράτηση της συνηθισμένης λογικής των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλα και της σημερινής, των εύκολων λύσεων υπερφορολόγησης και υπερχρέωσης του παραγωγικού τομέα αποτελεί την ταφόπλακα για την Ελληνική κοινωνία και το Ελληνικό κράτος.

Η επιτροπή μπλόκων και φορέων της περιφέρειας Πελοποννήσου συζήτησε διεξοδικά της απαντήσεις που μας έδωσε ο πρωθυπουργός.

Σε αντίθεση με τις προτάσεις των μπλόκων – οι οποίες αποτέλεσαν φωνή βοώντος εν τη ερήμω – ο πρωθυπουργός δεν απάντησε αποτελεσματικά στις θέσεις μας.

Επιμένουμε στον αγώνα μας, στις προτάσεις μας και περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις."

Τα διόδια της Νεστάνης την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου παραμένουν ανοιχτά έως αυτή την στιγμή , με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για κλείσιμο 18:00 – 23:00.

Σε δηλώσεις του από το μπλόκο της Μαραθιάς Ηλείας, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος χαρακτήρισε τα όσα ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ως «ο αργός θάνατος των αγροτών». «Πέρα από κάποιες υποχωρήσεις που έγιναν στο φορολογικό, επί της ουσίας δεν έδωσε τίποτα στο ασφαλιστικό. Αυτό που ανακοινώθηκε ως πρόταση μπορεί να οδηγήσει στον αργό θάνατο των αγροτών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλιανάτος.

Οι αγρότες δεν άκουσαν αυτά που ήθελαν - Ετοιμάζονται για νέο κύκλο κινητοποιήσεων και ξανακλείνουν δρόμους

Οι αγρότες της Δυτ. Αχαΐας κλείνουν και σήμερα 17.00 - 22.00 την Πατρών Πύργου στο ύψος της Κάτω Αχαΐας και ως αποτέλεσμα προηγούμενης απόφασης του συντονιστικού τους οργάνου. Σήμερα το βράδυ - όπως είπαν στο thebest.gr - αποφασίζουν για το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους. Σε ότι αφορά στους αγρότες της Δυτικής Αχαΐας η κούραση από την παραμονή στα μπλόκα μπορεί να είναι εμφανής, ωστόσο το ίδιο έντονα διαγράφεται στα πρόσωπά τους, η απογοήτευση και ο εκνευρισμός μετά το "τίποτα" που παρέλαβαν από το χθεσινό ραντεβού με τον πρωθυπουργό.

Οι αγρότες της Αιγιάλειας έχουν δύο πλαίσια αιτημάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας "Μπακόπουλος-Ντρίνιας", καθώς χωρίζονται σε μικρομεσαίους αγρότες και σε επιχειρηματίες αγρότες: "Κλείνουμε πάνω από ένα μήνα στα μπλόκα. Στο δρόμο του αγώνα μας έβγαλαν τα μέτρα που ψηφίστηκαν από 222 βουλευτές το καλοκαίρι και εφαρμόζονται από τότε, ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια ανέβηκε από το 13% στο 23%, καταργείται σταδιακά η επιστροφή φόρου πετρελαίου και μπήκε φόρος 23 λεπτών το κιλό στο κρασί. Έτσι αυξάνεται και όλο το κόστος παραγωγής.

Επίσης, σε εφαρμογή έχουν μπει και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ΚΑΠ της ΕΕ 2015-2020, για νέες περικοπές στις ενισχύσεις, που κόπηκαν κατά 23% και μέχρι το τέλος του 2019 θα φτάσουν μέχρι και 60%.

Με το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, υπερδιπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, χωρίς μάλιστα να αυξάνονται -αντίθετα μειώνονται σε εξευτελιστικές αγροτικές συντάξεις.

Με τα κυβερνητικά σχέδια για το Φορολογικό, παραμένει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, ο συντελεστής φορολόγησης από 13% σε 26%, ενώ η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος από 27,5% που την είχε η προηγούμενη κυβέρνηση, πήγε ήδη στο 55% και από το 2017 θα πάει στο 100%. Ταυτόχρονα ισχύει και η φορολόγηση με βάση τα λεγόμενα "τεκμήρια διαβίωσης"

Για να εναντιωθούμε λοιπόν αγωνιστικά σ' αυτά τα μέτρα και τα σχέδια, διεκδικώντας συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν την ίδια την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, στήσαμε τα μπλόκα. Και όχι για να πετύχουμε, ένα διάλογο όπου... θα πούμε κι εμείς τη γνώμη μας για το πώς και πότε θα μας ξεκληρίσουν. (...)

Από τη πρώτη στιγμή αλλά και σε προηγούμενους περιόδους είχαν διαμορφωθεί πανελλαδικά όπως και τοπικά στην Αιγιάλεια δύο γραμμές, δύο διαφορετικά πλαίσια αιτημάτων. Το πλαίσιο που εκφράζει τα συμφέροντα των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή επιχειρηματιών του πρωτογενούς τομέα και όχι των μικρομεσαίων αγροτών που αποτελούν το 80% και πάνω των αγροτών της χώρας μας. Τέτοια συμφέροντα εκφράζει και η Ανεξάρτητη Κίνηση ή Κίνηση Αγροτών Αιγιάλειας, μία χούφτα αγροτών, που βγήκε για λίγες μέρες στην ΠΕΟ με ισχυρή προβολή. Ήταν υποκριτικός ο αρχικός ισχυρισμός της ότι δήθεν συμφωνούσε με το πλαίσιο αιτημάτων του Παναιγιάλειου Αγροτικού Μπλόκου. Όταν δεν μπόρεσε να το αλλοιώσει από τα μέσα , αποχώρησε και έριξε τόνους λάσπης στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών της Αιγιάλειας. Οι ουσιαστικές , θεμελιώδεις διαφορές της με τον Αγροτικό Σύλλογο Αιγίου και τα αιτήματα του Παναιγιάλειου Μπλόκου, των 69 Μπλόκων της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων έγιναν καθαρές όταν υποχρεώθηκε τελικά να δώσει πρόσφατα το πλαίσιο αιτημάτων της στη δημοσιότητα.

Εμείς διαφωνούμε μαζί τους γιατί στόχος τους είναι η επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροκτηνοτρόφων, όπως επιδιώκουν και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θέλουν να συγκεντρώσουν τη γη, την παραγωγή και την εμπορία στα χέρια τους για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους.

Το αίτημα για "κατ' επάγγελμα" αγρότες γεννά σε ορισμένους την αυταπάτη, ότι, αν φύγουμε οι μικρομεσαίοι αγρότες από τη μέση, η πρωτογενής παραγωγή θα περάσει στα δικά τους χέρια. Ωστόσο το ποιος θα παράγει στη χώρα μας, όσο συνεχίζεται αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, εξαρτάται από τους μεγαλέμπορους, τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες.. Επομένως, κι όσοι χαρακτηριστούν "επαγγελματίες" αγρότες αργά ή γρήγορα, θα έρθει και η δική τους σειρά να ξεκληριστούν και τότε δε θα υπάρχουμε εμείς ν' αγωνιζόμαστε μαζί τους.

Με τον δικό μας πολυήμερο και σκληρό αγώνα και, βεβαίως, με τον αγώνα των εργατοϋπαλλήλων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, είχαμε, ήδη την πρώτη επιτυχία.

Η κυβέρνηση, αν και το είχε προγραμματίσει, δεν τόλμησε, μέχρι τα τώρα να φέρει για ψήφιση στη βουλή το σχέδιο-λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, ενώ πήγε πίσω και το Φορολογικό. Κι όποτε κι αν τολμήσει να τα φέρει θα μας βρεί μπροστά της. Με την πετυχημένη οργάνωση του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου στις 12 και 13 Φλεβάρη στην Αθήνα, αποδείξαμε ότι έχουμε την ικανότητα να εναλλάσσουμε τις μορφές πάλης, να απαντάμε στις κάθε φορά μεθοδεύσεις και κινήσεις της κυβέρνησης..

Στην σημερινή μας συνέλευση αποφασίσαμε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα. Με τα μπλόκα και με τις άλλες μορφές πάλης.

Είμαστε τμήμα του οργανωμένο αγροτικού κινήματος που είναι κίνημα αγωνιστικής διεκδίκησης και θα συνεχίσει να παλεύει στους δρόμους και να δώσει απάντηση όποτε έλθουν τα μέτρα στη Βουλή.

Καλούμε τους συνάδελφους να δυναμώσουν το μπλόκο , να ενισχύσουν το δικό τους Αγροτικό Σύλλογο, να συσπειρωθούν μαζικά γύρω από το δικό μας πλαίσιο αιτημάτων. Ξέρουμε ότι ο αγώνας μας θα είναι μακρύς και δύσκολος και χρειάζεται να έχουμε επιμονή, υπομονή και αντοχή. Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι με “μια τουφεκιά” όσο δυνατή κι αν είναι, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε όλα για τα οποία παλεύουμε. Χρειάζεται αγώνας συνεχής και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον κάνουμε...."

Κόμβος Καλού Νερού: Τρίωρος ο σημερινός αποκλεισμός στο μπλόκο

 Τρίωρος ο σημερινός αποκλεισμός στο μπλόκο

Κλειστή θα μείνει η Ε.Ο Πύργου - Κυπαρισσίας - Τσακώνας για 3ώρες, από τις 16:00 ως τις 19:00 σήμερα Τρίτη 23 Φεβρουαρίου.

Βόνιτσα

Ο αγώνας των αγοτών συνεχίζεται για 33 μέρες στο μπλόκο του Αγίου Νικολάου Bόνιτσας. Σήμερα Τρίτη 23/2 θα κλείσουν το δρόμο στον Άγιο Νικόλαο στο διάστημα 12:00 με 14:00.

Στην Πανελλαδική Σύσκεψη των Μπλόκων που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στη Νίκαια της Λάρισας και στην οποία πήραν μέρος αντιπρόσωποι από το μπλόκο των αγροτών στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας αποφάσισαν ότι παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα διεκδικώντας το πλαίσιο των πέντε αιτημάτων και ζητούν από την κυβέρνηση, σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη, να τοποθετηθεί συγκεκριμένα σε καθένα από αυτά.

Αμετακίνητοι οι αγρότες του Προμαχώνα: ​Σ​το όριο του διπλωματικού επεισοδίου Ελλάδα-Βουλγαρία

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι το τέλος εμφανίζονται οι αγρότες του μπλόκου του Προμαχώνα οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην χτεσινή σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Επιπλέον επανέρχεται το σενάριο για οριστικό «λουκέτο» στα ΕλληνοΒουλγαρικά σύνορα κάτι που θα αποφασιστεί τόσο από γενική συνέλευση απόψε αλλά και από την στάση που θα κρατήσει η Κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα προσωρινή «αποσυμφόρηση» στις ουρές χιλιομέτρων έφερε το άνοιγμα του δρόμου προς και από το τελωνείο με δεκάδες οχήματα να περνούν τα σύνορα προς μεγάλη ανακούφιση των οδηγών. Το περασμένο Σαββατοκύριακο τα ακινητοποιημένα οχήματα επισκέφθηκαν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που μοίρασαν τρόφιμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης.

Ομαλά διεξάγεται, πάντως, για την ώρα, η διέλευση των οχημάτων από τα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Εντός της ημέρας, αναμένονται οι γενικές συνελεύσεις των αγροτών, προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους.

Υπενθυμίζεται ότι χθες στις 15:00 οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του τελωνείου του Προμαχώνα, προχώρησαν σε αιφνιδιαστικό αποκλεισμό για τα φορτηγά και τις νταλίκες, για να απελευθερώσουν και πάλι την πρόσβαση στις 05:00 τα ξημερώματα.

«Η κυκλοφορία ομαλοποιήθηκε και δεν υπάρχουν αυτοκινητιστές σε αναμονή», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Στέργιος Λίτος.

Στο τελωνείο της Εξοχής, η κίνηση διεξάγεται επίσης ομαλά. Σύμφωνα με πληροφορίες, προερχόμενες από τους αγρότες, μετά τη γενική συνέλευσή τους που ορίσθηκε για το απόγευμα, είναι πιθανόν η διέλευση να κλείσει από τις 22:00.

Οι επιπτώσεις από τον παρατεταμένο αποκλεισμό των διαβάσεων, αρχίζουν να ξεφεύγουν από το πεδίο της οικονομίας και να ακουμπούν τις διμερείς σχέσεις με την βουλγαρική κυβέρνηση να καταγγέλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Αθήνα και να αξιώνει αποζημιώσεις από την Ελλάδα, ενώ δια στόματος του πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, υπενθυμίζεται με κάθε ευκαιρία και η θετική επί του παρόντος στάση που κρατά στο προσφυγικό ζήτημα η Σόφια.

Τον Προμαχώνα επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής ο Έλληνας πρέσβης στην Σόφια κ. Δημοσθένης Στοϊδης ενώ κατέφθασε και εγκαταστάθηκε εκεί, στο βουλγάρικο τελωνείο, ο υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας κ. Ιβάϊλο Μοσκοφσκι, ο οποίος διακήρυξε πως δεν πρόκειται να φύγει από εκεί μέχρις ότου ανοίξει εντελώς η διάβαση με την αποχώρηση των Ελλήνων αγροτών.

Οι αποκλεισμοί δείχνουν να επηρεάζουν αρνητικά την κοινή γνώμη της Βουλγαρίας που θεωρεί αδιανόητο να πληρώνει η χώρα τους την διαμάχη των Ελλήνων αγροτών με την κυβέρνηση των Αθηνών.“Εμένα με πιέζουν οι Ευρωπαίοι να κλείσω τα σύνορα με την Ελλάδα, εγώ αρνούμαι και εκείνοι τα κλείνουν μόνοι τους”, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.