Skip to main content
26 02 2019 | 07:17

Ανοίγει η αγορά οσπρίων και μεταποιημένων φυτικών πρωτεϊνών, εκτιμά έκθεση της Κομισιόν

Ανοίγει η αγορά οσπρίων και μεταποιημένων φυτικών πρωτεϊνών, εκτιμά έκθεση της Κομισιόν

Νέες ευκαιρίες πρόκειται να προκύψουν για την ευρωπαϊκή αγορά φυτικών πρωτεϊνών, σύμφωνα με σχετική μελέτη που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 25 Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών για οργανικές και απαλλαγμένες από μεταλλαγμένα φυτικά προϊόντα αλυσίδες εφοδιασμού, σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των ευέλικτων, χορτοφαγικών και βίγκαν διαίτων, θα επεκτείνουν τις αγορές των όσπριων και των μεταποιημένων φυτικών πρωτεϊνών. Δεδομένου αυτού του δυνητικά ευνοϊκού περιβάλλοντος, η έκθεση ανέλυσε τις επιπτώσεις των σημερινών μέτρων πολιτικής της ΕΕ στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) και υπέβαλε ορισμένες προτάσεις σχετικά με πιθανές πρωτοβουλίες πολιτικής για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης του τομέα.

Αν και η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται, η ΕΕ παράγει επί του παρόντος σχετικά μικρό όγκο φυτικών πρωτεϊνών που προορίζονται για χρήση στις ζωοτροφές. Αυτό οφείλεται κυρίως στη συγκριτική ανταγωνιστικότητα των σπόρων σόγιας στην αγορά, ειδικά για τις ζωοτροφές, και στην έλλειψη καλών κλιματολογικών συνθηκών για την ανάπτυξη της σόγιας στην ΕΕ. Ωστόσο, οι μεταβαλλόμενες μορφές καταναλωτικής ζήτησης, με αυξημένη εστίαση στις ζωοτροφές χωρίς Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς, θα μπορούσαν να ανοίξουν νέες επιλογές για τους ευρωπαίους αγρότες τα επόμενα χρόνια.

Αυτή η εξέλιξη της εξέλιξης της καταναλωτικής ζήτησης που επηρεάζει την αγορά των φυτικών πρωτεϊνών στις ζωοτροφές παρατηρήθηκε επίσης στις αγορές τροφίμων όπου σημειώθηκε σημαντική καινοτομία τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση τόσο για τα προϊόντα βίγκαν / χορτοφάγων όσο και για τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Παρά τη μικρή κλίμακα της αγοράς σε σύγκριση με τις ζωοτροφές (μόνο το 6% όλων των φυτικών πρωτεϊνών καταλήγουν ως τρόφιμα), η προστιθέμενη αξία αυτών των προϊόντων τείνει να είναι σημαντικά υψηλότερη, παρουσιάζοντας ευκαιρίες για τους ευρωπαίους παραγωγούς.

Επιπλέον, καθώς τα τρόφιμα είναι μια αγορά που καθοδηγείται από τους καταναλωτές, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα της προσφοράς. Όταν συνδυάζεται με την αυξανόμενη έμφαση που δίνεται από τους καταναλωτές στις μικρότερες αλυσίδες εφοδιασμού και στα τοπικά τρόφιμα, μια τάση που επικρατεί ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη, υπάρχουν δυνητικά οφέλη για τους ευρωπαίους παραγωγούς.

Η μελέτη εξέτασε επίσης τον αντίκτυπο των πολιτικών της ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΓΠ, δηλαδή την οικολογική και την εθελοντική συνδεδεμένη στήριξη στην αγορά φυτικών πρωτεϊνών. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αν και κανένα από τα μέτρα δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή τους, οι θετικές επιπτώσεις των πολιτικών στην παραγωγή φυτικών πρωτεϊνών είναι απίθανο να είναι πολύ σημαντικές σε σύγκριση με τις επιπτώσεις των δυνάμεων της παγκόσμιας αγοράς.

Παρόλο που η μελέτη δεν μπόρεσε να κάνει συγκεκριμένες συστάσεις πολιτικής, προτείνει ότι οι προσπάθειες της ΕΕ για την προώθηση της παραγωγής ευρωπαϊκών φυτικών πρωτεϊνών θα πρέπει να επικεντρωθούν στην καινοτομία και την παροχή της αναγκαίας υποδομής για την αποθήκευση, τον διαχωρισμό, τη διαλογή και την παραγωγή των φυτικών πρωτεϊνών που δεν θα βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα. Αυτές οι επενδύσεις μπορούν να συνδυαστούν με βελτιωμένα δεδομένα αγοράς και ανταλλαγή πληροφοριών που θα βοηθήσουν ερευνητές και αγρότες να αναπτύξουν και να εμπορευθούν καλύτερα προϊόντα φυτικών πρωτεϊνών.

Για περισσότερες πληροφορίες(στα αγγλικά): Οι εξελίξεις της αγοράς και οι πτυχές αξιολόγησης της πολιτικής του τομέα των φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ