Skip to main content
28 01 2020 | 06:44

Βγήκαν τα πρώτα τρακτέρ στους δρόμους από Καρδίτσα, Λάρισα και Αργολίδα

Βγήκαν τα πρώτα τρακτέρ στους δρόμους από Καρδίτσα, Λάρισα και Αργολίδα

Τα τρακτέρ στους δρόμους έβγαλαν την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου οι αγρότες του νομού Λάρισας σε κατά τόπους σημεία και συγκεκριμένα στον δρόμο Λάρισας - Κοζάνης στον Τύρναβο και στον κόμβο Πλατυκάμπου στη Λάρισα, στα πλαίσια των αποφάσεων που είχαν πάρει οι αγρότες που συμμετέχουν στους Αγροτικούς Συλλόγους του νομού Λάρισας την προηγούμενη εβδομάδα στην πανελλαδική τους σύσκεψη

Το πιο μαζικό μπλόκο έχει στηθεί από τους αγρότες του Τυρνάβου οι οποίοι απέκλεισαν συμβολικά για λίγα λεπτά τον δρόμο Λάρισας - Κοζάνης και στη συνέχεια τοποθέτησαν τα τρακτέρ τους στην άκρη του οδοστρώματος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέλιος Τσικριτσής, εκ μέρους του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, δήλωσε ότι θα παραμείνουν στο σημείο του δρόμου και τις επόμενες ημέρες και πως σε καθημερινή βάση θα αποφασίζεται η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους.

Καρδίτσα

Στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί από την Καρδίτσα στον Παλαμά, στο ύψος του κυκλικού κόμβου του Ε65, και με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους οι αγρότες της περιοχής, αφού αρχικά ένας μικρός αριθμός από αυτά είχαν βρεθεί στην κεντρική οδό του Ε65, στο ρεύμα προς τα Τρίκαλα, από όπου όμως στη συνέχεια αποχώρησαν.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, δεν παρέλειψε να τονίσει πως «την 1η Φλεβάρη οι αγρότες της Καρδίτσας, συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων στην "Agrotica" στη Θεσσαλονίκη, στις 12.00 το μεσημέρι». Στην αγροτική κινητοποίηση, υπήρξε συμπαράσταση από εκπροσώπους σωματείων και φορέων της Καρδίτσας.

Αργολίδα

Ξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα στην Αργολίδα από τον αγροτοκτηνοτροφικό σύλλογο (ΑΚΣΥΝΑ) μετά από απόφαση των αγροτών που συμμετείχαν στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Οι αγρότες με πορεία με τα τρακτέρ τους στη Εθνική Ναυπλίου Μυκηνών κατέληξαν στο ύψος της εξόδου Ανυφίου και παρέταξαν τα αγροτικά μηχανήματα στην άκρη του δρόμου.

Χαιρετίζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας

Η ΕΟΑΣΝΛ χαιρετίζει αγωνιστικά τους αγρότες που βγήκαν στον δρόμο διεκδικώντας ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που προβάλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι Ομοσπονδίες, Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι.

Σε σχετική ανακοίνωση που έδωσε χθες στην δημοσιότητα αναφέρει: «Έχει ιδιαίτερη σημασία πως οι αγρότες που συμμετέχουν στα μπλόκα αψήφησαν πολύμορφες πιέσεις από κυβερνητικούς και κομματικούς μηχανισμούς καθώς και κάποιους «συνδικαλιστές» που παλεύουν για ικανοποίηση ατομικών συμφερόντων τους και είναι δέσμιοι στο υπουργείο. Δεν υπέκυψαν στο γενικότερο κλίμα απογοήτευσης, ηττοπάθειας και μοιρολατρίας που καλλιεργείται συστηματικά στην ελληνική κοινωνία με παράλληλη προβολή αυταπατών και ψεύτικων προσδοκιών από την κυβέρνηση. Όλο το επιτελείο του Υπουργείου παρέλασε από την Θεσσαλία τις τελευταίες δυο εβδομάδες συκοφαντώντας τον αγώνα μας ως κομματικά υποκινούμενο και τάζοντας υποσχέσεις και δεσμεύσεις σε «πρόθυμους».

Ο στόχος τους ήταν να μην εμφανιστεί ούτε ένα τρακτέρ στους δρόμους της Θεσσαλίας, δεν τα κατάφεραν!

Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες να ενισχύσουν τα μπλόκα. Να ενώσουν την κοινή αγωνία τους και τον πόθο τους για μια καλύτερη ζωή, να πληρώνονται τον μόχθο και τον κόπο τους.

Γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων υποφέρει από την πολιτική που ζει τα τελευταία χρόνια, την συνεχή μείωση εισοδήματος, το τεράστιο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές αποζημιώσεις-ψίχουλα από τον ΕΛΓΑ ή μέσω του de minimis, τις υψηλότατες εισφορές στον ΕΦΚΑ χωρίς κανένα αντίκρισμα στην υγεία και πρόνοια, και σε εξευτελιστικές συντάξεις. Τίποτα δεν άλλαξε από την νέα κυβέρνηση εκτός απο τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τις αυξήσεις που έρχονται στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ ή με την προτεινόμενη ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ. Οι φετινές χαμηλότερες τιμές στα προϊόντα, η απόφαση να πετάξουν χιλιάδες αμπελοκαλλιεργητές με τον αποχαρακτηρισμό του χύμα τσίπουρου, δίνοντας έτσι το τσίπουρο δώρο στην κερδοσκοπία 5-6 μεγάλων ποτοποιών, η κοροϊδία με το de minimis σε ροδάκινα και αμύγδαλα, το ακριβό πετρέλαιο για το οποίο ο κ. Βορίδης έχει το θράσος να δηλώνει ότι δεν αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ η επιστροφή στον ΕΦΚ και μας βγάζει χαζούς μαζί και τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Μητσοτάκη που το υποσχέθηκε τον Μάιο στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας!

Απευθυνόμαστε στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουμε συναντηθεί μαζί στα μπλόκα του αγώνα όλα τα προηγούμενα χρόνια και τους λέμε να βγάλουν πολύτιμη πείρα από το γεγονός των κατακτήσεων που είχαμε στα μπλόκα. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, όλα τα κατακτήσαμε με πολυήμερους αγώνες, κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος μόνο αυτός που δεν έγινε. Θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη μοίρα αν δεν παλεύαμε τόσα χρόνια, ας βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα.

Απευθυνόμαστε στους αγρότες και κτηνοτρόφους που ζουν το πρόβλημα αλλά δεν έχουν πειστεί ακόμη για την δική τους συμμετοχή στον αγώνα. Τους καλούμε να πιστέψουν στην δύναμη των τρακτέρ και των αγώνων μας. Είτε θα βγουν μαζικά και μαχητικά στον αγώνα μαζί μας είτε θα ξεκληριζόμαστε ένας-ένας διότι αυτή η πολιτική είναι αντιλαϊκή, αδιέξοδη και δεν αλλάζει από τον καναπέ.

Απευθυνόμαστε και σε αυτούς που δεν σταματάνε να χύνουν χολή για τον αγώνα μας και να αναμασούν την αισχρή συκοφαντία περί κομματικής Ομοσπονδίας, κομματικών αγροτικών συλλόγων και υποκινούμενων κινητοποιήσεων. Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα κύριοι! Φτάνει πια το παραμύθι και η συκοφαντία! Εσείς οι ίδιοι δεν ήσασταν πέρυσι στα μπλόκα μαζί με τις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων; Τι άλλαξε φέτος; Λύθηκαν τα προβλήματα ή οξύνθηκαν; Το μόνο που άλλαξε είναι η διακυβέρνηση της χώρας… Ας είσαστε ειλικρινείς τουλάχιστον με τους εαυτούς σας.

Σταματήστε να διαχωρίζετε τους αγρότες και τα τρακτέρ σε μπλε, πράσινα, κόκκινα. Στην ΕΟΑΣΝΛ, στους Συλλόγους συμμετέχουμε αγρότες και κτηνοτρόφους διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων που μας ενώνει το πρόβλημα αλλά κυρίως τα αιτήματα και ο τρόπος διεκδίκησης τους.

Συνεχίζουμε τον αγώνα επιβίωσης και αξιοπρέπειας που δίνουμε στα μπλόκα του αγώνα. Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Λάρισας να δώσουν βροντερό παρών στο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στην Εγνατία στην εμπορική πύλη της AGROTIKA.

Καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά τον κυβερνητικό αυταρχισμό με τις κλούβες και τα ΜΑΤ στην Ε-65 απέναντι στους συναδέλφους της Καρδίτσας που έστησαν μαχητικό μπλόκο. Τον αυταρχισμό με τα αγροτοδικεία και τις δίκες που συνεχίζονται αμείωτα. Ο δρόμος σας είναι αδιέξοδος, ούτε μας τρομάζετε ούτε μας σταματάτε χρειάζεται να δώσετε πολιτική λύση στα προβλήματα και στα αιτήματα μας.

Ο αγώνας μας είναι νόμιμος, ηθικός και δίκαιος και θα νικήσουμε!

Το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ»