Skip to main content
10 08 2019 | 15:54

Τι ζήτησε η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων από την Αραμπατζή

Τι ζήτησε η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων από την Αραμπατζή

Μία σειρά από αιτήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως π.χ. η κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων ενισχύσεων, κατέθεσε προς την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, στις 6 Αυγούστου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Στέργιος Κύρτσιος. Αναλυτικά ζήτησε τα εξής:

- Ανάγκη για «άμεση σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης χωρίς επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους και αξιοποίηση όλων των βοσκοτόπων, με μακροχρόνια απόδοσή τους για κτηνοτροφική χρήση.

- Κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων και απόδοση βοσκοτόπου σε όσους τον κάνουν χρήση, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης και απόδοσής της στους πραγματικούς δικαιούχους, καθώς με τα σημερινά δεδομένα, η λέξη βοσκότοπος και εξισωτική έχουν χάσει τη σημασία τους, καθ' ότι βοσκότοπος σημαίνει χρήση και όχι νομή και κατοχή και εξισωτική αποζημίωση είναι μια ενίσχυση, που έρχεται να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων, που δραστηριοποιούνται σε ορεινές, μειονεκτικές και με ειδικά χαρακτηριστικά περιοχές και μετακινούμενους κτηνοτρόφους που συμβάλλουν παράλληλα στην αειφόρο ανάπτυξη».

- Αυτονόμηση του ΕΛΟΓΑΚ από ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς αυτοχρηματοδοτείται αποκλειστικά από κτηνοτρόφους, εμπόρους κρεάτων, τυροκόμους και γαλακτοβιομήχανους.

- Έλεγχοι σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας και εστίασης προϊόντων ζωικής προέλευσης και ειδικότερα προϊόντων ΠΟΠ

- Πάταξη των ελληνοποιήσεων με περαιτέρω ελέγχους της εσωτερικής αγοράς και επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες για παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενων προϊόντων ζωικής προέλευσης.

- Άμεση δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

- Προαιρετική ασφάλιση της παραγωγής και κάλυψη περισσοτέρων ασφαλιστικών κινδύνων (παραφυματίωση αιγών, λοιμώδη αγαλλαξία αιγοπροβάτων, καταρροϊκός πυρετός κ.α.) και διαχωρισμός της ζωικής - φυτικής παραγωγής, καθώς από το σύνολο των εισφορών που επωφελείται ο ΕΛΓΑ από τους κτηνοτρόφους μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των χρημάτων αυτών καταλήγει σ' αυτούς.

- Επανεξέταση του νομοσχεδίου και επαναδιαβούλευση με τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων.

- Μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, για να δοθεί κίνητρο στον κτηνοτρόφο να παράγει περισσότερο.

- Συμμετοχή των κτηνοτρόφων της ΠΕΚ στα ΔΣ των οργανισμών (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΓΑ κ.α.).

Η υφυπουργός δήλωσε ότι «η νέα κυβέρνηση παραλαμβάνει από το μηδέν», καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν υπογραφεί ούτε καν οι αναγκαίες προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του υπουργείου και των Περιφερειών της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, η κ. Αραμπατζή τόνισε προς τους εκπροσώπους της ΠΕΚ και της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε εντός των δύο αναγκαίων βοσκητικών περιόδων να έχει ολοκληρωθεί το έργο των διαχειριστικών σχεδίων, αποσοβώντας τον κίνδυνο απώλειας δικαιωμάτων ή επιδοτήσεων των Ελλήνων κτηνοτρόφων στη νέα ΚΑΠ.

Η κ. Φωτεινή Αραμπατζή τόνισε ότι η σύσταση διεπαγγελματικών οργανώσεων - πολύ περισσότερο για το εμβληματικό, εθνικό μας προϊόν, τη φέτα - αποτελεί ένα από τα 9 σημεία του προγραμματικού - λόγου για τον αγροτικό τομέα, που είχε εξαγγείλει από τη βουλή ο νυν πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Ιανουάριο του 2017.