Skip to main content
07 10 2016 | 11:37

Σύσκεψη των αγροτών του νομού Ηρακλείου στα Πεζά την ερχόμενη Πέμπτη ενόψει της επίσκεψης Αποστόλου

Σύσκεψη των αγροτών του νομού Ηρακλείου στα Πεζά την ερχόμενη Πέμπτη ενόψει της επίσκεψης Αποστόλου

Κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού Ηρακλείου απευθύνουν οι αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής για συμμετοχή στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στα Πεζά, ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου στις 21 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο..

Οι αγρότες φαίνεται πως προετοιμάζονται για νέους αγώνες διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους καλώντας όλο τον αγροτικό κόσμο να συμμετάσχει στην σύσκεψη.

Η ανακοίνωση από τους αγροτικούς συλλόγους Αστερουσίων, Ηρακλείου, Αρχανών, Καζαντζάκη και της Επιτροπής Αγώνα αγροτών Αρκαλοχωρίου:

Συνάδελφε μικρομεσαίε αγρότη/αγρότισσα, κτηνοτρόφε,

Ως Αγροτικές Οργανώσεις που έχουμε καθαρό ότι ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα είναι μονόδρομος για την επιβίωση του αγρότη, απευθυνόμαστε στα μέλη μας, τους μικρομεσαίους αγρότες των περιοχών μας, όλου του νομού.

Υπάρχει λύση! Όλοι μαζί οι μικρομεσαίοι αγρότες, που έχουμε κοινά προβλήματα και συμφέροντα,να συζητήσουμε τα αιτήματα που μας εκφράζουν πραγματικά, να παλέψουμε οργανωμένα, συλλογικά.

Τα αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το 3ο μνημόνιο, τα φορολογικά και αντιασφαλιστικά μέτρα, ήρθαν να προστεθούν σε αυτά των προηγούμενων κυβερνήσεων, στα χαράτσια. Και ενώ οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι ίδιοι πληρώνουν τη λυπητερή: ο μικρομεσαίος αγροτοκτηνοτρόφος.

Την ίδια ώρα που το Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μοιράζει με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης εκατομμύρια σε μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες για επενδύσεις, εμείς δυσκολευόμαστε να επιβιώσουμε.

Την ίδια ώρα που κάποιοι πανηγυρίζουν ότι οι ενισχύσεις θα δοθούν φέτος έγκαιρα, κρύβουν πως το 80% αυτών πάει στο 20% των αγροτών, πως χιλιάδες είναι που έχασαν μεγάλο ποσοστό των ενισχύσεων και χιλιάδες θα το χάσουν τα επόμενα χρόνια γιατί δε πληρούν τα κριτήρια του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη», όπως τα ορίζει ΚΑΠ και κυβέρνηση, ή επειδή είναι συνταξιούχοι.

Αυτή είναι η ουσία της ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζουν πιστά όλες οι κυβερνήσεις. Έχει στόχο να πετάξει εμάς, τους φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες, από τη γη και την παραγωγή μας, και αυτή να συγκεντρώνεται στις μεγάλες επιχειρηματικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Κι από πάνω, με χίλιους δυο παραπάνω τρόπους μας χτυπάνε το εισόδημα, με χρέη σε τράπεζες, στη ΔΕΗ, με τη συνεχόμενη ανομβρία να μας καταστρέφει την παραγωγή και τον ΕΛΓΑ να σφυρίζει αδιάφορα,την εκμετάλλευση στις τιμές των προϊόντων από μεγαλέμπορες-μεσάζοντες, τα φέσια που φοράνε σε μικροπαραγωγούς οι πρώην συνεταιριστικές ενώσεις που μια-μια βαράνε κανόνι.Και σα να μη μας φτάνουν όλα ετούτα, κατεβαίνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Κρήτη για να μας χρυσώσει το χάπι της κυβερνητικής πολιτικής που μας ξεκληρίζει.

Για όλα τα μέτρα που μας χτυπάνε, και με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού, απευθύνομε μαζικό, ανοιχτό κάλεσμα στους μκρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους σε σύσκεση που καλούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, Πέμπτη 13 Οκτώβρη, 7 μ.μ., στο παλιό Δημαρχείο Πεζών, να συζητήσουμε τα αντι-αγροτικά μέτρα και την απάντησή μας.

Οι κινητοποιήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος πέρσι έδειξαν πως είναι το μόνο που μπορεί να τους τρομάξει, να έχουμε κάποιες νίκες! Ήρθε η ώρα ν ακουστεί η δικιά μας φωνή.

Ως αγροτικές οργανώσεις καταθέτουμε στους μικρομεσαίους αγρότες του νομού τα αιτήματα που θεωρούμε πως εκφράζουν τις ανάγκες μας:

 • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
 • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000€ προσαυξημένο με 3.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000€.
 • Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
 • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
 • Να μείνει στα χαρτιά ο νέος ασφαλιστικός νόμος-.έκτρωμα. Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, κατάργηση ασφαλιστικής εισφοράς 6.95% για την υγεία. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
 • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
 • Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
 • Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.ά). Καμία επιστροφή αποζημιώσεων ενισχύσεων που δόθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στους αγρότες. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
 • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
 • Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στο τσίπουρο.