Skip to main content
11 01 2019 | 09:37

Συνεδριάζει σήμερα στις Σέρρες η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για νέες κινητοποιήσεις

Συνεδριάζει σήμερα στις Σέρρες η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για νέες κινητοποιήσεις

Σήμερα Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, στις 11 π.μ., στο Επιμελητήριο Σερρών, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με αντικείμενο το πώς θα οργανωθούν και θα υλοποιηθούν η κλιμάκωση και ο πανελλαδικός συντονισμός του νέου γύρου αγροτικών κινητοποιήσεων.

Μετά τις κατά τόπους αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στα τέλη του περασμένου χρόνου με συγκεντρώσεις, μπλόκα κι άλλες μορφές πάλης, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται να βγουν ξανά στους δρόμους, απέναντι στα πολλά και πολύ οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Προβάλλουν συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων - διεκδικήσεων που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους, ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που, υπηρετώντας τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων, οδηγούν σε νέα δραματική μείωση του εισοδήματός τους.

Φλέγοντα προβλήματα...

Στα άμεσα και φλέγοντα προβλήματα που βασανίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά περιλαμβάνονται:

-- Οι πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι στο σύνολο, σχεδόν, των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, πατώντας στις πλάτες της κυβέρνησης.

-- Οι πολύ υψηλές τιμές στα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, κτηνιατρικά φάρμακα, ζωοτροφές, μηχανήματα, αγροτικό πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα, αρδευτικό νερό κ.ά.), που επιβάλλονται για να αυξάνονται τα κέρδη των μονοπωλίων και τα ματωμένα πλεονάσματα του κράτους.

-- Οι μεγάλες ζημιές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, που είτε δεν αποζημιώνονται καθόλου από τον ΕΛΓΑ - δεν αναγνωρίζονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του - είτε δίνονται κάποια ψίχουλα μέσω των de minimis, που αποτελούν κοροϊδία.

-- Οι περικοπές των επιδοτήσεων - ενισχύσεων που με κάθε νέα ΚΑΠ της ΕΕ γίνονται όλο και μεγαλύτερες, ενώ συνεχίζεται η ανισοκατανομή τους, καθώς το 80% καταλήγει στις τσέπες του 20% των δικαιούχων, οι οποίοι είναι μεγαλοαγρότες και άλλοι μεγαλοϊδιοκτήτες γης και ζώων.

-- Η φοροληστεία, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και στον ΕΛΓΑ και τα άλλα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ και για τα χωράφια, δηλώσεις ΟΣΔΕ, λειτουργία αρδευτικών γεωτρήσεων, πιστοποίηση ψεκαστικών, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.), που αποδεκατίζουν το έτσι κι αλλιώς ισχνό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

-- Τα αγροτικά χρέη που αυξάνονται και οδηγούν σε απειλές από το κράτος και τις τράπεζες για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών.

...ζωτικά αιτήματα

Τα βασικά αιτήματα - διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος είναι τα εξής:

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Αμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει το αίσχος των «ανοιχτών τιμών». Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.
  • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
  • Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  • Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
  • Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγώνων, που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ώστε να πάψουν ν' αγωνίζονται για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.