Skip to main content
17 10 2014 | 10:17

Στον κυκλώνα των «πορισμάτων» η ΠΑΣΕΓΕΣ και στο βάθος εκλογές

Δημοσιεύματα για «όργιο σπατάλης» στην τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών, την ΠΑΣΕΓΕΣ, οδήγησαν την ηγεσία της σε δύο διαδοχικές απαντήσεις σχετικά με τα κίνητρα όσων διαρρέουν τα αποτελέσματα των περιβόητων «πορισμάτων» χωρίς να βγαίνουν ολόκληρα στο φως της δημοσιότητας.

Μετά την παρουσίαση των πορισμάτων ελέγχου σε ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ από τον Πάρι Κουκουλόπουλο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στις 15 Οκτωβρίου, διέρρευσαν πληροφορίες για το περιεχόμενό τους, με αρκετές ασάφειες:

 • 100.000 ευρώ για διαμέρισμα στην Αθήνα στο οποίο διέμενε ο Πρόεδρος και πληρωνόταν το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα και η καθαρίστρια
 • 103.000 ευρώ πιστωτική κάρτα την οποία πλήρωνε η ΠΑΣΕΓΕΣ
 • 68.000 ευρώ έξοδα για γραφείο στις Βρυξέλλες, το οποίο δεν προβλεπόταν
 • 46.000 ευρώ κινητά τηλέφωνα για πρόεδρο και 30.000 ευρώ για γενικό διευθυντή
 • 25.000 ευρώ κυλικείο της ΠΑΣΕΓΕΣ
 • αγορές από duty free
 • Στην ΣΥΔΑΣΕ διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ταμείο 157.000 ευρώ που είχαν ο Πρόεδρος και ο Ταμίας της ΣΥΔΑΣΕ το οποίο, αν και όφειλαν, δεν είχαν καταθέσει στην τράπεζα.
 • Βρέθηκαν μικρά τιμολόγια που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.

Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος τόνισε: «Πρέπει να τραβήξουμε πλέον μια κόκκινη γραμμή. Να πληρώσουν αυτοί που πρέπει, χωρίς, ωστόσο, να συνεχίσει να αιωρείται κατασυκοφάντηση των θεσμών. Οι πολίτες απαιτούν πλήρη διαφάνεια».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «το επίμαχο περιεχόμενο των εγγράφων δεν πρέπει να γίνει φεϊγβολάν», σημειώνοντας πως «ένα αντίγραφο έχει κρατήσει ο ίδιος κλειδωμένο στο υπουργικό του γραφείο και άλλο ένα θα έχει η Βουλή σε ειδικό γραφείο, από το οποίο θα μπορούν να περνούν οι βουλευτές για να το μελετήσουν».

Η πρώτη αντίδραση της ΠΑΣΕΓΕΣ ήταν να ζητήσει «να δοθούν πλήρως στη δημοσιότητα τα πορίσματα των ελέγχων και οι λεπτομέρειές τους, έστω και αν γίνουν φέϊγ βολάν». Επειδή γνωρίζουμε ποιοί και γιατί στοχοποιούν την ΠΑΣΕΓΕΣ, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, και το συνεταιριστικό κίνημα και προκειμένου να μην υπάρχει καμία σκιά και να χυθεί άπλετο φως, ζητάμε για μία ακόμη φορά την πλήρη δημοσιοποίηση των πορισμάτων και των έξι ελέγχων που αφορούν την ΠΑΣΕΓΕΣ.

Συνέλευση

Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση στο ξενοδοχείο President με θέμα την αλλαγή του καταστατικού.

Η τροποποίηση εγκρίθηκε ομόφωνα, καθώς ήταν απαραίτητη προκειμένου να προσαρμοστεί στις διατάξεις του νόμου 4015/2011 όπως ισχύει. Επίσης ομόφωνα εγκρίθηκε και η διόρθωση-συμπλήρωση της υπ αριθμόν 64/26 – 6 – 2014 απόφαση της Γ.Σ., η οποία αφορά τον καθορισμό της ετήσιας εισφοράς των μελών της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας δήλωσε ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση για την ΠΑΣΕΓΕΣ, το Δ.Σ. θα προχωρήσει κανονικά στη διενέργεια εκλογών και, εν συνεχεία, σε νέες εκλογές όταν το σώμα της γενικής συνέλευσης θα έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί το οποίο ο ίδιος θεωρεί εφικτό «αν έχουμε στη διάθεσή μας δύο με τρεις μήνες». «Δεν θα αφήσουμε και δε θα πάμε να κάνουμε διορισμό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Νέα απάντηση στα δημοσιεύματα

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Καραμμίχας απάντησε σε ένα προς ένα τα στοιχεία που καταλογίζονται στην ΠΑΣΕΓΕΣ:

«Ούτε η ΠΑΣΕΓΕΣ ως οργάνωση, ούτε τα μέλη του Δ.Σ. της έχουν ενημερωθεί, παρότι άμεσα ενδιαφερόμενοι, για τα πορίσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στην οικονομική διαχείριση των τελευταίων 11 χρόνων. Ούτε ακόμα και εκείνοι που εντέχνως και επιλεκτικά διαρρέουν όσα διαρρέουν και απασχολούν τα Μέσα Ενημέρωσης έχουν επισήμως λάβει γνώση του σώματος των πορισμάτων.

Για να μην υπάρχει σπερμολογία βασισμένη σε ανακρίβειες ή ηθελημένη συκοφάντηση, η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει από την αρχή, με επανειλημμένες ανακοινώσεις της ζητήσει τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων των ελέγχων. Και τώρα, ζητάει με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ελέγχων. Στο επιχείρημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι κάτι τέτοιο προσκρούει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ δηλώνουν ρητά ότι επιτρέπουν να δημοσιοποιηθούν τα προσωπικά τους δεδομένα αρκεί να λάμψει η αλήθεια.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ ελέγχθηκε συστηματικά και εξονυχιστικά όπως καμία, ίσως, συλλογική οργάνωση. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6 έλεγχοι, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΣΔΟΕ, τους οικονομικούς εισαγγελείς. Καλώς έγιναν. Πρώτοι εμείς επιθυμούμε και προκαλούμε τον έλεγχο. Άλλωστε και στην τακτική λειτουργία της Οργάνωσης είναι θεσμοθετημένοι οι συστηματικοί έλεγχοι των οικονομικών πεπραγμένων από ανεξάρτητους Ορκωτούς Επιθεωρητές σε ετήσια βάση.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, είναι προφανές από τον εκνευρισμό και τις σπασμωδικές ενέργειες όσων έχουν ανοίξει πόλεμο στη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, ότι δεν βρήκαν τίποτα. Πολλώ μάλλον διαφθορά, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, παρανομίες, κακοδιαχείριση. Καλούμαι ωστόσο και προσωπικά, παρότι όλες οι αποφάσεις είναι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, να αποδείξω «ότι δεν είμαι ελέφαντας» απαντώντας σε μια προς μία τις ανόητες διαρροές:

 • Υποστηρίζουν οι συκοφάντες ότι ελέγχεται ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ διότι η Οργάνωση πλήρωνε για λογαριασμό του το σπίτι που μένει όσο βρίσκεται στην Αθήνα (και τα σχετικά έξοδα για την καθαριότητα, κοινόχρηστα κ.λπ.) δαπάνες πιστωτικής κάρτας και το κινητό του τηλέφωνο. Καταρχάς πρέπει να είναι σαφές ότι τα ποσά που αναγράφονται αφορούν το σύνολο της 11ετίας, όχι τις ετήσιες δαπάνες. Ο λόγος γίνεται λοιπόν όχι για κάποια υπερβολική και προκλητική δαπάνη, αλλά για την απλή κάλυψη των σχετικών δαπανών. Πρέπει να είναι σαφές ότι ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι κατ΄επάγγελμα αγρότης και μόνιμος κάτοικος Σκάλας Λακωνίας όπου έχει τη αγροτική του εκμετάλλευση. Προκειμένου να εξοικονομηθούν έξοδα, η Οργάνωση προτίμησε να νοικιάσει σπίτι για να μένει όσες μέρες είναι στην Αθήνα για την άσκηση των καθηκόντων του και όχι να πληρώνει πολλαπλάσια χρήματα για ξενοδοχείο, όπως κάνει για τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. που δεν χρειάζεται να βρίσκονται πολλές μέρες στην Αθήνα. Αν δηλαδή η ΠΑΣΕΓΕΣ πλήρωνε διπλάσια χρήματα για ξενοδοχείο δεν θα υπήρχε τυπικό θέμα και δεν θα υπήρχε μια τέτοια υποσημείωση (αν υπάρχει) στο πόρισμα. Ας υπολογίσουν κάποιοι βουλευτές επαρχίας που πρωτοστατούν στις άθλιες συκοφαντίες, πόσα πληρώνει η Ελληνική Βουλή για την διαμονή των ίδιων σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα της Αθήνας. Θα δούν ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ πληρώνει για τη διαμονή του προέδρου τους τα μισά από εκείνα που πληρώνει η Βουλή.
 • Για την πιστωτική κάρτα (η οποία εν τω μεταξύ έχει καταργηθεί) και για το κινητό τηλέφωνο, όλες οι δαπάνες αφορούσαν αποκλειστικά την εξυπηρέτηση δημοσίων σχέσεων της Οργάνωσης (φιλοξενία ξένων προσκεκλημένων, συναδέλφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, γεύματα με δημοσιογράφους κ.λπ.) και τις αυτονόητες ανάγκες επικοινωνίας του προέδρου με το δίκτυο των μελών στους 52 νομούς της χώρας. Για να γίνει σαφής ο παραλογισμός, αρκεί να αναφερθεί ότι, αν αντί να πληρώνεται η δαπάνη της κάρτας και του τηλεφώνου, γινόταν μια αντίστοιχη προσαύξηση στα έξοδα παράστασης που παίρνει ο πρόεδρος, τότε δεν θα υπήρχε κανένα τυπικό θέμα και βεβαίως καμία υποσημείωση (αν υπάρχει) στο πόρισμα.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Δεν πρέπει να καλύπτονται τα έξοδα για την άσκηση των καθηκόντων των προέδρων της ΠΑΣΕΓΕΣ; Τότε θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι Πρόεδροι στην ΠΑΣΕΓΕΣ μπορούν να γίνονται μόνον βαθύπλουτοι πολίτες που θα έχουν «βαθιά τσέπη» για να χρηματοδοτούν τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα. Μόνον που τέτοιοι δεν υπάρχουν στον αγροτικό τομέα. Ίσως θα έπρεπε, τότε, να αναζητήσουμε πρόεδρο από την πολιτική τάξη που προφανέστατα έχει πολλούς που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους αλλά βρίσκουν χρήματα για να χρηματοδοτούν τις πολυέξοδες καμπάνιές τους.

 • Υποστηρίζουν επίσης οι συκοφάντες ότι ελέγχεται η ΠΑΣΕΓΕΣ για τη λειτουργία του γραφείου της στις Βρυξέλες. Δεν γνωρίζω ποια παρατυπία επικαλείται το πόρισμα (αν επικαλείται), αλλά ακόμα και εντελώς παράνομη να ήταν η λειτουργία αυτού του γραφείου, έπρεπε και πάλι να το έχουμε. Είναι το όργανο που χρησιμοποίησε ακόμα και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για το αγροτικό μέρος των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ. Είναι το όργανο που εξασφαλίζει άμεση ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει το απαραίτητο lobbing για τα συμφέροντα της χώρας, όπως κάνουν άλλωστε όλες οι αντίστοιχες σοβαρές οργανώσεις άλλων χωρών και αποτελεί τον άτυπο σύμβουλο, όχι μόνον των αγροτικών οργανώσεων αλλά και του ίδιου του υπουργείου.
 • Υποστηρίζουν ακόμα οι συκοφάντες ότι κακώς η ΠΑΣΕΓΕΣ έδωσε επιπλέον κίνητρα για την εθελούσια έξοδο υπαλλήλων της. Δεν λένε όμως ότι έτσι υπήρξε οικονομικό όφελος για την Οργάνωση και νοικοκύρεμα της δραστηριότητάς της και των λειτουργικών τα εξόδων με μείωση του προσωπικού της από 80 άτομα σε 23. Αν αντίθετα αυξάναμε το προσωπικό και διορίζαμε με δανεικά, αν κάναμε δηλαδή αυτό που ξέρουν καλά οι πολιτικοί ταγοί μας δεν θα είχαμε πρόβλημα και δεν θα είμαστε σήμερα συκοφαντούμενοι!

Με λίγα λόγια, η λογική σηκώνει τα χέρια!

Γιατί όμως αυτό το μένος εναντίον της ΠΑΣΕΓΕΣ και του προέδρου της; Πέραν της προσωπικής εμπάθειας ορισμένων, τα βασικά κίνητρα είναι πολιτικά και οικονομικά. Πολιτικά, η ΠΑΣΕΓΕΣ συνεχίζει να είναι ένα αγκάθι στην προσπάθεια κομμάτων και κομματαρχών για τον έλεγχο ενός ζωτικού και κρίσιμου τομέα όπως είναι ο αγροτικός. Δεν μας κρατάει κανένας, δεν χαριζόμαστε σε κανέναν, δεν δίνουμε λόγο σε κανέναν παρά μόνον στο νόμο και στους συνεταιρισμένους αγρότες που εκπροσωπούμε.

Οικονομικά, μια απαξιωμένη ΠΑΣΕΓΕΣ που δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί τα μέλη και τις οργανώσεις τους θα πάψει να είναι εμπόδιο για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εποφθαλμιούν τις υγιείς και κερδοφόρες συνεταιριστικές οργανώσεις. Αντί να δίνουν ελαφρά τη καρδία εντυπωσιακούς σκανδαλοθηρικούς τίτλους οι δημοσιογράφοι, ικανοποιώντας το κοινό αίσθημα που πράγματι έχει σήμερα μεγάλη καχυποψία για κάθε τι συλλογικό, ας μελετήσουν και ας αποκαλύψουν σε ποια επιχειρηματικά συμφέροντα κατέληξαν κάποια συνεταιριστικά διαμάντια που πρώτα κατασυκοφαντήθηκαν και μετά εκποιήθηκαν…»