Skip to main content
30 03 2020 | 07:58

Στήριξη και στους συνεταιρισμούς που παρέχουν υπηρεσίες ΟΣΔΕ ζητά ο ΣΑΣΟΕΕ

Στήριξη και στους συνεταιρισμούς που παρέχουν υπηρεσίες ΟΣΔΕ ζητά ο ΣΑΣΟΕΕ

Την ένταξη των συνεταιριστικών σχημάτων και των εργαζομένων τους στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος(ΣΑΣΟΕΕ). Όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή του ο Σύνδεσμος, «θα θέλαμε να δώσετε τη δυνατότητα κατ΄ εξαίρεση στα Συνεταιριστικά σχήματα που έχουν και ΚΑΔ παροχής υπηρεσιών και πλήττονται, παρότι δεν είναι κύριος, να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους».

Αναλυτικά, σε επιστολή που έστειλε ο ΣΑΣΟΕΕ στις 27 Μαρτίου στον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, αναφέρονται τα εξής:

“Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 16 Μαρτίου ανακοίνωσε την αναστολή του έργου ΟΣΔΕ για 15 ημέρες και βρισκόμαστε εν αναμονή και νέας παράτασης της αναστολής. Το έργο αφορά την διαδικασία που πραγματοποιείται ετησίως, ώστε οι αγρότες της χώρας να υποβάλλουν αίτηση για την λήψη της επιδότησής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, 420 φορείς (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί & γραφεία Γεωπόνων μελετητών) της χώρας προχώρησαν στην πρόσληψη εποχιακού προσωπικού (το εμπλεκόμενο προσωπικό μόνιμοι\εποχιακοί εκτιμάται γύρω στους 3.500) και σε ενοικίαση χώρων για την διεκπεραίωση του έργου που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου.

Όπως αντιλαμβάνεστε, με την αναστολή του Έργου, δίχως όμως της έκδοση υπουργικής απόφασης που να αναστέλλει την δραστηριότητα σε όσους την εξασκούν, σχεδόν όλοι οι Φορείς προχώρησαν σε τερματισμό της σύμβασης του εποχιακού προσωπικού και χορήγησαν άδειες ειδικού σκοπού στους εναπομείναντες μόνιμους που δικαιούνται και κανονικές άδειες στο λοιπό προσωπικό, με εξαίρεση σε όσους έχουν και Πρατήρια Αγροεφοδίων που λειτουργούν «κανονικά».

Με την απόφαση σας να εντάξετε τον ΚΑΔ 70.22 και όλους τους τεταρτοβάθμιους, καλύπτετε μεν τους ιδιώτες γεωτεχνικούς και συμβούλους που εκτελούν το έργο, ωστόσο οι Συνεταιρισμοί δεν δύναται να ενταχθούν, καθώς εξ ορισμού δεν δύναται να έχουν κύριο ΚΑΔ που να σχετίζεται με την παροχή υπηρεσιών.

Παράλληλα, όπως εύκολα μπορεί να διασταυρωθεί σε πληθώρα Συνεταιρισμών, ο ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα είναι ο Δευτερεύων, αυτός δηλαδή της παροχής Υπηρεσιών.

Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να δώσετε την δυνατότητα κατ΄ εξαίρεση στα Συνεταιριστικά σχήματα που έχουν συγκεκριμένους ΚΑΔ παροχής υπηρεσιών και πλήττονται, παρότι δεν είναι κύριος, να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους.”

Οικονομικά μέτρα

Επίσης, με νεώτερη επιστολή του ο ΣΑΣΟΕΕ ζητά «να περιληφθούν και οι συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρήσεις στους ΚΑΔ που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης που έχει πάρει η κυβέρνηση, να υπάρξει ειδική χρηματοδοτική στήριξη προς τους αγρότες και τις συνεταιριστικές οργανώσεις από το τραπεζικό σύστημα και να ανασταλεί η καταβολή των υποχρεώσεων σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία».

Αναλυτικά, σε επιστολή που έστειλε ο ΣΑΣΟΕΕ στις 24/3 στους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αναφέρονται τα εξής:

“Οι αυστηροί περιορισμοί που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση στο πλαίσιο περιορισμού εξάπλωσης του κορονοϊού, έχουν μειώσει σημαντικά τις δραστηριότητες των συνεταιριστικών οργανώσεων, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα ρευστότητας και αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεών τους.

Ειδικά, μετά την πρόσφατη απόφαση που πήρε το ΥΠΑΑΤ για αναστολή της υποβολής δηλώσεων του ΟΣΔΕ, χιλιάδες συνεταιρισμοί στη χώρα μας έχουν δει τα έσοδά τους να συρρικνώνονται δραματικά.

Την ίδια στιγμή, αυξημένο είναι και το κόστος λειτουργίας τους, καθώς το προηγούμενο διάστημα είχαν προχωρήσει σε προσλήψεις επιπλέον προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες του έργου του ΟΣΔΕ.

Επιπλέον, σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, καθώς και το αυξημένο μεταφορικό κόστος που αντιμετωπίζουν συνεταιρισμοί, οι οποίοι πουλάνε προϊόντα τους στο εξωτερικό.

Τέλος, δραματική είναι η κατάσταση στην κτηνοτροφία, όπου έχει αυξηθεί το κόστος για την αγορά ζωοτροφών, ενώ παράλληλα έχει υποχωρήσει η ζήτηση για την αγορά κρεάτων, όπως και οι τιμές των προϊόντων της κτηνοτροφίας.

Αποτέλεσμα αυτών είναι οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας να βρίσκονται σε απόγνωση και να αδυνατούν να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους για την αγορά ζωοτροφών από τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον για την συντριπτική πλειοψηφία των συνεταιριστικών οργανώσεων, οι οποίες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Για τους λόγους αυτούς, ζητούμε να περιληφθούν και οι συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρήσεις στους ΚΑΔ που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης που έχει πάρει η κυβέρνηση, να υπάρξει ειδική χρηματοδοτική στήριξη προς τους αγρότες και τις συνεταιριστικές οργανώσεις από το τραπεζικό σύστημα και να ανασταλεί η καταβολή των υποχρεώσεων σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.”