Skip to main content
05 05 2017 | 12:41

Σε οικονομικό αδιέξοδο ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας - απόφαση για πώληση

Σε οικονομικό αδιέξοδο ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας - απόφαση για πώληση

Στη διάλυση οδηγείται ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, με τα προβλήματα να συσσωρεύονται από τότε που μπήκε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τον εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕbank για τον δανεισμό της, αντί να επιλύονται. Θέμα χρόνου είναι η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του συνεταιρισμού. Τη σχετική απόφαση έλαβε η Γενική Συνέλευση ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι που διεκδικούν δεδουλευμένα περίπου 2 εκατ. ευρώ προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη με αίτημα κατάσχεσης ισόποσης περιουσίας και το πάγωμα της διαδικασίας πώλησης.

Για την πώληση του συνεταιρισμού εξετάζονται δυο σενάρια. Είτε της συγχώνευσης με τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων είτε η εξαγορά από ιδιωτική ομοειδή επιχείρηση της Ηπείρου, που φέρεται να είναι η Νιτσιάκος Α.Ε.

Οι οφειλές τoυ Συνεταιρισμού Άρτας προς την ΑΤΕbank ανέρχονται σε 33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ένα σημαντικό ποσοστό αφορά δάνεια που έχουν δοθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Στα 17 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη προς το ΙΚΑ, τα οποία, πάντως, έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση 150 δόσεων.

Από την πλευρά των εργαζομένων υπάρχει μία προσπάθεια συντονισμού ενεργειών, ιδιαίτερα κατά του τωρινού προέδρου του Συνεταιρισμού, αλλά από τη μέρα που ξεκίνησαν τις συγκεντρώσεις και τις συζητήσεις για το τι θα πράξουν, δεν έχει βγει κάποια απόφαση, πέραν της προσφυγής στη δικαιοσύνη. Παράλληλα, η διοίκηση δίνει υποχρεωτικά ρεπό στους εργαζόμενους, ενώ το ωράριο εργασίας έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα μετά τη 1 το μεσημέρι να μην υπάρχουν άνθρωποι στο εργοστάσιο της Άρτας.

Ως τελευταία κίνηση προσπάθειας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, ήταν και οι τελευταίες επαφές της διοίκησης με την τοπική αυτοδιοίκηση του νομού Άρτας. Πράγμα που μάλλον δεν θα τελεσφορήσει, αφού και στο παρελθόν η πολιτική ηγεσία - ακόμα και μέσω της βουλεύτριας Άρτας, Όλγας Γεροβασίλη - έδωσε άτυπη παράταση για να μην υπαχθεί ο Συνεταιρισμός στο Άρθρο 106 β του Πτωχευτικού Κώδικα.

Την Τρίτη 3-5-2017 ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, συνοδευόμενος από τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Ντίνο Παπαδημητρίου πραγματοποίησαν επίσκεψη στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και της συζήτησης που είχε ο κ. Ψαθάς με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Λεωνίδα Τσαντή και άλλα μέλη του Δ.Σ., αναλύθηκε η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Συνεταιρισμός και κυρίως τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Διαπιστώθηκε απ’ όλες τις πλευρές η σημασία που έχει η επιχείρηση για την οικονομία της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής καθώς επίσης η σημασία της στην προσφορά θέσεων εργασίας στην τοπική κοινωνία.

Ο κ. Ψαθάς επεσήμανε το γεγονός ότι ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της περιοχής, που δίνει εργασία σε δεκάδες εργαζόμενους και προσφέρει ποιοτικό προϊόν προς τον καταναλωτή, που έχει καταξιωθεί σε όλη την Ελλάδα. Εν τούτοις, τόνισε ότι τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Συνεταιρισμός, εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει όλοι να σταθούν στο πλευρό του προσφέροντας ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις έτσι ώστε η επιχείρηση να εξακολουθήσει να λειτουργεί παράγοντας ποιοτικά προϊόντα και δίνοντας δουλειά σε εργαζόμενους, σε μια εποχή που κάθε θέση εργασίας είναι πολυτέλεια.

Απ’ όλους τους συμμετέχοντες στη συζήτηση συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και των τοπικών αρχών έτσι ώστε ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός να παραμείνει σε λειτουργία προς όφελος της τοπικής οικονομίας και των κατοίκων της περιοχής.