Skip to main content
12 08 2015 | 09:36

Σε εξέλιξη συνελεύσεις για αγροτικά μπλόκα σε όλη την Ελλάδα

Σε εξέλιξη συνελεύσεις για αγροτικά μπλόκα σε όλη την Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτές τις μέρες γενικές συνελεύσεις στους πυρήνες όπου υπάρχουν αρκετοί εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Ένωσης Αγροκτηνοτρόφων (Farmers Union). Σύμφωνα με πληροφορίες του Agro24.gr την Δευτέρα 10 Αυγούστου έγινε συνέλευση με τη συμμετοχή 150 ατόμων στο Φωτολίβος Δράμας και 40 ατόμων στην Τρίπολη, ενώ την Τρίτη 11 Αυγούστου στην Ηγουμενίτσα συνεδρίασε ο «πυρήνας» της Ηπείρου.

Οι τοπικές συνελεύσεις συγκλήθηκαν μετά την πρόσφατη πανελλαδική σύσκεψη της νεοσύστατης οργάνωσης στην Κατερίνη, από όπου προέκυψαν δύο προτάσεις προκειμένου να διαμαρτυρηθούν οι αγρότες για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, με βάση το 3ο Μνημόνιο: Είτε κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα είτε κεντρικά μπλόκα με μαζική συμμετοχή στις Εθνικές Οδούς, τα μεγάλα λιμάνια και τα τελωνεία. Το πότε θα γίνει αυτό το έχουν αφήσει ανοιχτό, αλλά το πιθανότερο είναι ότι η πιο μαζική συμμετοχή θα επιτευχθεί τον Οκτώβριο, όταν θα έχουν τελειώσει οι περισσότερες αγροτικές εργασίες και θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση το νέο φορολογικό πακέτο.

Πάντως, σύμφωνα με τον Χρήστο Γκόντια, η συνέλευση στο Φωτολίβος προσανατολίζεται προς το κλείσιμο του τελωνείου Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενώ οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί της Θεσπρωτίας που συγκεντρώθηκαν στην Ηγουμενίτσα, έχουν σκοπό να αποκλείσουν το λιμάνι της πόλης. Βέβαια, σύμφωνα με τη Μυρτώ Λύκα, η γενική συνέλευση που θα καθορίσει τις κινητοποιήσεις για όλη την Ήπειρο θα γίνει μετά τον 15αύγουστο.

Η ανταπόκριση από την Τρίπολη, μέσω του afo.gr

Με τη δυναμική παρουσία εκπροσώπων των αγροτών από όλους τους Νομούς της Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10/8 η Πανπελοποννησιακή αγροτική σύσκεψη, στα γραφεία της Ένωσης Αρκαδίας.

Στην σύσκεψη και μεταξύ των 40 περίπου εκπροσώπων αγροτών, παραυρέθηκαν και 10 Μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ), μεταξύ των οποίων, οι Κ. Γιωτάκος, Ηλ. Μπουντουβάς, Δημ. Σχινάς, Αλ. Στεφόπουλος, Β. Καραγιάννης και άλλοι.

Στην τοποθέτησή του, ο Κώστας Γιωτάκος επισήμανε αυτό που είναι κοινά αποδεκτό: Ότι ο αγροτικός κόσμος δεν έχει μια ενιαία και ουσιαστική εκπροσώπηση στα κέντρα των αποφάσεων, και η δαιδαλότητα της αγροτικής πολυφωνίας κατ' ουσία εξυπηρετεί όσους αποφασίζουν, ερήμην -τελικά- του αγροτικού κόσμου.

Ο κ. Γιωτάκος μετέφερε, επίσης, την εικόνα που απεκόμισε ο ΠΣΑΘ από τις δεκάδες αγροτικές συγκεντρώσεις τις οποίες διοργάνωσε, αλλά και τις πρόσφατες διαβουλεύσεις του με την κεντρική εξουσία και την αντιπολίτευση, ενώ επισήμανε ότι η αποδοχή των προτάσεων του -σε θεωρητικό έστω επίπεδο- από Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ικανοποιεί μεν τον Σύνδεσμο, όμως μια σειρά ουσιαστικών θεμάτων (Ο.Γ.Α., αφορολόγητο ενισχύσεων) είναι "στον αέρα" και καθιστούν το μέλλον των αγροτών, έωλο.

π.σ.α.θ.

Ο εκπρόσωπος των αγροτών Μεσσηνίας και Μέλος του Π.Σ.Α.Θ. Ηλίας Μπουντουβάς, σε μια εξαιρετική και ουσιαστική τοποθέτηση, επισήμανε τα εξής:

  • Είναι στη σωστή βάση οι Πρωθυπουργικές εξαγγελίες, για τη διάκριση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.
  • Οι αγροτικοί αγώνες θα πρέπει να έχουν σύμμαχο την κοινωνία, άρα τα αγροτικά αιτήματα θα πρέπει να προσαρμοστούν στα σημερινά κοινωνικά δεδομένα.
  • Ο φορολογικός συντελεστής του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, θα πρέπει να προσαρμοστεί στον μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και κράτησε πάνω από 6 ώρες, ενώ θα υπάρξουν και νέες συσκέψεις σε επίπεδο Πελοποννήσου, ενόψει ενδεχόμενων κινητοποιήσεων.

Κοινή συνισταμένη στην πολύωρη συζήτηση, ήταν το ότι, δεν δικαιούνται οργανώσεις με ιδιαίτερα βεβαρυμένο παρελθόν, απαξιωμένες από τον αγροτικό κόσμο και την κοινωνία, να πρωτοστατούν -δήθεν- για δημιουργία ενός "νέου φορέα αγροτικής εκπροσώπησης".