Skip to main content
11 07 2018 | 10:54

Ρύθμισε όλες τις οφειλές ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας και πάει για σημαντική ανάκαμψη των πωλήσεων

Ρύθμισε όλες τις οφειλές ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας και πάει για σημαντική ανάκαμψη των πωλήσεων

Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας. Αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές επιχειρήσεις στο νομό, με παράλληλα αναπτυγμένες καθετοποιημένες υποδομές και σημαντικό όχι μόνο οικονομικό αλλά και κοινωνικό αποτύπωμα στην περιοχή.

Αυτό καταδεικνύει άλλωστε και το έντονο ενδιαφέρον το οποίο εκδηλώνει από καιρού εις καιρόν η τοπική κοινωνία σχετικά με την πορεία του. Ιδιαιτέρως μάλιστα τα τελευταία χρόνια όταν οι οικονομικοί κλυδωνισμοί που αντιμετώπισε τροφοδότησαν ακόμη περισσότερο συζητήσεις, ερωτήσεις και αγωνία.

Πρόεδρός του είναι σήμερα ο Δημήτρης Πετανίτης, ο οποίος αποδέχθηκε αρκετούς μήνες μετά την ανάληψη της θέσης ευθύνης, την πρόσκληση του «Τ» για ενημέρωση σχετικά με την πορεία και τις εξελίξεις στην Συνεταιριστική Επιχείρηση. Πριν ανοίξουμε τη συζήτηση μαζί του, τον ρωτήσαμε γιατί μήνες τώρα απέφευγε οποιαδήποτε αντίστοιχη πρόταση, που εννοείται πως είχαμε διατυπώσει. «Γιατί θεωρώ ότι πρέπει να πράττεις πρώτα και έπειτα να μιλάς. Τα λόγια είναι εύκολα οι πράξεις όμως απαιτούν χρόνο...», μας απάντησε. «Οπότε θα εκτιμήσουμε ότι έχουμε πολλά πράγματα να πούμε σήμερα», αντιτείναμε.Ο κ. Πετανίτης, απάντησε σε όλα τα ερωτήματά μας, μέσα από τα οποία περιγράφει την ανάκτηση βηματισμού του Συνεταιρισμού, προαναγγέλλοντας από στιγμή σε στιγμή την ρύθμιση του δανείου στην πρώην ΑΤΕ. Κι ακόμη μιλά για την εξυπηρέτηση άλλων υποχρεώσεων του, τα νέα βήματα συνεργασιών, την επαναλειτουργία μονάδων και νέες επωφελείς συμφωνίες, περισσότερες συνεργασίες με παραγωγούς και νέα επενδυτικά σχέδια. Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ερ. Πόσο κοντά είναι σήμερα ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός στην έξοδο από την κρίση που διέρχεται τα τελευταία χρόνια και τί έγινε με τον μεγαλύτερο «σκόπελο» που είναι ο δανεισμός από την πρώην ΑΤΕ; Θα τον ξεπεράσετε και με ποιόν τρόπο;

Απ. Από μέρα σε μέρα ο Συνεταιρισμός αναμένει θετικές εξελίξεις σ’ ότι αφορά το κομμάτι της ρύθμισης των χρεών. Σημαντική και ουσιαστική προσέγγιση αποτελεί το γεγονός ότι θα ξεπεράσει αυτόν τον «σκόπελο», όπως είπατε. Για το πώς θα σας πω ότι η ψήφιση του εξωδικαστικού μηχανισμού δείχνει την βούληση της κυβέρνησης να συμβάλλει ώστε να δοθεί λύση, όμως αν θα χρησιμοποιηθεί αυτό το εργαλείο ή άλλο θα το συμφωνήσουμε με τον κύριο πιστωτή που είναι η υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζα και το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω του ΕΦΚΑ. Μοναδικό άλλωστε πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Συνεταιρισμός είναι ο δανεισμός, χωρίς να έχει κάποιο λειτουργικό ή άλλο πρόβλημα διάθεσης προϊόντων.

Ερ. Δεν αντιμετωπίζει πλέον οφειλές προς τρίτους;

Απ. Έχουν ρυθμιστεί όλα. Κατά 80% έχουν ήδη εξοφληθεί, ενώ μέχρι τέλος του έτους σχεδόν εξοφλούνται και όλες οι υπόλοιπες οφειλές προς προμηθευτές.

Ερ. Εξακολουθούν τα ζητούμενα που υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν και μεταξύ αυτών το κυρίαρχο, δηλαδή η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή;

Απ. Ποτέ δεν υπήρξε ζητούμενο, πόσο μάλλον κυρίαρχο, η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Ο Συνεταιρισμός ζητούσε πάντα στρατηγικές συνεργασίες. Κι αυτό είναι κάτι που εξακολουθεί να κάνει και να το υλοποιεί -πιστεύω- με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι σήμερα υπάρχει μεγάλη αποδοτική συνεργασία τόσο με την εταιρεία «Νιτσιάκος» όσο και με τον Αγροτικό-Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Η Πίνδος» σε αγορά πρώτων υλών και ζωοτροφών, αλλά και σε σφαγές κοτόπουλων στο υπερσύγχρονο σφαγείο μας. Τέτοιες συνεργασίες «ναι», τις θέλουμε και τις αναζητούμε.

Ερ. Η περίπτωση πιθανής συνεργασίας με την «Πίνδο» που βρίσκεται; Θα προχωρήσετε σε ενιαίο συνεταιριστικό σχήμα στην Ήπειρο όπως ακούστηκε το προηγούμενο διάστημα;

Απ. Όπως προανέφερα υπάρχει σημαντική συνεργασία με την «Πίνδο» -πιστεύουμε και μακροχρόνια- αφού είναι αποδεκτή και από τους δύο Συνεταιρισμούς. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ενοποίησης των δύο συνεταιρισμών αυτό είναι κάτι που πράγματι έχει συζητηθεί. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον, εφόσον υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που να ευνοεί. Κάτι τέτοιο βέβαια θα το συζητήσουμε και πάλι. Προς το παρόν ο Συνεταιρισμός προσπαθεί να διασφαλίσει με τον καλύτερο τρόπο την αυτόνομη λειτουργία του και την ανοδική του πορεία.

Ερ. Με ικανοποίηση φτάνουν πληροφορίες από παραγωγούς και εργαζόμενους προς τον «Τ» ότι μονάδες που είχαν αδρανοποιηθεί «πήραν ξανά μπροστά», συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της επιχείρησης. Ακούμε επί παραδείγματι για το φυραματοποιείο. Τί μπορεί να σημαίνει αυτό;

Απ. Το φυραματοποιείο τέθηκε πράγματι ξανά σε λειτουργία εδώ και δύο μήνες και ήδη καλύπτεται το 65% των αναγκών του Συνεταιρισμού. Τί σημαίνει αυτό; Πολλά! Σημαίνει καλύτερο έλεγχο ποιότητας παραγόμενης τροφής. Βελτίωση κόστους φυράματος, άρα βελτίωση αποδόσεων προς τον παραγωγό που το μεταφράζει σε μεγαλύτερη κερδοφορία. Πετυχαίνουμε καλύτερο βάρος παραγόμενων κοτόπουλων, το οποίο ευνοεί και την λειτουργία του σφαγείου, καθόσον βελτιώνει τις αποδόσεις σε κρέας. Έχουν στο μεταξύ γίνει βελτιώσεις στον υπάρχοντα εξοπλισμό του σφαγείου ύψους 300.000 ευρώ μέσα στον Μάιο και στο εργοστάσιο ζωοτροφών έχουν δαπανηθεί ήδη 200.000 ευρώ για εκσυγχρονισμό και βελτιώσεις. Και έπεται συνέχεια.

Ερ. Υπάρχουν άλλες μονάδες ή επιμέρους τομείς που να ανακτήθηκε η λειτουργία τους; Εννοώ βήματα θετικά που γίνονται;

Απ. Ναι, υπάρχουν και σε άλλους τομείς θετικά βήματα. Ο Συνεταιρισμός μας διαθέτει μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων, από τις καλύτερες στην Ελλάδα, η οποία πέρα από τη μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος, δηλαδή το όφελος που υπάρχει για την περιοχή, αποφέρει και οικονομικό όφελος προς τον Συνεταιρισμό. Τις τελευταίες ημέρες η νέα Διοίκηση μετά από επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων συνεργασίας για την διάθεση των παραγόμενων υποπροϊόντων, κατάφερε να συνάψει νέα συμφωνία, ιδιαιτέρως επικερδή για την Συνεταιριστική Επιχείρηση. Μέχρι τέλος της χρονιάς το οικονομικό όφελος θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι θα ξεπεράσει το 50%.

Ερ. Πόσοι είναι σήμερα οι εργαζόμενοι; Έγιναν απολύσεις; Υπάρχουν ή έχουν εξοφληθεί οι οφειλές του παρελθόντος;

Απ. Συνολικά στον Συνεταιρισμό δουλεύουν σήμερα 250 εργαζόμενοι. Η μόνη ηθελημένη - προγραμματισμένη μείωση έγινε στο υποκατάστημα Θεσσαλονίκης, το οποίο έπαψε τη λειτουργία του στο τέλος του 2017. Επρόκειτο για εννέα εργαζόμενους. Πέραν τούτου αναπροσαρμογές προσωπικού υπήρξαν με βάση τις ανάγκες που προέκυψαν από την λειτουργία για παράδειγμα του εργοστασίου ζωοτροφών. Σε ότι αφορά οφειλές του παρελθόντος, όπως λέτε, δεν έχει νόημα να αναφέρουμε ποσά. Διότι το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι πληρώνονται κανονικά κάθε μήνα, ανελλιπώς τα τελευταία έξι χρόνια και έχει διακανονιστεί σε ποσοστό 95% για τα παλαιά οφειλόμενα. Ήδη ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων που είχαν υπόλοιπα από το 2012, έχουν εξοφληθεί και μέχρι τέλος του χρόνου, με συμφωνία μεταξύ Συνεταιρισμού και εργαζομένων, θα έχει εξοφληθεί η συντριπτική πλειοψηφία. Όπως καταλαβαίνετε, κυρία Καινούργιου, υπάρχει άψογη συνεργασία συνεταιριστών και εργαζομένων, για τον κοινό σκοπό, που δεν είναι άλλος από την καλή και κερδοφόρα λειτουργία της Συνεταιριστικής Επιχείρησης.

Ερ. Πόσοι είναι, κύριε πρόεδρε, σήμερα οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί;

Απ. Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα αν μου κάνατε αυτή την ερώτηση τον Σεπτέμβριο που ο αριθμός θα είναι πολλαπλάσιος, διότι καταγράφεται ήδη καθημερινά έντονο ενδιαφέρον. Είναι πολλοί οι παραγωγοί της περιοχής μας, οι οποίοι προφανώς αναγνωρίζοντας την βελτίωση στις συνθήκες λειτουργίας του Συνεταιρισμού, εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για συνεργασία μαζί μας και ο αριθμός αυτός σταδιακά είναι μεταβλητός προς τα πάνω.

Ερ. Όλα όσα θετικά αναφέρετε μεταφράζονται και στην διάθεση προϊόντων στην αγορά; Σε αύξηση προσφοράς και ζήτησης;

Απ. Είναι γεγονός ότι η σημερινή παραγωγή είναι υποδιέστερη της ζήτησης που υπάρχει για τα προϊόντα του Συνεταιρισμού. Παρόλα αυτά με τις κινήσεις - βελτιώσεις που αναφέραμε και τις νέες συνεργασίες με παραγωγούς, εκτιμούμε ότι στο τέλος της χρονιάς ο τζίρος του Συνεταιρισμού θα αποτελέσει έκπληξη για πολλούς. Για μας πάντως θετική. Για δε το 2019 μπορώ να σας πω ότι η εκτιμώμενη αύξηση παραγωγής θα ανέρχεται γύρω στα 2 εκατομμύρια κοτόπουλα.

Ερ. Πολλοί διερωτώνται, και όχι άδικα, πώς μια επιχείρηση σύγχρονων προδιαγραφών, κερδοφόρα και σε έναν τομέα δυναμικό, φτάνει στο... χείλος του γκρεμού; Πού κατά τη γνώμη σας εκτιμάτε ότι έγινε, αν έγινε, το «μεγάλο λάθος»;

Απ. Κοιτάξτε. Πέρα από την οικονομική κρίση που είναι γεγονός ότι επηρέασε όλες τις επιχειρήσεις και φυσικά και τον κλάδο μας, σίγουρα έχουν γίνει και κάποια λάθη, από τα οποία προσπαθούμε να διδαχθούμε ώστε να μην έχουμε ξανά τέτοιου είδους προβλήματα. Την κριτική των εκάστοτε διοικούντων ασκεί η Γενική Συνέλευση των μελών, η οποία έχει αποφασίσει ποιούς εμπιστεύεται και πώς βλέπει την πορεία του Συνεταιρισμού. Εγώ όμως νιώθω και θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους παραγωγούς αυτούς που στην δύσκολη στιγμή έμειναν σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές και στις ιδέες του Συνεταιρισμού. Εκείνους που συνέχισαν με απερίγραπτες θυσίες καθημερινά να στηρίζουν την παραγωγή και να βοηθούν με κάθε τρόπο προκειμένου να συνεχίσει ο Συνεταιρισμός την λειτουργία του. Κι όλα αυτά σε αντίθεση με κάποιους που βλέποντας τα δύσκολα προτίμησαν να εγκαταλείψουν το «καράβι» που λέγεται Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας και για το οποίο εμείς νιώθουμε υπερήφανοι που είμαστε μέλη του και που υπηρετούμε τα ιδεώδη του.

Ερ. Υπάρχουν περαιτέρω βήματα που σχεδιάζετε και αν «ναι» ποιά είναι αυτά;

Απ. Ο Συνεταιρισμός πρωτοπορούσε πάντα στο θέμα των σύγχρονων και καινοτόμων επενδύσεων στον τομέα του. Όπως έκανε με το υπερσύγχρονο σφαγείο και την επένδυση, μοναδική σε μέγεθος και τεχνολογία, Μονάδας Διαχείρισης υποπροϊόντων και πολλά άλλα, έτσι θα συνεχίσει και τώρα. Σας λέω, λοιπόν, ότι «ναι», υπάρχει επόμενο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο θα είναι η Μονάδα Παραγωγής Βιοαερίου. Θα το βάλουμε μπροστά αμέσως μόλις λυθούν τα προβλήματα, για τα οποία -σας είπα ήδη- ότι επιλύονται μέχρι τέλος του 2018.Για την επένδυση αυτή θα ενεργοποιήσουμε μελέτη που ήδη υπάρχει. Οπότε θα προχωρήσουμε σε επικαιροποίηση και θα προχωρήσουμε με μια όμως και μοναδική διαφορά. Ότι η υλοποίηση του έργου θα βασιστεί όχι σε ιδιώτη επενδυτή αλλά στο μεγαλύτερο μέρος στη συμμετοχή των πτηνοτρόφων παραγωγών-μελών μας, καθώς επίσης θα είναι ανοιχτή και για την συμμετοχή στην επένδυση εργαζομένων, άλλων πολιτών ή επιχειρηματιών καθώς και φορέων της περιοχής.

Ερ: Τι ακριβώς προβλέπει η μελέτη αυτή; Ποια είναι η προοπτική; Δηλαδή για τι ακριβώς μιλάμε;

Απ: Η Μονάδα αυτή δουλεύει με όλα τα υπολείμματα των πτηνοτροφείων και όχι μόνο, αλλά και με κάθε λογής οργανικά απόβλητα, όπως είναι πορτοκάλια, κλαδέματα, τυρόγαλα κλπ, παράγοντας ενέργεια, θερμική και ηλεκτρική. Οπότε το πρώτο μεγαλύτερο όφελος αντανακλάται στην ίδια την περιοχή και το περιβάλλον της. Το αμέσως επόμενο είναι εκείνο που θα προκύπτει από την αξιοποίηση και πιθανόν την πώληση της ηλεκτρικής και την διάθεση της θερμικής ενέργειας για τη λειτουργία μονάδων παραγωγής. Μιλάμε δηλαδή όχι μόνο για ενέργεια προς τις μονάδες λειτουργίας του Συνεταιρισμού, όπως σφαγείο, μονάδα υποπροϊόντων κλπ, αλλά ευρύτερα. Ακόμη και για μονάδες θερμοκηπίων μέχρι και τηλεθέρμανσης οικισμών.

Ερ: Σας ευχαριστώ

Απ: Κι εγώ και πιστεύω μέσα Ιουλίου στη Γενική Συνέλευσή μας, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι ευχάριστο και ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Άρα να πω... εις το επανιδείν.

Πηγή: Βίκυ Καινούργιου, Ταχυδρόμος Άρτας