Skip to main content
24 09 2018 | 16:23

Πρίντζος: «Θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα αλλάξουν τα πράγματα στον πρωτογενή τομέα»

Πρίντζος: «Θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα αλλάξουν τα πράγματα στον πρωτογενή τομέα»

"Προτάσεις για να δούμε, μεταξύ άλλων, πώς πρέπει να υπάρξει αυτός ο συνεργατισμός που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει τον τόπο και να βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο και να μπορέσουμε να δούμε και να αντιμετωπίσουμε και να πείσουμε την κυβέρνηση ότι ο ευαίσθητος αυτός τομέας της εθνικής οικονομίας ο αγροτικός τομέας, είναι ένας από τους κυριότερους πυλώνες που μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση." Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του Α.Σ. Βόλου, Νικήτας Πρίντζος, στο TRT Θεσσαλίας λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης-συζήτησης για το συνεταιριστικό ζήτημα στα Φάρσαλα στις 22 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσουν κι άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις-συζητήσεις σε άλλα μέρη της Θεσσαλίας που θα κορυφωθούν στη Λάρισα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ifarsala.gr ο κ. Πρίντζος στην ομιλία του ανέφερε: “Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση σε αυτή την πρόσκληση να βρισκόμαστε εδώ σήμερα ανάμεσα σας, για να κάνουμε τη συγκεκριμένη κουβέντα. Πριν ξεκινήσω θα ήθελα ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για την σημερινή πρωτοβουλία, στάθηκε αρωγός και με πολύ μεγάλη προθυμία προσφέρθηκε, να μας βοηθήσει και τέθηκε στη διάθεση μας για οτιδήποτε χρειαζόμασταν, ώστε να πραγματοποιηθεί η ημερίδα, κάτι το οποίο έκανε τον ευχαριστώ ιδιαίτερα. Ανέφερα στο Δήμαρχο προ ολίγου ότι το 1928, ιδρύθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός με τη μορφή τότε της ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου – Αλμυρού και Φαρσάλων. Αυτό έχει μία συμβολική σημασία καθώς δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να προκύψει στο μέλλον.

Θα ξεχωρίσω την κουβέντα που θα κάνουμε σε δύο κατηγορίες:

α) ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον αγροτικό κόσμο,

β) να κουβεντιάσουμε, να κάνουμε προτάσεις και να δούμε τι γίνεται από εδώ και στο εξής, ώστε να συμβάλλουμε να βοηθήσουμε, να συμφωνήσουμε και να ληφθούν κάποιες αποφάσεις στο προσεχές μέλλον.

Είμαι από τους ανθρώπους, οποίος πιστεύει ότι αγροτικός τομέας, έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Το αγροτικό εισόδημα, έχει μειωθεί αρκετά, οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, πλέον δεν μπορούν να ζήσουν, ζουν με ανασφάλεια δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, δεν ξέρουν τι να καλλιεργήσουν, δεν έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν, διότι δεν έχουν ρευστότητα, δεν μπορούν να παράγουν, δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και κατά συνέπεια να παραμείνουν στο χωριό τους.

Ο Αγροτικός πληθυσμός, δείχνει γερασμένος, αν θα κοιτάξετε σε κάθε χωριό, θα διαπιστώσετε, οτι οι νέοι αγρότες, οι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με τη Γεωργία, μέχρι 45 ετών δεν υπερβαίνουν το 10%-15%. Ο Αγροτικός κόσμος συρρικνώνεται και η συρρίκνωση του Αγροτικού πληθυσμού, ίσως ήταν επιθυμητή κάποτε όταν έφτανε το 40-45%. Σήμερα πραγματικά δεν γνωρίζω που έχουμε φτάσει, αν έχουμε φτάσει σε μονοψήφιο αριθμό, προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση είναι ο θανάσιμος κίνδυνος για την πατρίδα μας. Συμφωνούν όλοι ότι η ανάπτυξη στην πατρίδα μας, στηρίζεται στον πρωτογενή παραγωγή, εάν αυτοί πάσχουν (γεωργοί -κτηνοτρόφοι), εάν αυτοί δεν μπορούν να παράγουν, τότε καταστρέφεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην Ελληνική Γεωργία, ενώ επισήμανε την προσωπική του άποψη ότι δεν κατορθώσαμε να ανακάμψουμε παρά τα τεράστια ποσά που εισπράξαμε από την ΕΟΚ. Στην συνέχεια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Εάν με ρωτούσατε να σας πω διαχρονικά για την ελληνική γεωργία στην πατρίδα μας, θα σας έλεγα ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία, είχαν ένα ηρωικό παρελθόν, έχουν ένα προβληματικό παρών και ένα αβέβαιο μέλλον, το οποίο πιστεύω ότι θα είναι καταστροφικό αν σήμερα και όχι αύριο, δεν πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις, οι οποίες θα αλλάξουν τα πράγματα στον πρωτογενή τομέα».

Αγρότες και συνεταιριστές της περιοχής, παρευρέθηκαν να παρακολουθήσουν την συγκεκριμένη αγροτική ημερίδα, παρά την δυσκολία στο χρόνο διεξαγωγής της, καθώς είναι σε εξέλιξη η συγκομιδή βάμβακος στην περιοχή.

Χαιρετισμό στην ημερίδα παρέθεσε ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Δήμος Φαρσάλων θα στηρίζει πάντα τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως η συγκεκριμένη ημερίδα, με εκλεκτό καλεσμένο τον πρόεδρο της ένωσης αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου κ. Νικήτα Πρίντζο. Θα πρέπει το συνεταιριστικό κίνημα να κάνει την αυτοκριτική του, για τα λάθη του παρελθόντος και να κινηθούν οι αγρότες με τα νέα δεδομένα της εποχής καθώς και με επιχειρηματικό πνεύμα και σταδιακά να ξεκινήσουν και να δημιουργήσουν συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα κινηθούν με βάση τα νέα δεδομένα της εποχής και θα αντιληφθούν ότι οι συνεταιρισμοί, θα πρέπει να διαθέτουν επιχειρηματικό πνεύμα κατά κύριο λόγο και να μπορούν να έχουν βάση και προοπτικές εξέλιξης, ώστε να κινούνται πάντα με θετικό πρόσημο, μη παραβλέποντας την πραγματικότητα και τον διεθνή ανταγωνισμό. Άκουσα προ ολίγου από τον πρόεδρο, ότι το 1928 που ιδρύθηκε η Ένωση, ξεκίνησε αρχικά ως Βόλου Αλμυρού και Φαρσάλων. Εύχομαι σε 10 χρόνια από τώρα, στα 100 χρόνια, να επαναληφθεί ξανά και να έχουμε την Ένωση, όπως ήταν εξ’ αρχής, δηλαδή Βόλου Αλμυρού και Φαρσάλων».

Η πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φαρσάλων ΓΗ, Ματούλα – Βασιλική Αϋφαντή στο λόγο της ανέφερε τα εξής: «Ο Συνεταιρισμός Φαρσάλων ΓΗ και εγώ προσωπικά καλωσορίζουμε στην πόλη μας, τον εκλεκτό καλεσμένο και πρόεδρο της ένωσης Βόλου κ. Νικήτα Πρίντζο. Ευχαριστούμε τον κ. Νικήτα Πρίντζο, για ακούραστη διάθεση, να προσφέρει έμπρακτα να προωθεί καθημερινά και να διαδίδει, τη Συνεταιριστική ιδέα. Δηλώνουμε απερίφραστα την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό μας, στο πρόσωπό του και για την πίστη του, στις συνεταιριστικές αρχές. Οι συνεταιριστικές αρχές, αποτελούν τις κατευθυντήριες γραμμές, με τις οποίες οι συνεταιρισμοί, θέτουν σε εφαρμογή τις αξίες τους, όπως της εθελοντικής και ελεύθερης συμμετοχής, της δημοκρατικής διοίκησης και της οικονομικής συμμετοχής, της αυτονομίας και ανεξαρτησίας, της εκπαίδευσης πρακτικής εξάσκησης και πληροφόρησης των μελών. Κάθε συνεταιρισμός, θα πρέπει να στηρίζεται στις αξίες της, αυτοβοήθειας, της εαυτοευθύνης, της δημοκρατίας της ισότητας της ισονομίας και της αλληλεγγύης. Τα μέλη θα πρέπει να στηρίζονται στις ηθικές αξίες της εντιμότητας, της διαφάνειας, της κοινωνικής υπευθυνότητας και της φροντίδας. Ο κάθε συνεταιρισμός, θα πρέπει να φροντίζει για την ανάπτυξη της περιοχής του».

Στην συνέχεια, η Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φαρσάλων ΓΗ, έκανε αναφορά στις δράσεις του Συνεταιρισμού Φαρσάλων ΓΗ, καθώς και στα πλεονεκτήματα του συνεταιρίζεσθαι.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τα αγροτικά θέματα. Την αγροτική ημερίδα παρακολούθησαν επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Γεωρ. Λαδόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Φαρσάλων κ. Μ. Ίφου, Σ. Χατζηπλή και Γ.Αρσενόπουλος, συνεταιριστές της επαρχίας και αρκετοί αγρότες ενώ τον συντονισμό της ημερίδας έκανε η γεωπόνος του Δήμου Φαρσάλων κ. Καλφούντζου.