Skip to main content
06 03 2015 | 07:45

Πρίντζος: Να αξιοποιηθούν οι παρακάρλιες εκτάσεις για την παραγωγή ζωοτροφών

Πρίντζος: Να αξιοποιηθούν οι παρακάρλιες εκτάσεις για την παραγωγή ζωοτροφών

Tα 10.000 στρέμματα που είναι πέριξ της λίμνης Κάρλας και ανήκουν στο Δημόσιο, να καλλιεργηθούν από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου με κτηνοτροφικά προϊόντα για ζωοτροφή τα οποία θα παραχωρηθούν δωρεάν στους κτηνοτρόφους των 30 χωριών της περιοχής, πρότεινε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, Νικήτας Πρίντζος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 4 Μαρτίου ο κ. Πρίντζος ανέλυσε την πρότασή του: «Θα καλλιεργήσουμε αυτήν την έκταση για την παραγωγή ζωοτροφών δηλαδή θα καλλιεργήσουμε αυτήν την έκταση με κριθάρι, καλαμπόκι, τριφύλλι και άλλα κτηνοτροφικά προϊόντα. Έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τα έξοδα και την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού με ίδια κεφάλαια και δεν ζητάμε τίποτα από την Πολιτεία.

Όλες τις παραγωγές, που ελπίζουμε να κυμανθούν από 8.000 έως 10.000 τόνους ζωοτροφές, θα τις χορηγούμε δωρεάν στους κτηνοτρόφους των 30 χωριών που είναι πέριξ της Λίμνης Κάρλας. Έτσι πιστεύουμε ότι θα καλύψουμε ένα 40-50% των απαιτουμένων ζωοτροφών για την κτηνοτροφία της περιοχής αυτής. Θα βάλουμε δηλαδή πλάτη να στηριχθεί και να επιβιώσει ο κτηνοτρόφος.

Μέσα από διαφανείς διαδικασίες και με την εποπτεία της Πολιτείας ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου δύναται να προχωρήσει και να υλοποιήσει αυτή την πρόταση, χωρίς να αποβλέπει σε ίδιο όφελος. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου δεν επιθυμεί να έχει ούτε 1 ευρώ κέρδος.

Εάν το πιλοτικό αυτό εγχείρημα πετύχει, τότε θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, να εφαρμοστεί σε όλο τον Νομό Μαγνησίας, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Έτσι θα στηριχθεί αυτός ο ευαίσθητος κλάδος της Εθνικής μας Οικονομίας.

Υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο, οι οποίες μπορούν να παράγουν και είναι ακαλλιέργητες και ανεκμετάλλευτες. Πιστεύω στην δύναμη του παραδείγματος.

Να τονίσω ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός όχι μόνο, δεν θέλει να έχει κέρδος αλλά εάν επίσης υπάρχουν κι άλλοι Συνεταιρισμοί ή άλλοι φορείς που θα θελήσουν να συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα με τις ίδιες προϋποθέσεις, δεν έχουμε καμία αντίρρηση.

Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την πρωτογενή παραγωγή, να μπορέσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, να παράγουν, να ζήσουν τις οικογένειές τους, να μείνουν στα χωριά τους και να βοηθήσουν την χώρα να βγει από το αδιέξοδο.

Υποχρέωση μου, ως όφειλα να κάνω - χθες ενημέρωσα την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και την παρακάλεσα να ενημερώσει και τον Περιφερειάρχη. Από την στιγμή που κρίνει ότι θα πρέπει να έχουμε μια συνάντηση, για να εξηγήσω με περισσότερες λεπτομέρειες την πρόταση είμαι πρόθυμος να συναντηθούμε άμεσα».

Ο κ. Πρίντζος ανακοίνωσε επίσης ότι οι συζητήσεις με τις αλυσίδες για το κοινοπρακτικό εγχείρημα διακόπηκαν προσωρινά και θα συνεχισθούν το καλοκαίρι.

Δραματική κατάσταση της κτηνοτροφίας

«Την προηγούμενη εβδομάδα είχα μια προσωπική συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αποστόλου, στον οποίο εξέθεσα τα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν στον αγροτικό κόσμο και του ανέφερα για το υψηλό κόστος παραγωγής που οφείλεται στο κόστος ενέργειας, στα καύσιμα, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και κυρίως στο νερό.

Ιδιαίτερα στάθηκα στο μεγάλο πρόβλημα της κτηνοτροφίας, η οποία κατά την άποψη μου πνέει τα λοίσθια στην Πατρίδα μας.

Ο ευαίσθητος αυτός κλάδος της Εθνικής μας Οικονομίας κάθε χρόνο συρρικνώνεται και απομειώνεται. Η ψαλίδα στο εμπορικό ισοζύγιο των γαλακτοκομικών και ζωοκομικών προϊόντων αντί να κλείσει, μεγαλώνει.

Κτηνοτροφικές μονάδες κλείνουν συνεχώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα θα σας πω ότι από τους 900.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος που είχαμε πριν από μια πενταετία σήμερα έχουμε πέσει κάτω από 600.000 τόνους.

Τα προβλήματα του καταρροϊκού πυρετού, για τον οποίο άκουσα χθες ότι υπήρξαν κρούσματα αυτή την εποχή είναι πολύ ανησυχητικά.

Γενικώς υπήρξε μια πολύωρη κουβέντα με το Υπουργό, ο οποίος μου είπε να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Τον διαβεβαίωσα ότι οφείλουμε σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή που περνάει η Χώρα μας , ο καθένας από όποιο μετερίζι και αν είναι να βάλει πλάτη».