Skip to main content
02 11 2015 | 08:14

Πώς διαμορφώνονται οι δυνάμεις στις φετινές κινητοποιήσεις και γιατί θα μείνουν και πάλι στο επίπεδο «γυμναστικής»

Πώς διαμορφώνονται οι δυνάμεις στις φετινές κινητοποιήσεις και γιατί θα μείνουν και πάλι στο επίπεδο «γυμναστικής»

Όσο βέβαιον είναι ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα κλιμακωθούν τις επόμενες 4 – 5 εβδομάδες, τόσο απίθανο θεωρείται να πάρουν τέτοια μορφή που να δημιουργήσουν σοβαρό πολιτικό ζήτημα.

Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από παράγοντες που γνωρίζουν καλά το χώρο και στηρίζεται κυρίως σε τέσσερα στοιχεία:

Πρώτον στο ότι, παρά τις δεσμεύσεις της συμφωνίας με τους δανειστές, δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για τα καυτά ζητήματα της αγροτικής φορολόγησης και της ασφάλισης των αγροτών. Διατηρείται ως εκ τούτου η προσδοκία ότι το τελικό «πακέτο» θα είναι διαχειρίσιμο.

Δεύτερον, στο γεγονός ότι η επίδραση των νέων μέτρων θα είναι βραδυφλεγής, σε βάθος τριετίας, και συνεπώς δεν έχει σωρευθεί ακόμα οργή στις τάξεις των απλών αγροτών, σε εκείνους δηλαδή που δεν ασχολούνται συστηματικά με το συνδικαλισμό.

Τρίτον στο ότι, την κρίσιμη περίοδο που οι αγρότες θα βρίσκονται στο πόδι, δηλαδή περί τα τέλη Νοεμβρίου, θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των αγροτών ως προκαταβολή πάνω από το 70% των επιδοτήσεων που δικαιούται ο καθένας. Συνολικά πρόκειται για ποσό που θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ και αποτελεί οπωσδήποτε ένα σοβαρό «καταπραϋντικό» στις ανησυχίες γεωργών και κτηνοτρόφων.

Τέταρτον, ίσως και κυριότερο, στην πολυδιάσπαση του αγροτοσυνδικαλιστικού μετώπου, που δεν δημιουργεί προϋποθέσεις συντονισμένης δράσης. Οι κινητοποιήσεις έχουν πρωτόγνωρο εύρος (εκτείνονται σε όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο έως την Κρήτη), αλλά όχι επαρκή μαζικότητα ούτε δυνατότητες συμμαχιών με άλλες κοινωνικές ομάδες, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Οι ομάδες

Τέσσερις είναι οι βασικές «συνιστώσες» των κινητοποιημένων αγροτών. Η μία συγκροτείται γύρω από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή που προέκυψε από τα προ 5ετίας μπλόκα και εκφράστηκε από τους «νεολαίους» συνδικαλιστές, όπως ο Χρήστος Γκόντιας και Γιάννης Παναγής που ηγούνται και σήμερα της κίνησης αυτής. Μαζί τους είναι η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων υπό τον Δημήτρη Καμπούρη. Τα κεντρικά πρόσωπα υπήρξαν μαχητικοί υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια, οι περισσότεροι, ακολούθησαν τη ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη. Έχουν διάσπαρτες δυνάμεις σε όλη την Ελλάδα, περισσότερο όμως σε επίπεδο στελεχών και λιγότερο στη βάση. Είχαν προγραμματίσει την Τρίτη, αύριο, το απόγευμα μία πρώτη κάθοδο στην πλατεία Συντάγματος, κατά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων για το τρίτο μνημόνιο, αλλά το αναβάλανε για την επόμενη εβδομάδα. Πιθανόν και πάλι όμως να αναβληθεί, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το Δεκέμβριο το «πακέτο» των φορολογικών μέτρων για το γεωργικό εισόδημα.

Η δεύτερη δύναμη και η πλέον συγκροτημένη είναι εκείνη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) που είναι το μετωπικό σχήμα του ΚΚΕ υπό τον παλαίμαχο αγροτοσυνδικαλιστή και πρώην βουλευτή Βαγγέλη Μπούτα και τον Ρίζο Μαρούδα. Με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που έχουν στήσει, έχουν πλέον επιρροή σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνον στο Θεσσαλικό κάμπο. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν ξεκινάνε μπλόκα «για ψύλλου πήδημα» παρά μόνον αν έχουν εξασφαλίσει μαζικότητα, διάρκεια και προοπτική επιτυχούς αποχώρησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην παρούσα φάση κρατάνε στάση αναμονής και δηλώνουν ότι θα επανεξετάσουν τη στάση τους το Δεκέμβριο. Επίσης, έχουν διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι «κατεβαίνουν» μόνοι τους, εξετάζοντας για πρώτη φορά και το ενδεχόμενο της καθόδου στην πλατεία Συντάγματος.

Η τρίτη δύναμη είναι η Πανελλήνια Πρωτοβουλία Αγροτών που συγκροτήθηκε από τα απομεινάρια των θεσμικών οργανώσεων του χώρου. Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, πρώην πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ. Έχουν συγκροτημένη παρουσία σε επίπεδο προτάσεων, αλλά η επιρροή τους στους πραγματικούς αγρότες είναι περιορισμένη και ο «πυρήνας» τους συγκεντρώνεται στην Κουλούρα Ημαθίας.

Τέταρτη δύναμη είναι οι αγροτοσυνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας που μετά την αποστρατεία του Θανάση Κοκκινούλη εκπροσωπούνται κυρίως από το Χρήστο Σιδερόπουλο και έχουν επιρροή κυρίως στο Θεσσαλικό κάμπο και στη Μακεδονία. Από μόνοι τους δεν μπορούν να κινητοποιήσουν δυνάμεις, διατηρούν όμως παραδοσιακά καλή σχέση με τους «κόκκινους» συνδικαλιστές της ΠΑΣΥ.

Σε όλη την Ελλάδα, τέλος, υπάρχουν και άλλες διάσπαρτες μεμονωμένες δυνάμεις, με βασικότερη την Επιτροπή Αγώνα Κρήτης υπό τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, που δείχνουν μεγάλη δυναμική την περίοδο αυτή και είναι πιθανόν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει. Ήδη το συλλαλητήριο του Ηρακλείου έδειξε ότι μπορούν να συσπειρώσουν τις τοπικές δυνάμεις του νησιού και σε περίπτωση συνεργασίας για κάθοδο στο Σύνταγμα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αρκετό "θόρυβο".

Πηγή φωτογραφίας: Kostas Alexandris