Skip to main content
09 08 2017 | 12:30

Πετυχημένος συνεταιρισμός είναι ο οικονομικά υγιής και καθαρός, σύμφωνα με τον Θ. Τσιοτίνα

Πετυχημένος συνεταιρισμός είναι ο οικονομικά υγιής και καθαρός, σύμφωνα με τον Θ. Τσιοτίνα

Το μυστικό της επιτυχίας του Συνεταιρισμού Αρκαδίας, ο οποίος διακρίνεται για την παραγωγική του δραστηριότητα και τον οποίο διοικεί και το όραμα του νεοσύστατου Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), στο οποίο είναι γραμματέας αναλύει, με συνέντευξη του στην «Ε», ο Θανάσης Τσιοτίνας.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του ο κ. Τσιοτίνας έχει καταφέρει να εξελιχθεί στην πανελλαδική συνεταιριστική σκακιέρα σε έναν πολύ δυνατό παίχτη, μόνιμο συνομιλητή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Προ ημερών βρέθηκε στη Λάρισα, στην οποία σπούδασε τεχνολόγος γεωπόνος και απέκτησε πολλούς φίλους, τους οποίους και αναφέρει και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του για τα θέματα της αγροτιάς. «Το μυστικό της επιτυχίας του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας είναι πως τη δεκαετία του ’90 εγκατέστησαν ένα λογιστικό σύστημα, ώστε να  ελέγχεται το οτιδήποτε αγοράζεται ή πωλείται, οποιοδήποτε σημείο πώλησης κι έτσι θωρακίστηκε ο συνεταιρισμός από τυχόν υπεξαιρέσεις, μαύρα χρήματα, ελλείμματα στις αποθήκες» τονίζει ο κ. Τσιοτίνας, ενώ κληθείς να σχολιάσει τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με τους επιλαχόντες νέους αγρότες υποστηρίζει ότι «έχουν απόλυτο δίκιο οι αγρότες που φωνάζουν για το Υπομέτρο 6.1.».

Όσον αφορά στον ΣΑΣΟΕΕ, ο νεαρός συνεταιριστής αναφέρει πως «ο νέος αγροτικός τριτοβάθμιος φορέας φτιάχτηκε για να αναπληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της ΠΑΣΕΓΕΣ και την μη νομιμοποίησή της από την πολιτεία».   

ΕΡ: Κύριε Τσιοτίνα ως πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας εκπροσωπείται έναν δυναμικό Συνεταιρισμό, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Δυστυχώς στη Θεσσαλία τέτοιοι Συνεταιρισμοί, με μεγάλο κύκλο εργασιών είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας και τι θα συστήνατε σε όσους ασχολούνται με το συνεταιρίζεσθαι στον κάμπο;

ΑΠ: Δεν υπάρχουν μυστικά επιτυχίας στους συνεταιρισμούς. Για να είναι ένας συνεταιρισμός υγιής και καθαρός το 2017 πρέπει αυτό να έχει αρχίσει να χτίζεται 20 χρόνια πιο πριν. Στο συνεταιρισμό Αρκαδίας τη δεκαετία του ’90 εγκατέστησαν ένα λογιστικό σύστημα, ώστε να  ελέγχεται το οτιδήποτε αγοράζεται ή πωλείται, οποιοδήποτε σημείο πώλησης. Αυτό το σύστημα με συνεχείς ελέγχους και απογραφές από ορκωτούς λογιστές που αλλάζουν κάθε χρόνο ουσιαστικά θωράκισε το συνεταιρισμό από τυχόν υπεξαιρέσεις, μαύρα χρήματα, ελλείμματα στις αποθήκες, κ.λ.π. Επίσης πολύ σημαντικό είναι  το γεγονός ότι όλοι οι υπάλληλοι του συνεταιρισμού θεωρούν την επιχείρηση ως δική τους και παλεύουν για αυτή. Εάν θα μπορούσα να δώσω μια συμβουλή στους συνεταιριστές του κάμπου είναι η συμβουλή που μου είχε δώσει ένας πρώην  πρόεδρος του συνεταιρισμού μας « το ‘μαγαζί’ πρέπει να είναι δυνατό». Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, για να παίξει το ρόλο που πρέπει ένας συνεταιρισμός  στην περιοχή του πρέπει να είναι οικονομικά υγιής. Συγκεκριμένα η παρέμβαση στην αγορά από ένα συνεταιρισμό πρέπει να γίνεται με σκοπό την καλύτερη δυνατή τιμή στον παραγωγό και την καλή κερδοφορία για να μη ζημιώνεται η οργάνωση.       

ΕΡ: Μετέχετε στη διοίκηση (ως γραμματέας) του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), του νέου αγροτικού τριτοβάθμιου φορέα. Ποια είναι η απήχηση του Συνδέσμου στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας και ποια τα επόμενα βήματα του;  

ΑΠ: Ο σύνδεσμός φτιάχτηκε για να αναπληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της ΠΑΣΕΓΕΣ και την μη νομιμοποίησή της από την πολιτεία. Τότε οι μεγαλύτεροι συνεταιρισμοί της χώρας αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτό το σύνδεσμο, ώστε ο αγροτικός κόσμος να αποκτήσει  πάλι ισχυρή φωνή και να διεκδικεί τα συμφέροντά του. Μέχρι στιγμής έχουμε 74 μέλη και σχεδόν σε κάθε συμβούλιο εξετάζουμε αιτήσεις εγγραφής από συνεταιρισμούς που θέλουν να εγγραφούν. 

ΕΡ: Είστε ένας νέος αγρότης και στη γενιά σας έχουν εναποθέσει τις ελπίδες για ανάταση του πρωτογενούς τομέα η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς. Πιστεύεται ότι το ενδιαφέρον της Πολιτείας για τους νέους αγρότες είναι ειλικρινές ή προσχηματικό; Η περίπτωση για παράδειγμα του αποκλεισμού από το Υπομέτρο 6.1 πολλών νέων αγροτών ή ο χαρακτηρισμός τους ως «επιλαχόντες» προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Τις χαρακτηρίζετε δικαιολογημένες; Τι πρέπει να γίνει για την ουσιαστική στήριξη των νέων αγροτών; Έχει νόημα να περιμένουν βοήθεια απλό την Πολιτεία οι συνάδελφοι σας ή να σταθούν μόνοι στα πόδια τους;

ΑΠ: Τα λάθη που έχουν γίνει στους νέους αγρότες είναι πολλά και έρχονται από πολύ παλιά. Η έλλειψη εθνικού σχεδιασμού για την αγροτική πολιτική σε συνάρτηση με τις αλλαγές που κάνει η κάθε κυβέρνηση που αναλαμβάνει την εξουσία βρίσκουν τον νέο Έλληνα αγρότη χωρίς ένα πραγματικό σχεδιασμό 10ετίας, ώστε να μπορέσει να επικεντρωθεί στο στόχο της παραγωγής που είναι ο σκοπός του. Θεωρώ ότι έχουν απόλυτο δίκιο οι αγρότες που φωνάζουν για το 6.1. Η απόρριψή τους ή ο όρος επιλαχόντες είναι αποτέλεσμα πρόχειρου σχεδιασμού από την πολιτεία καθώς και η πολιτική που έχει χαραχθεί, έτσι ώστε τέτοιες δράσεις να περνάνε μέσα από προγράμματα της περιφέρειας, η οποία ωστόσο δεν έχει έτοιμους τους μηχανισμούς στήριξης τέτοιων εργαλείων. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι οι αγρότες είναι να συνεργαστούμε, είτε σε συνεταιρισμούς, είτε σε ομάδες παραγωγών, ώστε να κάνουν ισχυρά σχήματα για να μπορέσουν να κρατηθούν στα πόδια τους.

ΕΡ: Ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει για την αγροτιά της Θεσσαλίας και για τους ανθρώπους του κάμπου; Γνωρίζεστε με κάποιους προσωπικά;

ΑΠ: Επειδή σπούδασα στη Λάρισα τεχνολόγος γεωπόνος έχω αρκετούς φίλους από τότε και αρκετούς που γνώρισα όταν άρχισα να ασχολούμαι  με τα συνεταιριστικά δρώμενα. Ένας καλός μου φίλος είναι ο Παναγιώτης Καλογιάννης από την Χάλκη, συμφοιτητής μου και με κοινές ιδέες και οράματα για τους συνεταιρισμούς. Ο Στέλιος Τσιάκαλος, και αυτός συμφοιτητής μου και τώρα υπεύθυνος της Gaia Επιχειρείν στην προώθηση υπηρεσιών στο ΚΕΑ Λάρισας. Ο Στέργιος Νάνος από το συνεταιρισμό Ελασσόνας. Από το συνεταιριστικό χώρο γνωρίζω πολύ καλά τον Ν. Πρίντζο από την ΕΒΟΛ που είμαστε στο προεδρείο του ΣΑΣΟΕΕ και εκτιμώ την πολύ καλή δουλειά του στο συνεταιρισμό του.

Πηγή: eleftheria.gr