Skip to main content
22 12 2015 | 11:54

ΠΕΣ: Δεν θα μείνει κανένας παραγωγός στη σταφίδα

ΠΕΣ: Δεν θα μείνει κανένας παραγωγός στη σταφίδα

"Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε" τονίζει η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών σχετικά με τις θέσεις που είχε εγκαίρως εκφράσει, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, σχετικά με τα επερχόμενα προβλήματα των σταφιδοπαραγωγών, οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται όχι μόνο λόγω της μη σωστής πληρωμής των επιδοτήσεων και της ενιαίας ενίσχυσης αλλά και για όσα έρχονται (αυξημένη φορολογία, αύξηση εισφορών ΟΓΑ κλπ.).

"Δε θα μείνει κανείς παραγωγός στη σταφίδα, που είναι δύσκολο και κοστοβόρο προϊόν στην καλλιέργειά του" σημειώνουν κύκλοι της ΠΕΣ, ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος κ. Θανάσης Σωτηρόπουλος ζητά άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, σε μια προσπάθεια να υπάρχει σωστή ενημέρωση μα κυρίως λύση των προβλημάτων που έχουν ήδη προκύψει αλλά και όσων έρχονται.

Αναλυτικά, στην επιστολή του ο κ. Σωτηρόπουλος αναφέρει προς τον Υπουργό:

"Κύριε Υπουργέ,

Επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε τα προβλήματα που ανέκυψαν τόσο μετά την κατανομή, όσο και μετά την πληρωμή του 90% των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης του έτους 2015, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό ή την καταβολή μειωμένης ενίσχυσης σε ένα σημαντικό αριθμό παραγωγών της Αιγιάλειας.

Το βασικότερο πρόβλημα διαπιστώθηκε σε δικαιούχους Επιδότησης που είχαν υποβάλλει Αίτημα Μεταβίβασης Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης τα έτη 2009 έως και 2014 μέσω του «Εντύπου 6 – Ενοικίαση Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης μαζί με γη».

Στους προαναφερόμενους – μέρος των οποίων έχει ενταχθεί και στο πρόγραμμα των «Νέων Αγροτών» - παρότι όλα τα έτη, από το αρχικό που υπέβαλλαν το παραπάνω «Αίτημα», έως και το 2014, λάμβαναν στο ακέραιο την επιδότησή τους για τα Δικαιώματα Ενιαίας Ενίσχυσης που τους αναλογούσαν, το τρέχον, έτος, κατά την κατανομή των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, η «Μοναδιαία Αξία» των μισθωμένων Δικαιωμάτων μηδενίστηκε, και έλαβαν Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης με την μικρότερη δυνατή Μοναδιαία Αξία (Πρώτο Βήμα Σύγκλισης).

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να μειωθεί η επιδότηση το έτος 2015 σε σχέση με το 2014, σε ποσοστό 97%, για το 5% των παραγωγών (ο αριθμός τους ανέρχεται κατά προσέγγιση σε αυτό των 300) που υπέβαλλαν Αίτηση μέσω της Ένωσής μας, και κάποιοι απ’ αυτούς να μην λάβουν καθόλου επιδότηση, καθώς η αξία των Δικαιωμάτων τους Βασικής Ενίσχυσης, που τους κατανεμήθηκε μαζί με την Πράσινη Ενίσχυση, δεν ξεπερνούσε το όριο των 250,00 euro.

Επισημαίνεται, ότι από κανένα αρμόδιο φορέα δεν υπήρχε κάποια ενημέρωση σχετικά με τους τρόπους αποφυγής ή επίλυσης, του παραπάνω προβλήματος.

Το δεύτερο ζήτημα που ανέκυψε, συνίσταται στην επιβολή «Ποινών» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε παραγωγούς μας το έτος 2015, οι οποίες προέρχονται από τα έτη 2011 και 2012. Αυτές έχουν επιβληθεί σε μέλη μας που έχουν λάβει στο σύνολό της την επιδότηση που τους αναλογούσε, τόσο για τα προαναφερθέντα έτη, όσο και για αυτά του 2013 και του 2014. Καθίσταται σαφές, ότι τόσο οι παραγωγοί, όσο και η Ένωσή μας, δεν γνώριζαν το υφιστάμενο πρόβλημα ώστε να προχωρήσουν στην ταχύτερη δυνατή διευθέτησή του, καθώς, όπως προείπαμε, υπήρξε στους άνωθεν, πλήρης καταβολή της επιδότησής τους.

Ένεκα των παραπάνω, ζητούμε τη μέγιστη δυνατή συμβολή σας, προκειμένου να επιτευχθεί η άμεση και δίκαιη επίλυση των προγενέστερα περιγραφομένων προβλημάτων, που οδηγεί σε περαιτέρω απώλεια εισοδήματος, σε μία ιδιάζουσα, οικονομικά, περίοδο, μιας μεγάλης μερίδας του παραγωγικού ιστού της περιοχής μας, που μακροχρόνια στηρίζεται στην αγροτική οικονομία.Κύριε υπουργέ, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθούν οι δυσλειτουργίες που προέκυψαν, προκειμένου πληρωθούν άμεσα όλοι οι δικαιούχοι Ενιαίας Ενίσχυσης.

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών είναι στη διάθεσή σας, εάν το κρίνετε σκόπιμο, να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν.

Για τον σκοπό αυτό θα επιθυμούσαμε να μας ορίσετε, το συντομότερο δυνατό που θα το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις σας, μια συνάντηση στο υπουργείο σας, προκειμένου να σας εκθέσουμε τα ανωτέρω προβλήματα που προέκυψαν με την καταβολή της πρώτης δόσης Ενιαίας Ενίσχυσης καθώς, και τα γενικότερα επείγοντα προβλήματα που αφορούν τους αγρότες της Αιγιάλειας."

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: "Είμαστε σε διαρκή επαφή με τον ΟΠΕΚΕΠΕ"

Εξάλλου, μιλώντας στο filodimos.gr ο κ. Σωτηρόπουλος δήλωσε τα εξής: «Οι συνάδελφοι αγρότες φέτος με την μειωμένη κατά το ήμισυ καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, έχουν εκ΄ των πραγμάτων υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά και μάλιστα σε μια περίοδο που οι ανάγκες όλων μας, ένεκα των εορτών αλλά και των πολλών οικονομικών βαρών που πληρώνουμε στο κράτος, είναι πολύ αυξημένες.Η πλειονότητα των αγροτών της Αιγιάλειας δεν έχει τα απολύτως αναγκαία προς το ζην. Ευρίσκονται κυριολεκτικά σε απελπιστική θέση. Συνεπώς όχι μόνο δεν μπορούν να υποστούν άλλα οικονομικά βάρη αλλά αντιθέτως θα πρέπει να στηριχτούν από την πολιτεία.Εάν εφαρμοστούν τα εξαγγελθέντα μέτρα με τον διπλασιασμό της φορολογίας μας, το σχεδόν διπλασιασμό του ΦΠΑ από 13% στο 23% στο λίπασμα, στα φυτοφάρμακα κλπ και τον τριπλασιασμό στις ασφαλιστικές μας εισφορές τότε είναι απολύτως βέβαιο ότι το επάγγελμά μας θα εγκαταλειφθεί και η ύπαιθρος θα μαραζώσει.Κάνουμε έκκληση στην πολιτεία να στηρίξει τον μικρό και μεσαίο αγρότη. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι στις πλαγιές τις Αιγιάλειας, που φύονται οι καλλιέργειές μας, ο κλήρος είναι μικρός και οι καλλιέργειες πολύ κοστοβόρες. Πάνω σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν τα προβλήματα στην πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης που πλήττουν μια μεγάλη μερίδα δικαιούχων αγροτών καθώς και η μείωση της ενιαίας ενίσχυσης που μειώνει σημαντικά το εισόδημα σε όλους τους σταφιδοπαραγωγούς. Για την επίλυση όλων αυτών των θεμάτων είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Πηγή: filodimos.gr