Skip to main content
04 12 2019 | 19:02

Παρατάχθηκαν τα πρώτα τρακτέρ έξω από τη Λάρισα και την Καρδίτσα - αναβλήθηκε για αύριο, λόγω καιρού, η συγκέντρωση στα Φάρσαλα

Παρατάχθηκαν τα πρώτα τρακτέρ έξω από τη Λάρισα και την Καρδίτσα - αναβλήθηκε για αύριο, λόγω καιρού, η συγκέντρωση στα Φάρσαλα

Τα πρώτα τρακτέρ βγήκαν σήμερα το μεσημέρι στον κόμβο της Γαλήνης, κοντά στη Λάρισα, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που είχε αποφασίσει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων. Οι αγρότες τοποθέτησαν τα τρακτέρ δίπλα στο οδόστρωμα, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία, ενώ έχουν στείλει κάλεσμα στους συναδέλφους τους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες που βρίσκονται στο σημείο ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, για να παραθέσουν τα αιτήματά τους.

Σε δήλωσή του, ο Αλέκος Λαχανάς από τον Αγροτικό Σύλλογο Πλατυκάμπου, παρουσίασε επιγραμματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, επικεντρώνοντας στο θέμα των τιμών των αγροτικών προϊόντων, αλλά και στο κόστος παραγωγής.

Η κινητοποίηση που είχε προγραμματιστεί στα Φάρσαλα αναβλήθηκε για αύριο, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Στην ανακοίνωσή τους, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι αγροτικοί σύλλογοι της επαρχίας Φαρσάλων αναφέρουν: «Λόγω έντονης βροχόπτωσης η οποία ξεκίνησε από τα ξημερώματα στην επαρχία Φαρσάλων και συνεχίζεται μέχρι και τώρα το σημερινό συλλαλητήριο αναβάλλεται. Σε λίγη ώρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Βασιλί θα γίνει εκ νέου σύσκεψη, ώστε να αποφασίσουν οι αγρότες για τις επόμενες κινήσεις τους».

Την ίδια στιγμή, «μπλόκο στο μπλόκο» επιχείρησε η αστυνομία στον κόμβο του Ε-65, έξω από την Καρδίτσα, όπου κατέφτασαν τα πρώτα τρακτέρ των αγροτών με σκοπό να παραταχθούν πάνω στο οδόστρωμα.

Ωστόσο, στο σημείο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net, βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με δύο κλούβες που ανέκοψαν τις εισόδους στον Ε-65, ώστε να αποτρέψουν με αυτό τον τρόπο την είσοδο των αγροτικών μηχανημάτων στο εθνικό δίκτυο.

Λίγη ώρα αργότερα, οι αγρότες ζήτησαν να περάσουν χωρίς τρακτέρ και να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση πάνω στον Ε-65, κάτι που τους επέτρεψε η αστυνομία. Έτσι, προσπέρασαν με τα πόδια το μπλόκο των αστυνομικών και ανέβηκαν πάνω στον Ε-65 για τη γενική συνέλευση με κεντρικό τους σύνθημα «τώρα με τα πόδια μετά με τα τρακτέρ αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ».

Μήνυμα συμπαράστασης στο μπλόκο του Πλατυκάμπου από την ΕΟΑΣΝΛ

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας χαιρετίζει τους συνάδελφους αγρότες του πρώην Δήμου Πλατυκάμπου που έστησαν μπλόκο στον κόμβο Γαλήνης.

Καλούμε τους συνάδελφους που λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν σήμερα να ενισχύσουν με τα τρακτέρ και την παρουσία τους το μπλόκο αύριο.

Τα αιτήματα μας είναι δίκαια, είναι αιτήματα επιβίωσης και συνέχισης της καλλιέργειας και αν δεν ικανοποιηθούν αργά ή γρήγορα η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών θα εγκαταλείψει την γη.

Διεκδικούμε τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα μεροκάματο ώστε να συνεχίσουμε τις καλλιέργειες και να ζήσουμε τις οικογένειες μας.

Μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής που ως τώρα μόνο αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ είδαμε από την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή που βρίσκει και δίνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, ξενοδόχους, κλινικές, αεροπορικές εταιρείες για επιστροφή ΕΦΚ και αφορολόγητο πετρέλαιο δεν βρίσκει λέει να δώσει ούτε ένα ευρώ στο αγροτικό πετρέλαιο που είναι δυόμιση φορές ακριβότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Πληρώνουμε ακριβότερα 3 φορές τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα.

Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% άμεσα και δίκαια. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους αγρότες που διστάζουν, δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα των αγώνων, κάποιοι εξ αυτών ισχυρίζονται ότι με τους αγώνες δεν κερδίζουμε τίποτα. Ότι έχουμε κερδίσει ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας με τα τρακτέρ στους δρόμους, κερδίσαμε πολλά, ανακόψαμε και αναστείλαμε χειρότερα μέτρα που οι κυβερνήσεις είχαν στα συρτάρια και από τον φόβο των τρακτέρ και κινητοποιήσεων δεν τα υλοποιούν. Το αφορολόγητο, το ακατάσχετο στους λογαριασμούς, ότι για 5 χρόνια τώρα δεν πληρώνουμε φόρο επιτηδεύματος και πολλά άλλα είναι κατάκτηση των αγώνων μας.

Απευθυνόμαστε και στους αγρότες που δεν θέλουν να «δυσαρεστούν» την εκάστοτε κυβέρνηση και τον εκάστοτε βουλευτή και τους λέμε ότι τα προβλήματα δημιουργούνται από τις κυβερνητικές επιλογές και οι αγώνες μας είναι για να διεκδικήσουμε βιώσιμες λύσεις επειδή οι κυβερνήσεις διαχρονικά στέκονται εχθρικά απέναντι μας. Όσοι δεν θέλουν να «δυσαρεστούν» την κυβέρνηση και τον βουλευτή να ξέρουν ότι θα είναι «δυσαρεστημένη» η τσέπη τους και η οικογένεια τους που δεν τα βγάζει πέρα με αυτές τις πολιτικές.

Είτε εμείς θα ανατρέψουμε τις πολιτικές στους δρόμους είτε θα αφανιστούμε, μέση λύση δεν υπάρχει.