Skip to main content
15 10 2014 | 08:48

Πανελλαδική σύσκεψη από το Συντονιστικό των Μπλόκων στις 19 Οκτωβρίου

Σειρά κινητοποιήσεων αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας. Παράλληλα, καλεί σε συμμετοχή στην Πανελλαδική Σύσκεψη που πραγματοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων την Κυριακή 19 Οκτωβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα παρακάτω:

«Συνεδρίασε το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ και συζήτησε για τα οξυμένα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων, την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο εισόδημα των αγροτών, τον σχεδιασμό πρωτοβουλιών για επόμενο διάστημα.

Η ΕΟΑΣΝΛ εκτιμάει ότι η πολιτική της Ε.Ε. και της συγκυβέρνησης φέρνει νέα δεινά στους μικρομεσαίους αγρότες ενώ η κατάσταση διαμορφώνεται δραματική για τους κτηνοτρόφους. Η νέα ΚΑΠ που θα ισχύσει από 1η Γενάρη 2015 μειώνει συνολικά 30% τις ενισχύσεις ως το 2020 με άμεση μείωση από αρχή της χρονιάς τουλάχιστον 19%. Αυτό θα μειώσει δραστικά το εισόδημα των αγροτών, ενώ βάζει νέα εμπόδια και προϋποθέσεις στην καλλιέργεια προϊόντων. Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης των αγροτών και κτηνοτρόφων και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού θέλουν να αποκρύψουν τις αρνητικές συνέπειες που φέρνει η νέα ΚΑΠ. Η ΕΟΑΣΝΛ το επόμενο διάστημα θα διοργανώσει ενημερωτικές συσκέψεις των αγροτών και κτηνοτρόφων σε κάθε Επαρχία στις οποίες θα παρουσιάσει τις αρνητικές αποφάσεις για την νέα ΚΑΠ. Την Τετάρτη 22 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική σύσκεψη στον Τύρναβο, στο Εμμανουλήλειο Πνευματικό Κέντρο στις 7.30 το απόγευμα, ενώ μέσα στον Νοέμβριο θα γίνουν αντίστοιχες συσκέψεις σε Αγιά, Ελασσόνα. Πλατύκαμπο και Φάρσαλα.

Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που συνεχώς οξύνονται και οδηγούν τους αγρότες στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Νέα άδικα χαράτσια όπως ο ΕΝΦΙΑ σε σπίτια, χωράφια, στάνες, συνεχόμενες αυξήσεις του κόστους παραγωγής στα μέσα και εφόδια, του αγροτικού ρεύματος, του νερού. Μεγάλη καθυστέρηση στην επιστροφή ΦΠΑ, του ειδικού φόρου καυσίμων, της εξισωτικής στους κτηνοτρόφους, της νιτρορύπανσης. Χαμηλές τιμές σε όλα σχεδόν τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, προβλήματα με ανοιχτές τιμές χωρίς να ξέρουν οι παραγωγοί πότε και πόσο θα πληρωθούν, ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την απόδοση του ΦΠΑ, καθώς οι επιχειρήσεις προβάλουν ως πρόφαση ότι κάνουν εξαγωγές και έτσι δεν υποχρεούνται να καταβάλουν ΦΠΑ στους αγρότες ή τον ενσωματώνουν δίνοντας χαμηλότερη τιμή στους αγρότες που κρατούν βιβλία. Σε κάθε περίπτωση οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που θα φορολογηθούν με 13% από το πρώτο ευρώ και θα πρέπει να αποδώσουν τον ΦΠΑ χωρίς να τον εισπράττουν.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η ΕΟΑΣΝΛ αποφάσισε να συμμετέχει στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα στην Αθήνα το Σάββατο 1 Νοέμβρη. Βασικό θέμα του συλλαλητηρίου είναι ο αγώνας ενάντια στην ανεργία που αφορά όλους καθώς χιλιάδες γιοί, κόρες, εγγόνια, αγροτών και κτηνοτρόφων βιώνουν την ανεργία. Συμμετέχουμε μαζικά και μαχητικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 1 Νοέμβρη, διεκδικούμε τα ζωτικά και άμεσα αιτήματα επιβίωσης μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους που ανήκουν στην δύναμη της ΕΟΑΣΝΛ να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και να εξασφαλίσουν την μαζική παρουσία των μελών τους στο συλλαλητήριο. Για αυτό το σκοπό θα ναυλωθούν πούλμαν σε κάθε επαρχία του Νομού Λάρισας.

Το επόμενο χρονικό διάστημα η ΕΟΑΣΝΛ θα πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες με στόχο την διεκδίκηση άμεσων λύσεων στο οξυμένα προβλήματα. Κινητοποίηση στον ΟΓΑ με αίτημα την ασφάλιση όλων των βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις ώστε να έχουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι και οι οικογένειες τους ασφαλιστική κάλυψη. Δεν θα επιτρέψουμε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σπιτιών και χωραφιών ασφαλισμένων στον ΟΓΑ που χρωστάνε πάνω από 5.000 ευρώ και προωθούνται μέσω του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών).

Κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στον οποίο μόνο πληρώνουμε υψηλότατα ασφάλιστρα χωρίς να ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και χωρίς να αποζημιώνει ή να δίνει κάποια ψίχουλα ελεημοσύνης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο καταρροϊκός πυρετός στα κοπάδια που θανατώνει ζώα, μειώνει το εισόδημα από την παραγωγή, θα έχει αντίκτυπο στην αναπαραγωγή των κοπαδιών, θα μειώσει τις ενισχύσεις μακροπρόθεσμα καθώς χάνονται ζώα άρα και δικαιώματα των κτηνοτρόφων για τα επόμενα χρόνια. Απαιτούμε αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ασφάλιση και αποζημίωση στο 100% της παραγωγής και των ζημιών.

Κινητοποιήσεις σε Εφορίες και Τράπεζες ενάντια στα χαράτσια, την άδικη φορολόγηση, τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια.

Το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους να συμμετέχουν στην Πανελλαδική Σύσκεψη που πραγματοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων την Κυριακή 19 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας που θα συζητηθούν όλα τα παραπάνω και θα υπάρχουν αποφάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και πραγματοποίηση των αγωνιστικών διεκδικήσεων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων».

Οργανώνονται και οι κτηνοτρόφοι ξεκινώντας από την Πιερία

Έκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου το βράδυ στο κέντρο «Κτήμα Ηρακλή» στην Κάτω Μηλιά, το νεοσύστατο Σωματείο Κτηνοτρόφων «Τα Πιέρια» που δραστηριοποιείται έντονα και μεθοδευμένα πλέον. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου περί τους 80 κτηνοτρόφους μέλη του που ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο κ.κ. Γιάννη Βασιλείου και Κώστα Ντανά αντίστοιχα για τα αποτελέσματα της πρόσφατης-πρώτης- καθόδου τους σε υπηρεσίες στην Αθήνα. Ο Γιάννης Βασιλείου ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους για τις επαφές που είχε στον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα, αναφορικά με το τι γίνεται με το θέμα της μη πληρωμής της εξισωτικής αποζημίωσης που συνεχίζει να βρίσκεται σε εκκρεμότητα και απασχολεί σοβαρά τους κτηνοτρόφους. Στην συνέχεια ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Κώστας Ντανάς αναφέρθηκε στο μείζον θέμα των βοσκοτόπων και ιδιαίτερα στο θέμα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων, για το οποίο οι φορείς αποποιούνται την ευθύνη διαχείρισής τους.

Ακολούθησε διάλογος με τους κτηνοτρόφους και τέλος, αποφασίστηκε με φανερή ψηφοφορία, το Σωματείο Κτηνοτρόφων «Τα Πιέρια» να πραγματοποιήσει διαμαρτυρία την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, στις 11.00 το πρωί, μπροστά στο Δημαρχείο της Κατερίνης αναφορικά με το θέμα που αφορά την διαχείριση των βοσκοτόπων από την αυτοδιοίκηση.