Skip to main content
27 01 2017 | 11:18

Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων: Να αποσυρθεί η απόφαση για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών στα ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ

Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων: Να αποσυρθεί η απόφαση για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών στα ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ

Ολοκληρώθηκε η οργάνωση του μπλόκου της Νίκαιας χθες το βράδυ και η προσέλευση των τρακτέρ ήταν ικανοποιητική, με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων (Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας) δηλώνουν ότι αναμένεται να καταφτάσουν κι άλλα τρακτέρ μέσα στο σαββατοκύριακο.

Όσον αφορά στην κυκλοφορία και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας η κυκλοφορία διεκόπη στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε., στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον ανισόπεδο Κόμβο Πλατυκάμπου μέχρι τη διασταύρωση Κιλελέρ, ενώ στο ρεύμα προς Λάρισα-Κατερίνη η κυκλοφορία γίνεται κανονικά. Να σημειωθεί ότι στον κόμβο της Νίκαιας βρίσκονται –προφανώς προληπτικά- και διμοιρίες των ΜΑΤ.

Στήθηκαν οι πρώτες σκηνές

Το απόγευμα στον κόμβο της Νίκαιας πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές μίνι συνελεύσεις ανά περιοχές, ορίστηκαν επιτροπές περιφρούρησης, ομάδες εργασίας και στήθηκαν οι πρώτες σκηνές που θα φιλοξενήσουν τους εξεγερμένους αγρότες και ταυτόχρονα θα τους προφυλάξουν από το κρύο. Προς το βράδυ, άναψαν οι φωτιές και οι ψησταριές, ενώ βασικό θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια που στήθηκαν ήταν η νέα αντιαγροτική κυβερνητική κίνηση που εκδηλώθηκε με την απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης να στείλει στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις εισφορές στον ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του.

Η ανακοίνωση

«Αφού πρώτα επέβαλλε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει, μέσω του διαβόητου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των αγροτικών χρεών προς τον ΟΓΑ. Μάλιστα, για να μην της ξεφύγει κανείς από όσους έχουν χρέη , έσπευσε, με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης να στείλει στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις εισφορές στον ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του. Και παρά τη «διαβεβαίωση» της κυβέρνησης ότι η διαβίβαση των οφειλών κάτω από 5000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων, είναι σίγουρο ότι αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για εκβιασμούς και απειλές κατασχέσεων, αλλά και άλλων αναγκαστικών μέτρων που μπορεί να σκαρφιστούν οι κυβερνώντες.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απαιτεί:

  • Αμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών τα ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ.
  • Καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.
  • Ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής τους μια – δυο φορές το χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση.
  • Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.
  • Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Συντάξεις αξιοπρέπειας. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρισκόμαστε, ξανά φέτος, στα μπλόκα του αγώνα, επειδή η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα των περσινών μπλόκων και ψευδώς ισχυρίστηκε το αντίθετο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με την πολιτική της ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΣΑ ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΟΥΜΕ προσθέτει και νέα προβλήματα ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΩΡΙΜΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΜΑΣ:

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης για τα χρέη στον ΟΓΑ.Συνεχίζουμε τη μάχη επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, με στήσιμο νέων μπλόκων και ενίσχυση αυτών που υπάρχουν, παίρνοντας δύναμη από το δίκιο μας και από την μαζική και δυναμική στήριξη στον αγώνα μας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.Ολοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί.»

Πηγές φωτογραφιών: Αγροτικός Σύλλογος Αγίου Κωνσταντίνου, Thomas Papastergiou