Skip to main content
03 09 2018 | 08:24

Στοίχημα συσπείρωσης για την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων η φετινή ΔΕΘ

Στοίχημα συσπείρωσης για την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων η φετινή ΔΕΘ

Το σοβαρό στοίχημα να δείξουν ότι έχουν κόσμο που τους στηρίζει ακόμα και εν μέσω αγροτικών δουλειών έχουν βάλει για τα φετινά εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εννιά μεγάλες αγροτικές οργανώσεις της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Έχοντας ως δικλείδα ασφαλείας το γεγονός ότι θα συνδιοργανώσουν συλλαλητήριο μαζί με το ΠΑΜΕ, το εργατικό σωματείο του ΚΚΕ, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6.00 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, «ποντάρουν» απλά στο να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Από πλευράς αιτημάτων θέλουν οπωσδήποτε να ενεργοποιηθεί το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών έως 15.000 ευρώ από την τωρινή κυβέρνηση, ενώ ήδη έχουν εντείνει τις διαμαρτυρίες τους σε σχέση με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι οποίες θα κορυφωθούν όσο πλησιάζουμε προς την αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης της αγροτικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής. Ήδη επισημαίνεται ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των αποζημιώσεων φτάνουν τους 16 μήνες, εάν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι το 30% των αποζημιώσεων κάθε έτους πληρώνεται πάντα μετά τον Σεπτέμβριο του επόμενου.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι εννιά οργανώσεις την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, κάλεσαν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, να πάρουν τη θέση τους μαζί με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους, στον αγώνα για την «ανατροπή της πολιτικής που τους ξεκληρίζει για να προχωρήσει η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των καπιταλιστικών επιχειρήσεων», όπως ανέφεραν.

Τη συνέντευξη διοργάνωσαν ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ», ο Σύλλογος Αγροτών Βέροιας, ο Σύλλογος Αγροτών Κτηνοτρόφων Κατερίνης «ΔΗΜΗΤΡΑ», ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Κατερίνης «Ο ΑΓΙΟΣ ΜΟΔΕΣΤΟΣ», ο Αγροτικός Σύλλογος Πέλλας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Όπως είπαν, οι αγρότες δεν πρέπει να δείξουν καμία αναμονή και ανοχή. Παραμένουν τα μνημόνια, οι εκατοντάδες νόμοι που τα συνοδεύουν, μειώνεται το αφορολόγητο, αυξάνεται ο ΕΦΚΑ, εκτινάσσεται στα ύψη το κόστος παραγωγής, οι τιμές στα προϊόντα είναι εξευτελιστικές, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Αναδεικνύοντας τα πιο οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, αναφέρθηκαν: Στις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού, αλλά και τις «ανοιχτές» τιμές που επιβάλλουν βιομηχανίες και έμποροι. Στις τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή από καιρικά φαινόμενα, τις οποίες ωστόσο δεν ασφαλίζει και δεν αποζημιώνει στο 100% ο ΕΛΓΑ. Στη θηλιά που σφίγγει από την άγρια φοροληστεία, στις ασφαλιστικές εισφορές που αδυνατεί να πληρώσει το 50% των αγροτών, στα κάθε είδους χαράτσια και τα χρέη προς τις τράπεζες.

Απαίτησαν κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους, άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο, 100% αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές, αφορολόγητο 12.000 συν 3.000 για κάθε παιδί, ακατάσχετο 15.000 ευρώ, να καταργηθούν οι φόροι και τα χαράτσια.

Ο Τάκης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ», σημείωσε ότι «η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, μας ξεκληρίζει από τα χωράφια και τα χωριά μας και μας οδηγεί στις ουρές των χιλιάδων ανέργων. Δεν βγήκαμε τώρα στο δρόμο. Χρόνια τώρα παλεύουμε για καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας, για την ασφάλεια της διατροφής του λαού μας, για υγιεινά και φθηνά αγροτικά προϊόντα». Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες ιδιαίτερα στην περιοχή της Ημαθίας και της Πέλλας, στάθηκε κυρίως στο εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που ήρθε ως αντίμετρο της Ρωσίας στο εμπάργκο της ΕΕ. Όπως είπε «το εμπάργκο μας προξένησε μεγάλη ζημιά καθώς στη Ρωσία εξαγόταν το 80% των επιτραπέζιων ροδάκινων. Η μέση τιμή του ροδάκινου το 2014 ήταν στα 60 λεπτά το κιλό και έχει φτάσει σήμερα να έχει κατρακυλήσει και κάτω από τα 15 λεπτά, ενώ παράλληλα συνεχίζεται το αίσχος των ανοιχτών τιμών από τους εμπόρους».

Τόσο ο ίδιος όσο και η Διαμαντούλα Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, αναφέρθηκε στις καταστροφές που σημειώθηκαν στις καλλιέργειες εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και την άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν. Ενώ ανέφεραν πως ακόμη και όταν ο ΕΛΓΑ αναγνωρίζει τις ζημιές (π.χ. χαλάζι) καταβάλει τις αποζημιώσεις με μεγάλη καθυστέρηση που αγγίζει μέχρι και τους 16 μήνες, στερώντας από τους αγρότες το εισόδημα για την άμεση επιβίωσή τους.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, σημείωσε ότι ούτε τα παραμύθια περί τέλους των μνημονίων, ούτε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης μπορεί να κρύψει την ασχήμια αυτής της πολιτικής, τη βαρβαρότητα που ζούνε στο πετσί τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Και τόνισε: «Χρειάζεται το επόμενο διάστημα με αιχμή αυτά τα προβλήματα και πατώντας στην αγωνιστική εμπειρία που έχουμε, να κάνουμε τρία πράγματα:

Πρώτο. Να δυναμώσει η οργάνωσή μας. Χρειάζεται περισσότεροι Αγροτικοί Σύλλογοι και αγρότες να συμμετέχουν. Να συνειδητοποιήσουν ότι είναι και δική τους υπόθεση η σωτηρία μας και δεν είναι υπόθεση κάποιων άλλων που θα τους την αναθέσουν. Δεύτερο. Χρειάζεται αγώνας, γιατί ό,τι κερδίσαμε, το κερδίσαμε μέσα από σκληρούς αγώνες από τα πολυήμερα μπλόκα και άλλες μορφές. Κερδίσαμε το αφορολόγητο που πάνε να το πετσοκόψουν το 2020, τη σταδιακή αύξηση της εισφοράς του ΕΦΚΑ. Αναγκάσαμε την κυβέρνηση να δεσμευθεί για ακατάσχετο 15.000 από τους τραπεζικούς λογαριασμούς και θα πιέσουμε αυτό να υλοποιηθεί. Και βέβαια μέσα από τους αγώνες αποτρέψαμε και άλλα σκληρότερα μέτρα που είχαν στα σκαριά. Τρίτο. Κοινός βηματισμός. Χρειάζεται να δυναμώσει η κοινή πάλη και με τους εργαζόμενους και με τους αυτοαπασχολούμενους γιατί όλοι έχουμε τα ίδια προβλήματα.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδοθούμε, να μας πάρουν τα χωράφια και να μας κάνουν κολίγους. Θα μας βρουν απέναντί τους. Έχουμε την εμπειρία, την ωριμότητα και τη δυνατότητα να δώσουμε μια ισχυρή απάντηση με πρώτο βήμα τη ΔΕΘ. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να βάλουμε φρένο και κάποια από τα αιτήματα επιβίωσης των αγροτών και κτηνοτρόφων να υλοποιηθούν».

Ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, γραμματέας του Συλλόγου Αγροτών Βέροιας, αναφέρθηκε στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα με Αγροτικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες που εκφράζεται μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και που αποτελεί τη μόνη μορφή οργάνωσης που αντιστέκεται και καταφέρνει να έχει κατακτήσεις και στην περίοδο της κρίσης. Και κάλεσε τους αγρότες αυτό να το εκτιμήσουν και να δυναμώσουν την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Όπως είπε «δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός στους αγρότες, απαιτείται συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα».

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο κάλεσαν επίσης μέσα από τις τοποθετήσεις τους, η Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου, ταμίας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά, ο Κώστας Τζέλλας, γενικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, ο Μιχάλης Δημητρίου, πρόεδρος Συλλόγου Αγροτών Κτηνοτρόφων Κατερίνης.

Σχολιάζοντας την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσαν πως οι όποιες καλές προθέσεις των προσώπων σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν το στρατηγικό στόχο κυβέρνησης και ΚΑΠ της ΕΕ για ξεκλήρισμα των αγροτών και συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στον έλεγχο των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Μάλιστα είπαν πως αν ο νέος υπουργός πραγματικά ενδιαφέρεται για το καλό των μικρομεσαίων αγροτών, θα πρέπει να νομοθετήσει άμεσα το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, για το οποίο είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Συνάδελφοι αγρότες-κτηνοτρόφοι,

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σας καλεί σε μαζική μαχητική συμμετοχή μαζί με τα ταξικά εργατικά σωματεία και τους συλλόγους αυτοαπασχολουμένων, άλλους φορείς του λαού και της νεολαίας στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα με αφορμή τη ΔΕΘ.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο παραμένουν, αλλά οξύνονται εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΚΑΠ της ΕΕ που αποτελεί εργαλείο για πιο γρήγορη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια, από όλους όσοι συμφωνούν και στηρίζουν αυτή την πολιτική, ψήφισαν τα μνημόνια και τους άλλους αντιλαϊκούς νόμους.

Τη σκληρή πραγματικότητα, τη φτώχεια και μείωση εισοδήματος δεν μπορούν να την κρύψουν τα πανηγύρια και τα ψέματα που μας λέει με περίσσιο θράσος κατάμουτρα η κυβέρνηση, περί τέλους των μνημονίων και εξόδου από την κρίση. Τέλος των μνημονίων σημαίνει να αναπληρωθούν οι τεράστιες απώλειες στο εισόδημα, να καταργηθούν οι εκατοντάδες συνοδευτικοί νόμοι, ανάμεσα στους οποίους η μείωση του αφορολόγητου που θα ισχύσει από το 2020, η μείωση των συντάξεων από το 2019, οι τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ χωρίς καμία εξασφάλιση υγείας και πρόνοιας και που θα αποφέρει συντάξεις πείνας στους συνταξιούχους, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και τα κάθε είδους χαράτσια που έχουν φορτώσει στην πλάτη μας.

Ούτε όμως το φτιασίδωμα της κυβερνητικής εικόνας με τον ανασχηματισμό μπορεί να κρύψει ή να αλλάξει τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης, τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας, που φτάνουν πανάκριβα στην κατανάλωση, για να κερδοσκοπούν έμποροι και βιομήχανοι. Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής στα μέσα και εφόδια, το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο, την ίδια ώρα που οι βιομήχανοι και εφοπλιστές παίρνουν φθηνό ρεύμα και αφορολόγητο πετρέλαιο (τράνζιτ).

Άλλωστε, ο νέος προϋπολογισμός που ετοιμάζει, εξασφαλίζει βέβαια νέα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα 4 δισ. για τις ΝΑΤΟικές δαπάνες που δεν είναι για την άμυνα της χώρας μας, αλλά με πρόσχημα τις "δημοσιονομικές δυσκολίες", όχι μόνο δεν ικανοποιεί κανένα αίτημά μας, αλλά έρχονται και τα χειρότερα.

Φτάνει πια με την απογοήτευση και τη μοιρολατρία. Όσο τους επιτρέπουμε, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική θα ακολουθούν σε βάρος μας. Η οργή και η αγανάκτησή μας πρέπει να γίνουν μαζικός μαχητικός αγώνας μέσα από τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και σε κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους που έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο.

Ό,τι κερδίσαμε ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και πολυήμερων μπλόκων που πραγματοποιήθηκαν με την οργάνωση και τη μαζική συμμετοχή. Όταν βγήκαμε και παλέψαμε στο δρόμο, τότε και μόνο τότε κάποια από τα αιτήματά μας υλοποιήθηκαν, αποσπάσαμε δεσμεύσεις, αποτρέψαμε ή ανακόψαμε ακόμη χειρότερα μέτρα που είχαν στα σκαριά. (Αφορολόγητο, σταδιακή αύξηση εισφοράς του ΕΦΚΑ στο 27,2%, ακατάσχετο 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς, πάγωμα των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ και του πράσινου τέλους στο νερό κ.ά.).

Στον ίδιο δρόμο του αγώνα σε καλούμε να βαδίσεις μαζί μας γιατί εμείς δεν σκύβουμε το κεφάλι, δεν ανεχόμαστε να πληρώνεται με ψίχουλα ο κόπος και ο ιδρώτας μας, δεν συμβιβαζόμαστε με το ξεκλήρισμα μας για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και εμείς σύγχρονοι κολίγοι ζώντας στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Μαζί με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους βροντοφωνάζουμε για τα δικαιώματα και τη ζωή μας.

Διεκδικούμε την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που παλεύει το αγροτικό κίνημα και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Παλεύουμε για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τα μνημόνια και κατάργηση όλων των χαρατσιών.

Όλοι στη ΔΕΘ, Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, στις 6 μ.μ., πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη».