Skip to main content
13 09 2017 | 16:06

Οργανώνονται οι αγρότες της ΕΟΑΣΝΛ για να "υποδεχτούν" τον Τσίπρα στη Λάρισα τον Οκτώβριο

Οργανώνονται οι αγρότες της ΕΟΑΣΝΛ για να "υποδεχτούν" τον Τσίπρα στη Λάρισα τον Οκτώβριο

Πραγματοποιήθηκε η αγροτική σύσκεψη που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας την Τρίτη 12/9 στο Πολιτιστικό Κέντρο, στη Νίκαια με συμμετοχή Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών που συζήτησε για τα οξυμμένα προβλήματα που αφορούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η πρώτη άμεση αγωνιστική απάντηση θα δοθεί με μαζική και δυναμική κινητοποίηση που θα οργανωθεί στη Λάρισα στη διάρκεια της επίσκεψης στην περιοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να μιλήσει στο Περιφερειακό Συνέδριο που θα οργανώσει η κυβέρνηση.

Ο συντονισμός των κινητοποιήσεων σε θεσσαλικό επίπεδο θα συζητηθεί και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις σε Πανθεσσαλική Αγροτική Σύσκεψη που θα οργανώσουν στο επόμενο διάστημα οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών. Ταυτόχρονα, προετοιμάζεται Πανελλαδική Σύσκεψη από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στην οποία θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για πανελλαδική οργάνωση και συντονισμό του αγώνα.

Στη σύσκεψη στη Νίκαια έγινε εκτενής και γόνιμη συζήτηση για τα πολλά και πολύ οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, και φέτος, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν αυτά τα προβλήματα, καθώς και για το πώς μπορεί και πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας για την ικανοποίηση των άμεσων και δίκαιων αγροτικών αιτημάτων, που αφορούν στην ίδια την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Ως προβλήματα που, αυτό το διάστημα, «καίνε» ιδιαίτερα τον αγροτικό κόσμο, επισημάνθηκαν:

  • Η άγρια ληστεία, με τους υψηλούς φόρους, τις αυξημένες εισφορές στον ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ, τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα, κάθε είδους, χαράτσια που επιβάλλουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όσοι ψηφίζουν τα Μνημόνια στην Βουλή, αρπάζοντας από την τσέπη των αγροτών περίπου το 60% του εισοδήματός τους.
  • Οι χαμηλές τιμές στο σύνολο, σχεδόν, των αγροτικών προϊόντων, ως αποτέλεσμα της «ελεύθερης» αγοράς, που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, οι οποίοι αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα και να τα πουλάνε σε πολλαπλάσια τιμή στην κατανάλωση, κερδοσκοπώντας σε βάρος αγροτών-κτηνοτρόφων-λαϊκής κατανάλωσης. Το πρόβλημα των χαμηλών τιμών εντείνεται ακόμα περισσότερο με το αίσχος των ανοιχτών τιμών, που, πλέον, επικρατεί παντού, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην πουλούν, αλλά να παραδίνουν τα προϊόντα τους, χωρίς να ξέρουν αν, πότε και σε ποια τιμή θα πληρωθούν.

Η κατάσταση αυτή δείχνει πόσο δίκαιο είχε και έχει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα θέτοντας πολύ υψηλά στην ιεράρχηση των αιτημάτων – διεκδικήσεων την καθιέρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.

  • Οι αθρόες εισαγωγές ομοειδών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, αμφιβόλου ποιότητας, που γίνονται χωρίς, δασμούς στη βάση των αποφάσεων της ΕΕ και των συμφωνιών που έχουν υπογράψει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
  • Το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, με τα πανάκριβα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα, αρδευτικό νερό, μηχανήματα, ζωοτροφές κ.α.), που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι, οι πολυεθνικές, αλλά και κράτος.
  • Οι εκτεταμένες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα και αρρώστιες που έπληξαν και το νομό Λάρισας, αλλά ο ΕΛΓΑ, οχυρωμένος πίσω από τον αντιδραστικό κανονισμό λειτουργίας, είτε δεν αποδέχεται και δεν αποζημιώνει τις ζημιές, είτε δίνει ελάχιστα ψίχουλα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε η ανάγκη να δοθούν όλες οι δυνάμεις για ν’ αντιμετωπιστεί το κλίμα απογοήτευσης και μοιρολατρίας που καλλιεργούν στα χωριά η κυβέρνηση, η ΕΕ και όλοι οι άλλοι αντίπαλοι των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, (εμποροβιομήχανοι, μονοπωλιακοί όμιλοι, «συνδικαλιστικοί» και «συνεταιριστικοί» εκπρόσωποι των μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών.) Και τονίστηκε ότι η μικρομεσαία αγροτιά, σε συμμαχία με του εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, έχουν την δύναμη να ανακόψουν την επίθεση που δέχονται και να επιβάλλουν λύσεις προς όφελος τους. Η εμπειρία πολλών χρόνων αποδεικνύει ότι κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος και υπήρξαν κατακτήσεις που έδωσαν «ανάσες», ενώ η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς τους αγώνες.

Προϋπόθεση, όμως, γι’ αυτό είναι το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας, της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που έχουν δώσει πολύχρονες μάχες για τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί και η προσπάθεια της κυβέρνησης να «στήσει», μέσω του σχετικού νόμου που προώθησε, ένα «νέο» αγροτικό κίνημα «στα μέτρα της», το οποίο δεν θα αγωνίζεται ενάντια την πολιτική που συγκεντρώνει τη γη, την παραγωγή και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων σε λίγα χέρια, ξεκληρίζοντας μαζικά τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, αλλά θα …διαλέγεται με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και την ΕΕ για το πώς θα εφαρμοστεί καλύτερα αυτή η πολιτική…