Skip to main content
20 04 2016 | 19:20

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου εξηγεί γιατί είναι αντίθετος με την κρατική παρέμβαση στους συνεταιρισμούς

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου εξηγεί γιατί είναι αντίθετος με την κρατική παρέμβαση στους συνεταιρισμούς

Τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξηγεί με συνέντευξή του στο Agro24 ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Αγρινίου» και αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ. Μάλιστα, κλείνει τη συνέντευξη με μία «περίληψη» της θέσης του: «Θα πρέπει να υπάρχει ένας νόμος πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς και ό,τι διέπει τις ανώνυμες εταιρείες να διέπει και τους συνεταιρισμούς, να είμαστε στον ανταγωνισμό και όποιος μπορεί να αντέξει, όποιος δεν μπορεί, να κλείσει. Να υπάρξει ένας υγιής ανταγωνισμός και να μπορέσουμε να πάμε μπροστά όσοι και όσο μπορούμε. Οι υπόλοιποι να κλείσουν.»

Ποια είναι η στόχευση της Ένωσης Αγρινίου για τα επόμενα χρόνια;

Εμείς έχουμε μία λογική, ακόμα και μέσα στην κρίση, της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας. Δυστυχώς όλα αυτά που λέμε και σχεδιάζουμε, δεν τα πετυχαίνουμε όλα έτσι όπως θέλουμε. Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με το οικονομικό περιβάλλον που δραστηριοποιούνται όλες οι επιχειρήσεις της χώρας.

Βέβαια ότι και να γίνει εμείς τις παραγωγικές δραστηριότητες δεν υπάρχει περίπτωση να μην τις αναπτύξουμε έτσι όπως τις έχουμε σχεδιασμένες και να μην πετύχουμε τα πλάνα μας. Μπορεί να έχουμε μια μικρή απόκλιση αλλά θα πάμε προς τα εκεί. Γιατί όσο αντίξοες και να είναι οι συνθήκες, πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν δεν αναπτύξουμε το παραγωγικό κομμάτι της χώρας, η χώρα δεν έχει κανένα μέλλον.

Πόσο σας έχει βοηθήσει στους στόχους σας το γεγονός ότι έχετε την οργανωτική μορφή ενός συνεταιρισμού;

Ο συνεταιρισμός είναι μια ιδέα, που όσο πιο αναπτυγμένη είναι η χώρα τόσο πιο ανεπτυγμένοι είναι και οι συνεταιρισμοί. Δυστυχώς στη χώρα μας είναι παρεξηγημένη έννοια σε πολλές περιπτώσεις για πάρα πολλούς λόγους.

Όλοι μας φταίμε, όσοι εμπλεκόμαστε, αλλά πολύ περισσότερο φταίει το κράτος, γιατί πάντα έβλεπε τους συνεταιρισμούς σαν ένα μακρύ χέρι δικό του να κάνει πολιτική.

Εμείς έχουμε έναν επιπλέον λόγο να χρειαζόμαστε τους συνεταιρισμούς από ό,τι στις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες, γιατί έχουμε πολύ μικρές εκμεταλλεύσεις και σχεδόν κανένας παραγωγός δεν μπορεί να σταθεί στον ανταγωνισμό με τις ξένες αγορές.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός στην Ελλάδα είναι από τους μικρότερους στην Ευρώπη. Αυτό θα πρέπει να το έχουμε πολύ καλά στο μυαλό μας. Όταν οι μεγάλοι και μεσαίοι αγρότες στην Ευρώπη και στην Αμερική είναι συνεταιρισμένοι, πόσο πολύ περισσότερο υπάρχει ανάγκη οι δικοί μας παραγωγοί να συνεταιριστούν.

Βλέπουμε ότι συνεχώς αλλάζει ο νόμος περί συνεταιρισμών, όταν ο νόμος για τις επιχειρήσεις έχει να αλλάξει από το 1920. Καταλαβαίνετε ότι συνέχεια το κράτος βάζει το χέρι του στους συνεταιρισμούς, με αποτέλεσμα εμείς αντί να ασχολούμαστε με τις δραστηριότητές μας, κάθε τρεις και λίγο να ασχολούμαστε με το τι θα ψηφίσει ο κάθε υπουργός, τι θα κάνει, τι θα φέρει και πώς εμείς θα προσαρμοστούμε σε αυτό που θα κάνει ο υπουργός, όχι να προσαρμοστούμε στην αγορά και στις απαιτήσεις της αγοράς και στις ανάγκες του παραγωγού. Αντί να ασχολούμαστε με την ουσία, ασχολούμαστε με το πώς θα προσαρμόσουμε τα καταστατικά μας, τι αλλαγές θα φέρει αυτό στο επιχειρείν του συνεταιρισμού.

Γιατί θεωρείτε ότι ο νέος νόμος είναι παρεμβατικός, όπως είπατε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου;

Ο τελευταίος νόμος θεωρούμε ότι είναι ένας νόμος που ουσιαστικά κρατικοποιεί τους συνεταιρισμούς, ένας νόμος που υπεισέρχεται στη σκοπιμότητα των αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων και των γενικών συνελεύσεων και όχι στη νομιμότητα. Θέλουμε να εισέρχεται στη νομιμότητα, αλλά όχι στη σκοπιμότητα. Εισέρχεται στη διοίκηση των συνεταιρισμών, με τις θητείες, στα κέρδη των συνεταιρισμών και λέει ότι ένα μεγάλο κομμάτι από τα κέρδη των συνεταιριμών θα πάει σε ένα ταμείο που θα χειρίζεται ο υπουργός για να αναπτύξει κοινωνικές δομές, εισέρχεται στην περιουσία των συνεταιρισμών, με αποτέλεσμα ένας ο οποίος παιδεύεται χρόνια να δημιουργήσει μια περιουσία στους συνεταιρισμούς, αυτό το πράγμα να μην είναι δικό του στο τέλος και να φορολογείται κανονικά όπως φορολογείται μία Α.Ε. Άρα ουσιαστικά αυτή η αναφορά στο Σύνταγμα ότι οι συνεταιρισμοί πρέπει να προστατεύονται, ουσιαστικά στην πράξη υπάρχουν μόνο αγκυλώσεις από την κυβέρνηση προς τους συνεταιρισμούς και κανένα πλεονέκτημα ή κίνητρο για να είμαστε συνεταιρισμοί.

Τι περιμένετε από την ηγεσία του υπουργείου, μετά από τις αντιδράσεις;

Θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική μέχρι την ψήφιση του νόμου και αυτού του είδους οι στρεβλώσεις που έχει το προσχέδιο, θα τις δούνε και θα αλλάξουν πολλά πράγματα ούτως ώστε να μείνουν κάποιοι ακόμα ως συνεταιρισμοί. Γιατί πολλοί πιστεύουμε ότι, αν ψηφιστεί αυτό, συνεταιρισμοί δεν θα υπάρξουν στην Ελλάδα, συνεταιρισμοί που θα δραστηριοποιούνται και θα παράγουν πλούτο για τα μέλη τους και για την κοινωνία.

Εμείς τα βλέπουμε αυτά και έχουμε στείλει στο υπουργείο τις θέσεις μας για το νόμο, ως συνεταιρισμός. Θέση μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας νόμος πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς και ό,τι διέπει τις ΑΕ να διέπει και τους συνεταιρισμούς, να είμαστε στον ανταγωνισμό και όποιος μπορεί να αντέξει, όποιος δεν μπορεί, να κλείσει. Να υπάρξει ένας υγιής ανταγωνισμός και να μπορέσουμε να πάμε μπροστά όσοι και όσο μπορούμε. Οι υπόλοιποι να κλείσουν.