Skip to main content
16 02 2016 | 08:09

Νέες κινητοποιήσεις από το μπλόκο της Νίκαιας - επ' αόριστον κλείνουν τα Τέμπη

Νέες κινητοποιήσεις από το μπλόκο της Νίκαιας - επ' αόριστον κλείνουν τα Τέμπη

Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις αποφάσισαν την Τρίτη σε συνεδρίασή τους τα μέλη της γενικής συνέλευσης του μπλόκου της Νίκαιας, με κλιμάκωση των δράσεων διαμαρτυρίας από μέρα σε μέρα.

Όπως αποφάσισαν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, στις 16.00 την Τρίτη θα κλείσουν την παλιά Εθνική Οδό Λάρισας - Βόλου στο ύψος του Κιλελέρ για τρεις ώρες, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Εφορείες των Θεσσαλικών πόλεων.

Σε ανακοίνωσή τους, οι αγρότες του συγκεκριμένου μπλόκου στέκονται στις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις δράσεις τους.

Τονίζουν, επίσης ότι «ο αγωνιστικός συντονισμός με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν επέτρεψαν, μέχρι τώρα, στην κυβέρνηση να φέρει το ασφαλιστικό για ψήφιση στη Βουλή» και προαναγγέλλουν ότι θα συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Όπως αναφέρουν, «επιμένει η κυβέρνηση να μας κατηγορεί ότι αρνούμαστε το διάλογο. Εξαρχής ξεκαθαρίσαμε ότι σε διάλογο για «το πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ε.Ε. στο λαιμό μας» δεν θα πάμε. Γι' αυτό η κυβέρνηση ας συζητήσει με τους διάφορους “προθύμους” που αλληλοσπρώχνονται για το ποιός θα πρωτοανέβει τα σκαλιά του Μαξίμου, κι ύστερα, μερικοί από αυτούς έχουν το θράσος να κατηγορούν εμάς ότι θέλουμε “να τα βρούμε με την κυβέρνηση για να ξεφουσκώσει ο αγώνας”».

Τονίζουν εν συνεχεία ότι ζήτησαν από την κυβέρνηση ν' αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν τα μέτρα για το φορολογικό και το κόστος παραγωγής που έχουν ήδη ψηφιστεί ως προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου κι εφαρμόζονται, και μετά να γίνει συζήτηση.

Τέμπη: «Με τις προτάσεις μας έχουν συνταχθεί άλλα 30 μπλόκα»

«Μένουμε μακριά από μεθοδεύσεις και σπασμωδικές κινήσεις ανθρώπων που προσπαθούν να τραυματίσουν τον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι αγρότες όλη της χώρας, ενωμένοι κάτω από τα αιτήματα και τις προτάσεις που έλαβε η κυβέρνηση την Τετάρτη», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών.

Όπως τονίζουν, μετά από επικοινωνία τους με στέλεχος της κυβέρνησης, η προκαθορισμένη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για την Τρίτη (16-2-16) μετατίθεται για αμέσως μετά την επιστροφή του από το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες.

«Αναμένουμε έναν έντονο διάλογο με διάθεση για λύσεις από τη την πλευρά του, από την στιγμή που χιλιάδες συνάδελφοι είναι στον δρόμο και το ζήτημα είναι ζωής και θανάτου για το σύνολο του αγροτικού κόσμου», υπογραμμίζουν και σημειώνουν ότι το αγροτικό κίνημα παραμένει αρραγές.

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών σημειώνουν ότι από την περασμένη Τετάρτη είχαν στείλει στην κυβέρνηση τις προτάσεις τους, με τις οποίες, όπως τονίζουν, έχουν συνταχθεί και 30 αγροτικά μπλόκα. Εξηγούν επίσης ότι αναμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση για διάλογο βάσει των προτάσεών τους.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν προσπάθεια «υπονόμευσης και προβοκάτσιας» των κινητοποιήσεών τους από φορείς που, όπως τονίζουν, δεν εκπροσωπούν το αγροτικό κίνημα.

Η εθνική οδός στο ύψος των Τεμπών παραμένει αποκλεισμένη επ’ αόριστον.

Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Μελισσοκόμων και Αλιέων, κατέθεσε αιτήματα

Μήνυμα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό ότι δεν θα περιμένουν επ' αόριστον απαντήσεις στα αιτήματά τους, στέλνουν οι εκπρόσωποι των 60 περίπου μπλόκων και συλλογικών οργανώσεων, οι οποίοι μετέβησαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.

Όπως είπε εξερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου το μέλος του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου, Δημήτρης Δημoγιάννης, «δεν δίνουμε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, περιμένουμε απαντήσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα. Αλλά οι ρόδες είναι στραμμένες προς την Αθήνα».

Τις προτάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέλαβε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Άγγελος Τσέκερης και σε μια πρώτη αντίδραση ο αρμόδιος υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου χαρακτήρισε μεν θετικό το γεγονός ότι κατέθεσε της προτάσεις της η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, υπονόησε όμως ευθέως ότι η κυβέρνηση αναμένει μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα, δηλαδή τη συμμετοχή στο διάλογο και από άλλα μπλόκα και κυρίως αυτού της Νίκαιας.

Ωστόσο με μία πρώτη ανάγνωση των αιτημάτων των αγροτών διαπιστώνεται ότι επί της ουσίας ζητούν τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος ασφάλισής τους -κατάργηση του ασφαλιστικού από άλλο δρόμο- ενώ και στο φορολογικό ζητούν 12.000 ευρώ αφορολόγητο. Προτάσεις που θεωρείται απίθανο να ικανοποιήσει το Μαξίμου και ως εκ τούτου η συνάντηση, τουλάχιστον μέχρι να αναχωρήσει την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας για τις Βρυξέλλες, φαντάζει απίθανη.

Τρ. Αλεξιάδης: Αναζητούμε τρόπους ελάφρυνσης των αγροτών

«Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τρόπους φορολογικής ελάφρυνσης των αγροτών, τη δίκαιη και αναλογική κατανομή των φορολoγικών βαρών αντίθετα με την πολιτική που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκου.

Ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα από τη διαπραγμάτευση να εξασφαλίσει το καλύτερο για τους αγρότες και πρόσθεσε πολλά από τα μέτρα στα οποία η αντιπολίτευση ασκεί κριτική, έχουν ψηφιστεί το καλοκαίρι από τα περισσότερα κόμματα της Βουλής.

Παράλληλα, καταλόγισε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, «μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στον αγροτικό τομέα».

Απόσυρση ασφαλιστικού νομοσχεδίου ζήτησαν ΝΔ και ΓΣΕΕ

Την απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό ζήτησε και πάλι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε σε δήλωσή του πως ο λογαριασμός του 1,8 δισ. εξοικονόμησης στο ασφαλιστικό είναι προϊόν της καταστροφικής διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα τους προηγούμενους μήνες.

Όπως είπε, η υφιστάμενη πρόταση για το ασφαλιστικό είναι μία πρόταση άδικη η οποία φορτώνει το λογαριασμό στις επόμενες γενιές και επιβαρύνει πάρα πολύ την παραγωγική Ελλάδα και την Ελλάδα η οποία δημιουργεί και η Ελλάδα η οποία σήμερα δυστυχώς για την κυβέρνηση αλλά και τη χώρα είναι στους δρόμος και διαμαρτύρεται».

Η ΝΔ έχει επισημάνει ότι το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να λυθεί όσο η ελληνική οικονομία δεν μπει σε τροχιά ανάπτυξης είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «δυστυχώς δεν βλέπουμε απολύτως τίποτα από αυτή την κυβέρνηση που να μας κάνει αισιόδοξους ότι μπορεί η οικονομία πάλι να αναπτυχθεί».

«Δεν βλέπουμε στήριξη επενδύσεων, δεν βλέπουμε στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, βλέπουμε μόνο άρνηση να προσαρμοστεί αυτή η κυβέρνηση στην πραγματικότητα του πώς θα έρθει η ανάπτυξη» σημείωσε και επανέλαβε:

«Εμείς ζητήσαμε την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου επειδή στη βασική του φιλοσοφία είναι ένα νομοσχέδιο προβληματικό και εσφαλμένο. Δυστυχώς η κυβέρνηση ουδέποτε μπήκε στον κόπο να συζητήσει τις προτάσεις της ΝΔ και θα πρέπει επιτέλους να σοβαρευτεί».

Την αντίθεση της ΓΣΕΕ στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο εξέφρασε για άλλη μία φορά και ο πρόεδρός της Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως είπε, αυτό που φέρνει η κυβέρνηση δεν είναι ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλά μια δημοσιονομική διευθέτηση με έντονα φορολογικά στοιχεία και δεν μπορεί να δώσει καμία λύση στο μείζον πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης.

«Ζητούμε να την προωθήσει αυτή τη θέση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης που επισκέφθηκαν τη ΓΣΕΕ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που συνομιλεί μόνο με τους εργοδότες» πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, «η χώρα να είναι συνεπής στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της και να καθίσουμε να κάνουμε έναν εκτεταμένο κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, ώστε να βρούμε τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα κάνουν το σύστημα και βιώσιμο και κοινωνικά αποτελεσματικό».