Skip to main content
22 02 2016 | 08:43

«Νάζια» κάνει το μπλόκο των Τεμπών και ζητά να μάθει ποιοι θα έρθουν σήμερα στο Μαξίμου

«Νάζια» κάνει το μπλόκο των Τεμπών και ζητά να μάθει ποιοι θα έρθουν σήμερα στο Μαξίμου

Εμπλοκή σημειώθηκε χθες το βράδυ, καθώς οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών και των Μικροθηβών, που έχουν έρθει και διέμειναν σε αθηναϊκό ξενοδοχείο, πραγματοποίησαν «μίνι» σύσκεψη, προκειμένου να θέσουν όρους για το σημερινό ραντεβού με τον πρωθυπουργό. Φαίνεται μάλιστα να μην τους ενοχλεί ούτε το πλαίσιο συζήτησης, ούτε το αν θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, αλλά το ποιοι θα συμμετέχουν στη συνάντηση! Από την Παρασκευή είχαν ζητήσει να μη συμμετέχουν ορισμένα άτομα στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και είχαν πάρει προφορικές διαβεβαιώσεις. Ωστόσο, όπως είπαν χτες στο Mega, όσο το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν τους γνωστοποιούν τη λίστα με τα ονόματα της αντιπροσωπείας που θα προσέλθει για διάλογο, είναι αποφασισμένοι να μην απαντήσουν κι αυτοί θετικά.

«Η ομάδα των Τεμπών, που απαρτίζεται πλέον από 38 επίσημα και υπαρκτά μπλόκα, στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι εάν μέχρι το βράδυ δεν διασφαλιστεί ο ουσιαστικός και σωστός διάλογος που έχει αποφασιστεί να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και βάσει των αιτημάτων που έχει θέσει η ομάδα, τότε δεν θα πάμε στη συζήτηση και ας αναλάβουν την ευθύνη αυτοί που τελικά θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών Παναγιώτης Καλογιάννης.

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση του zougla.gr, ο υπεύθυνος του αγροτικού μπλόκου Πράσινα Φανάρια, Χρίστος Τσιλιάς, δήλωσε:

«Ο πρωθυπουργός, έχει ενημερώσει πλήρως τους πάντες και τα πάντα. Έχει στα χέρια του τις 15 προτάσεις μας και από πού μπορεί να βρει τα 400 εκατ ευρώ σε ισοδύναμα. Πρέπει να δοθεί βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα, καθώς όλοι ξέρουν πως μόνον έτσι μπορεί να στηριχτεί η ελληνική οικονομία». Και υπογράμμισε: «Αν δεν τα βρούμε πάνω στο κείμενο των 15 προτάσεων που έχουμε καταθέσει, τότε ο πρωθυπουργός θα έχει την αποκλειστική ευθύνη. Θα θέλει να διαφύγει και να δημιουργήσει πολιτικό αδιέξοδο».

Με χθεσινοβραδινή ανάρτησή του στο Facebook, o Φάνης Τραγάκης από τα Τέμπη σχολιάζει: «Δε ξέρω τι γίνεται με το αυριανό ραντεβού με τον πρωθυπουργό. Πολύ παρασκήνιο... ποιοι θα είναι ποιοι δε θα 'ναι... πολύ μπερδεύεται η όλη κατάσταση... Εγώ πάντως ενώ αρχικά ήμουν στην πεντάδα του Μαξίμου... αργότερα ενημερώθηκα πως με ακυρώνουν επειδή ενόχλησε ένα video που ανέβασα με τον κ. Παπαδόπουλο, βουλευτή συριζα Λάρισας. Δε ξέρω τι να πω, ελπίζω όλα να πάνε καλά στην αυριανή συνάντηση. Να λυθούν τα προβλήματα και ποτέ να μη χρειαστεί να είμαστε ξανά στο δρόμο. Θέλω να πιστεύω πως η σημερινη κυβέρνηση δε θα γυρίσει την πλάτη στον πρωτογενή τομέα της χώρας και θα βρει την λύση για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας.»

Η αντιπροσωπεία των αγροτών, που θα διαβεί το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών σε μπλόκα από τον Έβρο έως και την Πελοπόννησο. Παράλληλα, οι αγρότες που προσέρχονται σε διάλογο καλούν όλους εκείνους οι οποίοι μέχρι σήμερα, για διάφορους λόγους και ξεχωριστά ο καθένας, «τράβηξαν τη δική τους γραμμή» να προσέλθουν στον διάλογο ώστε να υπάρξει μία συντεταγμένη και κοινή γραμμή, αναφορικά με τα καίρια προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, όπως είναι το νέο ασφαλιστικό, το φορολογικό και ο πρωτογενής τομέας.

Οι νέοι αγρότες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στις 12 Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή με αρχηγούς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Θετικά ως προς τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων στη σημερινή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τοποθετήθηκαν και επίσημα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα μέλη της, Χρήστος Γκόντιας και Γιάννης Παναγής.

Παράλληλα, οι ίδιοι επισήμαναν ότι ήδη έχουν «κλειδώσει» και συναντήσεις με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, σήμερα στις 17.00, ενώ μιάμιση ώρα αργότερα θα έχουν συζητήσεις με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Επιπλέον, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων θα έχουν συναντήσεις με τους επικεφαλής των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

«Όχι» στον διάλογο από Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Να μην συμμετέχουν σε «έναν προσχηματικό διάλογο, που δεν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για συζήτηση επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο Μέγαρο Μαξίμου», αποφάσισαν σε σημερινή τους συνάντηση οι συμμετέχοντες στα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην Εξοχή, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου.

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι, «στην απόφαση αυτή συντέλεσε και το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία για την εκλογή ανάδειξης της επιτροπής που θα εκπροσωπήσει την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων στο διάλογο με τον Έλληνα πρωθυπουργό μέσα από τα συμμετέχοντα μπλόκα» και στο πλαίσιο αυτό μας τόνισε «δεν νομιμοποιούνται αυτοί που θα παρευρεθούν στο διάλογο, εάν τελικά το πράξουν».

Στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί στα γραφεία της ΝΔ η συνάντηση του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία των αγροτών.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων έχουν οριστικοποιηθεί και ραντεβού των αγροτών με τη Φώφη Γεννηματά στις 18:30 όπως και με τους επικεφαλής των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων για αύριο Τρίτη.