Skip to main content
22 08 2018 | 08:26

Μηνάς: Η συλλογική επίλυση των προβλημάτων Ημαθίας και Πέλλας αποδείχθηκε ότι αποδίδει καρπούς

Μηνάς: Η συλλογική επίλυση των προβλημάτων Ημαθίας και Πέλλας αποδείχθηκε ότι αποδίδει καρπούς

Μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα βγει η απόφαση του δικαστηρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η σύμπραξη των παραγωγικών αγροτικών οργανώσεων των νομών Ημαθίας και Πέλλας εναντίον του ΕΛΓΑ, σε σχέση με τις πρόσφατες ζημιές από τις βροχοπτώσεις που υπέστη η ροδακινοκαλλιέργεια. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα ανακοινωθούν οι όποιες περαιτέρω κινήσεις θα πρέπει να γίνουν από τις οργανώσεις και τους παραγωγούς, προκειμένου να αποζημιωθούν. Τα παραπάνω, αλλά και για όσα οφέλη έχουν προκύψει τα τρία τελευταία χρόνια από τη στενή συνεργασία και οργάνωση των ροδακινοπαραγωγών της Πέλλας, μαζί με τις αγροτικές οργανώσεις του νομού Ημαθίας, αναφέρει σε επιστολή του προς το τοπικό web site pellanews.gr στις 18 Αυγούστου ο πρόεδρος του ΣΕΑΣ και του Α.Σ. Καλυβίων Πέλλας, Νίκος Μηνάς, απαντώντας και στα τελευταία δημοσιεύματα του site. Ολόκληρη η επιστολή του έχει ως εξής:

«Έπειτα από 3 χρόνια της ίδρυσης του ΣΕΑΣ πλέον έγινε σαφές πως μέσα από την συλλογικότητα μπορούμε να υλοποιήσουμε τα συμφέροντα των συνεταιριζόμενων αγροτών και αποδείξαμε ότι με τον διάλογο και την εκπροσώπηση των συνεταιρισμών στα κέντρα λήψεων αποφάσεων, η Πέλλα και γενικότερα ο αγροτικός χώρος, σήμερα σημειώνει ανοδική πορεία.

Η Πέλλα, ένας νομός παραγωγικός, κατέχει την πρώτη θέση στα πυρηνόκαρπα (βιομηχανικά, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, κεράσια) και να θεωρείται μέχρι πρότινος βιομηχανική περιοχή παρά αγροτική, χάνοντας έτσι τα προνομία και τις απολαβές με ότι αυτό συνεπάγεται έναντι σε άλλους αγροτικούς νομούς.

Καταφέραμε να υποδείξουμε στα κέντρα λήψεων αποφάσεων τα προβλήματα που υπάρχουν στον αγροτικό χώρο (στους συνεταιρισμούς και στην ανεξέλικτη μαύρη διακίνηση). Οι τρεις Περιφέρεις Εδέσσης, Αριδαίας, Γιαννιτσών δεν γνωριζόντουσαν μεταξύ τους μέχρι την ίδρυση του ΣΕΑΣ. Σήμερα όχι μόνο γνωρίζονται αλλά έχουν καταφέρει να διαχειρίζονται τα προϊόντα τους και να επιλύουν τα κοινά προβλήματα, να ξεπεράσουν τις παθογένειες του παρελθόντος και να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην ενοποίηση του συνεταιριστικού χώρου δημιουργώντας την κλαδική οργάνωση των συνεταιρισμών.

Το αποκορύφωμα αυτής της συλλογικότητας ήταν οι βροχοπτώσεις του 2017. Με την βοήθεια των βουλευτών, των δημάρχων, των αγροτικών συλλόγων καταφέραμε να πείσουμε την κρατική εξουσία πως οι ζημίες που πάθαμε από τις βροχοπτώσεις ήταν άμεσες και έπρεπε πάση θυσία οι ποικιλίες που επλήγησαν από τις δυσμενείς αυτές συνθήκες να αποζημιωθούν. Και έτσι έγινε!

Για πρώτη φορά δόθηκε η εντολή στην Διεπαγγελματική να προχωρήσει στην συλλογή δηλώσεων για τις ζημίες που υπέστησαν οι παραγωγοί. Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια ήταν πολύ δύσκολη και όμως η Διεπαγγελματική με τον Πρόεδρό της, Χρήστο Γιαννακάκη, κατάφερε να υλοποιήσει με μεγάλη επιτυχία αυτή την εντολή.

Τα χρήματα που δόθηκαν θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερα από αυτά που δόθηκαν εν τέλει. Η υπουργική απόφαση κάνει "λόγο" για τις αποζημιώσεις των καλλιεργητών που επλήγησαν από την βροχόπτωση και όχι για απώλεια εισοδήματος λόγω μειωμένης παραγωγής. Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι συνεταιρισμοί, αποδεικνύουν ότι οι ποικιλίες που επλήγησαν από την βροχόπτωση είναι αυτές που αποζημιώθηκαν. Όσον αφορά τις τρεις ποικιλίες που δεν αποζημιώθηκαν, τα στοιχεία των συνεταιρισμών δείχνουν ότι είχε πραγματοποιηθεί η συγκομιδή τους (big top στις 18/7 είχε συλλεγεί το 96,31% - royal glory στις 18/7 είχε συλλεγεί to 98,79% - red haven στις 18/7 είχε συλλεγεί το 88,36%). Επομένως για τον λόγο αυτό δεν εντάχθηκαν στις αποζημιωθείσες ποικιλίες.

Η συλλογική προσπάθεια μεταξύ των νομών Ημαθίας και Πέλλας αποδεδείχθηκε ότι αποδίδει καρπούς και επιλύει προβλήματα και έτσι θα αντιμετωπίσουμε και θα επιλύσουμε και το πρόβλημα των βροχοπτώσεων του 2018. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η δικαστική απόφαση και στα τέλη της εβδομάδος αναμένεται να δώσουμε κατευθύνσεις για ενέργειες που θα ακολουθούσουν.»