Skip to main content
31 10 2016 | 10:57

Μεγάλη η συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια

Μεγάλη η συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια

Με τοπικά συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα περιφερειακά γραφεία του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ με τρακτέρ ξεκινούν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες. Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κλιμακωθούν με κάθοδο των τρακτέρ στις εθνικές οδούς πιθανόν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Η σημερινή εντυπωσιακή σας παρουσία δείχνει ότι τα αγροτικά προβλήματα παραμένουν οξυμμένα και πως η αγωνιστική σας διάθεση παραμένει ισχυρή. Πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε κερδίσει είναι μέσα από αγώνες και γι΄αυτό είμαστε έτοιμοι να ξαναβγούμε στους δρόμους και να διεκδικήσουμε την επιβίωση μας».

Με αυτά τα λόγια έδωσε το στίγμα της πανελλαδικής σύσκεψης που πραγματοποίησε την Κυριακή 30 Οκτωβρίου η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας Βαγγέλη Μπούτας, που ήταν και ο κεντρικός εισηγητής.

Στην πανελλαδική σύσκεψη έδωσαν το «παρών» 11 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και πάνω από 85 Αγροτικοί Σύλλογοι απ΄όλη την χώρα, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές των αγροτών που ήρθαν στον κάμπο από την Κρήτη, τον Έβρο, την Κέρκυρα και την Πελοπόννησο, η οποία μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι της επανασύστασης Αγροτικών Συλλόγων.

Στη σύσκεψη ο κ. Μπούτας αφού αναφέρθηκε στα αιτήματα που θα θέσουν στο προσκήνιο οι αγρότες στις επικείμενες κινητοποιήσεις, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, η οποία έχει στριμώξει οικονομικά τους αγρότες απ ολες τις πλευρές (μέχρι και ΚΤΕΟ στα ψεκαστικά έχει επιβάλει), αλλά και σε άλλα αγροτικά σχήματα που με την στάση τους υπονομεύουν τον αγώνα των αγροτών και στρώνουν το χαλί στην κυβέρνηση να περάσει όποια μέτρα θέλει αναίμακτα.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, Ρίζος Μαρούδας, δήλωσε πραγματικά εντυπωσιασμένος από τη συμμετοχή. «Είναι η μεγαλύτερη σύσκεψη που έχουμε κάνει ποτέ. Δείχνει την οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Δείχνει όμως και τις αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν για αυτές τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν. Πρέπει να συντονίσουμε αυτόν τον αγώνα», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν σε αυτό τον αγώνα θα κατέβουν όλοι οι αγρότες με κοινό διεκδικητικό πλαίσιο ο κ. Μαρούδας ξεκαθάρισε ότι «στο δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο χωράνε όσοι συμφωνούν με τα αιτήματα που θέτουμε».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις και από άλλους εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων, ενώ όλα δείχνουν ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα υπάρξουν νομαρχιακές-περιφερειακές κινητοποιήσεις και στα τέλη Ιανουαρίου η καθιερωμένη έξοδος των τρακτέρ στους δρόμους. Θα προηγηθούν αγωνιστικές παρεμβάσεις-καταλήψεις σε ΕΛΓΑ-ΟΠΕΚΕΠΕ και επαρχιακές συγκεντρώσεις με μηχανήματα.

Λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και πιθανή ημερομηνία την 18η Δεκεμβρίου η συντονιστική επιτροπή των μπλόκων θα συνεδριάσει ξανά για να αποφασίσει την κάθοδο των τρακτέρ στα μπλόκα της Εθνικής οδού.

Οι αποφάσεις

Σύμφωνα με το 902.gr η σύσκεψη αποφάσισε:

1.Να συνεχιστούν και να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος με τη μαζικοποίηση και το δυνάμωμα των υπαρχόντων αγροτικών συλλόγων και τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν.

2. Να επικαιροποιηθεί το πλαίσιο αιτημάτων - διεκδικήσεων της κινητοποίησης του περασμένου χειμώνα και να συμπληρωθεί με νέα αιτήματα, τα οποία αφορούν σε νέα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους αγρότες από την εφαρμογή των μέτρων του τρίτου μνημονίου και ης νέας ΚΑΠ της Ε.Ε.

3. Να ξεκινήσουν άμεσα πολύμορφες, κατά τόπους, αγωνιστικές δράσεις, όπως, παρεμβάσεις στις εφορίες, στις τράπεζες, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στον ΟΓΑ, στον ΕΛΓΑ, στη ΔΕΗ κ.α, καθώς και αγωνιστικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, σε νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, με το συνολικό πλαίσιο των αιτημάτων που θα συμπληρώνεται με τα τοπικά.

4. Να συμμετάσχει ενεργά το αγροτικό κίνημα στις εργατικές και άλλες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, όπως στην πανελλαδική πανεργατική απεργία που προγραμματίζεται για τις 24 Νοέμβρη, στις άλλες κινητοποιήσεις για τον επικείμενο προϋπολογισμό κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα, στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο για την ουσιαστική προστασία από την ανεργία και για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Νοέμβρη, στις 7 μμ, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας κ.α.

5. Στα μέσα του ερχόμενου Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η οποία θα κάνει τον απολογισμό της μέχρι τότε αγωνιστικής δράσης και θα πάρει αποφάσεις και μέτρα για την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων, καθορίζοντας συγκεκριμένο αγωνιστικό χρονοδιάγραμμα.

Στη σύσκεψη τονίστηκε, για μια ακόμα φορά, ότι αντίπαλος είναι οι εμποροβιομήχανοι που, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους για κερδοφορία, αγοράζουν όσο μπορούν φθηνότερα τα αγροτικά προϊόντα και τα πουλούν όσο το δυνατόν ακριβότερα στους καταναλωτές, οι τράπεζες που ρουφούν το αίμα της εργαζόμενης αγροτιάς, η ΕΕ, οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα κόμματα που υλοποιούν και στηρίζουν την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίστηκε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα διαχωρίζεται σαφώς από τη «γραμμή» στήριξης της ΚΑΠ της ΕΕ και των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών, καθώς και της εξυπηρέτησης τωρινών και επόμενων κυβερνητικών σκοπιμοτήτων, την οποία υπηρετούν κάποια αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα, που εμφανίζονται ξανά τώρα με στόχο να ξεστρατίσουν τον αγώνα από την πορεία του.

Με πληροφορίες από eleftheria.gr και onlarissa.gr

Πηγή φωτογραφίας: Yannis Vagkos