Skip to main content
02 03 2016 | 14:52

Με σχέδιο να καλύψει όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής κατεβαίνει ο Θεσγάλα στην Αθήνα την Παρασκευή

Με σχέδιο να καλύψει όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής κατεβαίνει ο Θεσγάλα στην Αθήνα την Παρασκευή

Από την Παρασκευή το μεσημέρι θα λειτουργούν οι αυτόματοι πωλητές γάλακτος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Θεσγάλα», που θα εγκατασταθούν σε δέκα επιλεγμένα σημεία σε περιοχές της πρωτεύουσας. Μετά από 4 χρόνια επιτυχημένης πορείας του εγχειρήματος απευθείας πώλησης γάλακτος στους καταναλωτές, ο συνεταιρισμός αποφάσισε να «κατέβει» και στο σχεδιασμό του έχει συμπεριλάβει καταστήματα σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής, για το 2016 και το 2017.

Με αφορμή την επέκτασή του στην Αθήνα, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Θανάσης Βακάλης και το διοικητικό συμβούλιο, έδωσαν συνέντευξη τύπου στις 12 το μεσημέρι, σήμερα, σε αθηναϊκό ξενοδοχείο. Ο κ. Βακάλης ξεκίνησε λέγοντας την ιστορία και τους στόχους του «Θεσγάλα»:

«Ο στόχος της δημιουργίας του Θεσγάλα ήταν να μπορέσουν αυτές οι 50 φάρμες, οι 100 παραγωγοί-μέλη μας, να συνεχίσουν τη δουλειά τους και να παραδώσουν κάτι στα παιδιά τους. Ιδρύθηκε το 2011. Δεν είναι ο πρώτος συνεταιρισμός της χώρας μας. Είναι ο πρώτος που γαλακτοπαραγωγοί συνενώνονται και συνεργάζονται.»

Αναφερόμενος στην καινοτομία των αυτόματων πωλητών, ο κ. Βακάλης είπε ότι «η πρώτη μας επιτυχία και ίσως η μεγαλύτερη δεν είναι οι αυτόματοι πωλητές, αλλά το ότι καταφέραμε 100 παραγωγοί να καθήσουμε στο τραπέζι και να συνεννοηθούμε και να μετατρέψουμε τις ίδιες αγωνίες σε ένα κοινό όραμα. Αυτή ακριβώς η συνεργασία μάς έδωσε τη δυνατότητα να είμαστε ο πρώτος συνεταιρισμός τέτοιου μεγέθους που μπορεί να εμπορεύεται ο ίδιος το προϊόν του, να διαμορφώνει τιμή στα μέτρα του παραγωγού και του καταναλωτή. Σήμερα 5 χρόνια μετά την ίδρυσή του, κάτω από την «ομπρέλλα» του Θεσγάλα βρισκόμαστε 100 μέλη, παράγουμε, ελέγχουμε, μεταποιούμε, τυποποιούμε και εμπορευόμαστε μόνοι μας το γάλα μας.»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη, η ημερήσια παραγωγή του συνεταιρισμού αγγίζει τους 120 τόνους αγελαδινό γάλα και ο ετήσιος τζίρος τα 25 εκατ. ευρώ. Από αυτά (και την ποσότητα και τον τζίρο) το 20% περίπου αντιστοιχεί σε απευθείας λιανική πώληση. Τα υπόλοιπα διατίθενται μέσω συνεργασιών με άλλες γαλακτοβιομηχανίες.

Τα δέκα σημεία πώλησης του Θέσγαλα στην Αθήνα.

Μιλώντας και εξηγώντας για τον τρόπο λειτουργίας του συνεταιρισμού, ο κ. Βακάλης είπε: «Ο Θεσγάλα δημιουργήθηκε και λειτούργησε από την αρχή σε άλλα πρότυπα από τους άλλους συνεταιρισμούς, στηριζόμενος στις αρχές του παγκόσμιου συνεργατισμού, αλλά και εφαρμόζοντας τα νέα πρότυπα συνεργατικής κυλοτούρας διεθνώς.

»Οι δράσεις του συνεταιρισμού είναι ποικίλες, από συνέργειες και μείωση κόστους, μέχρι την τελική διάθεση του προϊόντος, ενώ αναπτύσσουμε συνεχώς μία συντεταγμένη κοινωνική δράση, καθώς θεωρούμε ότι είναι αυτόνόητη υποχρέωσή μας στην Ελλάδα της κρίσης. Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα αυτοοργάνωσης και συνεργειών, παραγωγικής σταθερότητας και ανάπτυξης, συλλογικής ωφελειας του παραγωγικού ιστού της χώρας και του καταναλωτή.

»Κι άλλοι παραγωγοί στη χώρα μπορούν να συνεταιριστούν και να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, να δουν τις εκμεταλλεύσεις τους επιχειρηματικά, να κάνουν καινοτόμες πρακτικές και να δώσουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να δοκιμάσουν το προϊόν τους.

Εγκατεστημένος αυτόματος πωλητής του Θεσγάλα.

»Δε θα ξεχάσουμε τις πρώτες μέρες των αυτόματων πωλητών στη Λάρισα και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη.

»Επιμένουμε στην άμεση σχέση που δημιουργούμε ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή. Το γάλα ξεκινάει από τις φάρμες της Θεσσαλίας, μεταφέρεται και παστεριώνεται στις εγκαταστάσεις μας και σε λιγότερο από 24 ώρες θα φτάνει στα καταστήματα της Αθήνας.

»Είναι αυτονόητο ότι ακολουθούνται οι αυστηρότεροι έλεγχοι για το γάλα, εφαρμόζεται σύστημα προστασίας ποιότητας κατά ISO 22000 και πέραν αυτού διενεργούμε περισσότερους ελέγχους από όσους επιβάλει το πρότυπο. Πρόκειται για ένα ποιοτικό και οικονομικό φρέσκο γάλα λίγων ώρων, που μπορεί να μπει σε μισό και ένα λίτρο μπουκάλι. Μέσω των αυτόματων πωλητών παρέχουμε και δύο τυριά, το λευκό και το ημίσκληρο κίτρινο, καθώς και σοκολατούχο γάλα. Έτσι δημιουργούμε γαλακτοκομικές γωνιές στην Αθήνα στις εξής περιοχές: Περιστέρι, Πειραιά, Νίκαια, Αιγάλεω, Γαλάτσι, Χαλάνδρι, Παγκράτι, Αμπελόκηπους, Νέο Κόσμο. Ελπίζουμε να έχουμε τη χαρά να επεκταθούμε και σε άλλες γειτονιές.

»Στηρίζοντας τον Θεσγάλα οι καταναλωτές στηρίζουν άμεσα και όχι έμμεσα την ελληνική παραγωγή και οικονομία.»

Στη συνέχεια, ο κ. Βακάλης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Δημοσιογράφος: Επειδή σε κάποιους θα χαλάσετε την πιάτσα, είχατε κάποιες πιέσεις, για να μην κατέβετε στην Αθήνα;

Απάντηση: Δεν είναι στόχος μας να χαλάσουμε την πιάτσα κανενός. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε στη λιανική το 10% της παραγωγής μας, έχουμε συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια με όλες τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, δεν έχουμε εχθρική διάθεση έναντι αυτών. Ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά το θέμα του ανταγωνισμού δεν αντιμετωπίσαμε, αν εξαιρέσουμε κάποιες απειλές και εμπόδια στο ξεκίνημα λειτουργίας του συνεταιρισμού μας. Τα περισσότερα εμπόδια που έχουμε συναντήσει είναι γραφειοκρατικά, ο αθέμιτος ανταγωνισμός μας προβληματίζει, αλλά αφορά γενικότερα τη λειτουργία της αγοράς.

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να μας προσδιορίσετε το μερίδιο σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη;

Απάντηση: Περίπου 20% των 120 τόνων ημερησίως διατίθενται στους αυτόματους πωλητές. Υπάρχει γάλα και για την Αθήνα, δεν χρειάζεται ούτε να σπάσουμε το συμβόλαιό μας με κάποια γαλακτοβιομηχανία, ούτε τίποτα. Στη Λάρισα σίγουρα εχουμε πολύ μεγάλο μερίδιο, αλλά δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία, φανταζόμαστε ότι είναι 50-60%. Στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ μικρότερο 5-10%, γιατί υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός και μεγαλύτερη αγορά.

Δημοσιογράφος: Ποιο είναι το κόστος της επένδυσης;

Απάντηση: Ξεπερνάει τα 1 εκατ. ευρώ στην Αθήνα. Το κάθε κατάστημα κοστίζει 70-80.000 ευρώ.

Δημοσιογράφος: Πόσο στοιχίζει το γάλα;

Απάντηση: Το 1 λίτρο με την εκπτωτική κάρτα στοιχίζει 1 ευρώ, χωρίς κάρτα 1,10. Θα πρέπει, όμως, ποιοτικά να το συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα επιλεγμένα γάλατα των 1,60-2 ευρώ το λίτρο.

Δημοσιογράφος: Κάθε πότε εφοδιάζονται τα μηχανήματα και πώς διαχειρίζεστε τις επιστροφές;

Απάντηση: Τα καταστήματα εφοδιάζονται κάθε πρωί με φρέσκο γάλα. Ευτυχώς για μας, δεν έχουμε επιστροφές μέχρι στιγμής. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα καταστροφής. Αυτό το γάλα ημέρας που αγοράζετε, διαρκεί 5 μέρες στο ψυγείο για κατανάλωση.

Δημοσιογράφος: Τι τζίρος γίνεται μέσω των αυτόματων πωλητών;

Απάντηση: Περίπου το 20% του συνολικού τζίρου (25 εκατ. ευρώ).

Δημοσιογράφος: Με ποιες γαλακτοβιομηχανίες έχετε συμφωνήσει για πώληση γάλακτος φέτος;

Απάντηση: Δεν έχει νόημα τώρα να το αναφέρουμε. Κατά καιρούς έχουμε συνεργαστεί με όλες, μικρές και μεγάλες. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με δύο μεγάλες και μία μικρότερη. Η πρόθεσή μας είναι να συνεργαζόμαστε με όλους.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει δυνατότητα από άλλους γαλακτοπαραγωγούς να συμμετέχουν;

Απάντηση: Ο Συνεταιρισμός από την ίδρυσή του έχει πανελλαδική εμβέλεια. Βέβαια, γι ανα γίνει κάποιος μέλος υπάρχουν πολύ αυστηρά κριτήρια, που έχουν να κάνουν με την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, τη συνεργατική παιδεία, τον τρόπο διαχείρισης της επιχείρησής του, συνθήκες σταύλισης των ζώων. Υπάρχει απόλυτη ιχνηλασιμότητα του τελικού προϊόντος που παράγουμε.

Δημοσιογράφος: Είχατε κρούση για ΑΤΜ σε μεγάλο σούπερ-μάρκετ;

Απάντηση: Υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον κατά καιρούς, αλλά δεν το σκεφτόμαστε. Δεν έχουμε τέτοια στρατηγική. Είναι τελείως αντίθετη αυτή η λογική στη φιλοσοφία μας.

Δημοσιογράφος: Τι σημεία επιλέξατε για την Αθήνα;

Απάντηση: Η επιλογή των σημείων έχει γίνει με ένα σχεδιασμό για όλο το λεκανοπέδιο. Τα έχουμε μοιράσει με αντιπροσωπευτικότητα ως προς τις τοπικές αγορές και τις γειτονιές. Επίσης, βασικό κριτήριό μας είναι η εύκολη πρόσβαση, όχι τόσο με μετρό, αλλά με αυτοκίνητο.

Δημοσιογράφος: Ποιος είναι ο στόχος για το τζίρο του 2016;

Απάντηση: Πιστεύουμε να ξεπεράσουμε τα 30 εκατ. ευρώ, οι στόχοι γενικότερα είναι η επέκταση του δικτύου μας στην Αθήνα και η επέκταση σε νέους κωδικούς, γιαούρτια κ.λπ.

Δημοσιογράφος: Πώς χρηματοδοτείτε την επέκταση των καταστημάτων; Με δάνεια ή με ίδια κεφάλαια;

Απάντηση: Ο δανεισμός είναι αρκετά μικρός, δεν υπερβαίνει το 10% του τζίρου. Για την επέκταση του συνεταιρισμού με νέα καταστήματα, υπάρχουν τράπεζες που συνεργαζόμαστε και τρέχουν κάποια προγράμματα leasing.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα ανακοίνωσε την επέκτασή του στην Αθήνα, με την έναρξη λειτουργίας των 10 πρώτων αυτόματων πωλητών, όπου θα διαθέτει τα προϊόντα του απ’ ευθείας στους καταναλωτές από τους παραγωγούς του, από την Παρασκευή 4 Μαρτίου.

Μετά την Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη, ο ΘΕΣγάλα θα προμηθεύει καθημερινά την αγορά της Αθήνας, με το φρέσκο, λίγων ωρών, συνεταιριστικό γάλα, στους αυτόματους πωλητές γάλακτος, μια καινοτομία την οποία εισήγαγε στην Ελλάδα πριν από 3 χρόνια και θα είναι πλέον εγκατεστημένη σε 10 γειτονιές της πόλης: Περιστέρι (2 καταστήματα), Πειραιάς, Νίκαια, Αιγάλεω, Παγκράτι, Αμπελόκηποι, Γαλάτσι, Χαλάνδρι και Νέος Κόσμος.

Με την έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων στην Αθήνα, ο ΘΕΣγάλα, διαθέτει πλέον 43 καταστήματα στις τρεις πόλεις (Λάρισα 16, Θεσσαλονίκη 17 και Αθήνα 10), ενώ έχει ως άμεσο στόχο την προοδευτική επέκταση του δικτύου των καταστημάτων του, μέσα στο 2016, τόσο με την αύξηση της γεωγραφικής κάλυψης της Αθήνας όσο και με τη δημιουργία σημείων πώλησης και σε άλλα αστικά κέντρα.

Ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα, ιδρύθηκε το 2011 και αποτελείται από 100 αγελαδοτρόφους και 50 φάρμες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, στις οποίες παράγονται καθημερινά 120 τόνοι φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, που αντιπροσωπεύουν το 10% της εγχώριας παραγωγής.

Θεωρείται ο πλέον πρότυπος Συνεταιρισμός στην Ελλάδα, που με την καινοτομία των αυτόματων πωλητών, που εγκατέστησε το 2013, σε πρώτη φάση στην Λάρισα, κατάφερε να διαθέτει καθημερινά, απ’ ευθείας στους καταναλωτές, το φρέσκο γάλα που παράγεται στις φάρμες του.

Η δράση του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα περιλαμβάνει:

- Τη διάθεση του παραγόμενου προϊόντος των μελών του τόσο μέσω των αυτόματων πωλητών, όσο και σε συνεργασία με την εγχώρια γαλακτοβιομηχανία.

- Τη μείωση του κόστους παραγωγής για τα μέλη του, με τη δημιουργία οικονομιών κλίμακος.

- Την ανάπτυξη συνεργειών σε όλο το φάσμα του πρωτογενούς τομέα αλλά και της αγοράς.

- Κοινωνικές δράσεις που αναπτύσσει παράλληλα με την λειτουργία του.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της επέκτασης του δικτύου των αυτόματων πωλητών του ΘΕΣγάλα στην Αθήνα, ο Πρόεδρος ΔΣ του Συνεταιρισμού, Θανάσης Βακάλης, σημείωσε: «Πιστεύουμε πως η λειτουργία του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, είναι ένα ζωντανό, πραγματικό παράδειγμα αυτοοργάνωσης, συνεργειών και ορθής λειτουργίας του πρωτογενούς τομέα, που δείχνει την έμπρακτη απάντηση στα προβλήματα της εποχής μας. Όπως ο ΘΕΣγάλα, έτσι και άλλοι παραγωγοί μπορούν να συνεταιριστούν, να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, χωρίς να περιμένουν μαγικά ραβδιά, και να προσδώσουν υπεραξία στην παραγωγή τους, να δουν τις εκμεταλλεύσεις τους επιχειρηματικά, να καινοτομήσουν και να δώσουν την ευκαιρία στους Έλληνες καταναλωτές και όχι μόνο να απολαύσουν ποιοτικά τοπικά προϊόντα, απ’ευθείας από τον παραγωγό».

Το γάλα του Συνεταιρισμού που διατίθεται στους αυτόματους πωλητές, παράγεται καθημερινά στις φάρμες των παραγωγών του ΘΕΣγάλα, μεταφέρεται και παστεριώνεται στις σύγχρονες, ιδιόκτητες, πλήρως πιστοποιημένες εγκαταστάσεις και φτάνει στα μηχανήματα διάθεσης σε λιγότερο από 24 ώρες από την παραγωγή του.

Οι αυτόματοι πωλητές λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και προσφέρουν στους καταναλωτές: γάλα πλήρες (ενός και μισού λίτρου), γάλα ελαφρύ (ενός και μισού λίτρου), ημίσκληρο τυρί (συσκευασμένο), λευκό αγελαδινό τυρί (συσκευασμένο) και το σοκολατούχο γάλα θεςCHOCO. Τόσο τα τυριά όσο και το σοκολατούχο γάλα παρασκευάζονται από 100% φρέσκο αγελαδινό γάλα από τις φάρμες του ΘΕΣγάλα. Στους αυτόματους πωλητές, διατίθενται επίσης γυάλινα μπουκάλια πολλαπλών χρήσεων και πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης ενώ οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν και τα δικά τους μπουκάλια για την προμήθεια του γάλακτος.

Η τιμή του φρέσκου γάλακτος στην Αθήνα θα είναι από 1€ το λίτρο (με τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας του ΘΕΣγάλα) έως 1,10€ (με τη χρήση μετρητών), ενώ για τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των αυτόματων πωλητών, μέλη του ΘΕΣγάλα θα βρίσκονται στα καταστήματα για να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τη χρήση των μηχανημάτων διάθεσης.

Η έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Μαρτίου, το απόγευμα, εφοδιάζοντας τους Αυτόματους Πωλητές με γάλα που θα έχει παραχθεί σε λιγότερο από 24 ώρες. Μία διαδικασία η οποία θα επαναλαμβάνεται καθημερινά!