Skip to main content
10 02 2016 | 13:17

Με ή χωρίς τρακτέρ, το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει, λέει ο Μπούτας

Με ή χωρίς τρακτέρ, το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει, λέει ο Μπούτας

Συνάντηση με τον δήμαρχο της Αθήνας, Γιώργο Καμίνη, θα πραγματοποιήσει στις 2 το μεσημέρι ο Βαγγέλης Μπούτας, προκειμένου να οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο το συλαλλητήριο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων στην Αθήνα, την Παρασκευή και το Σάββατο. Σήμερα θα περιμένει και την απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα της εισόδου 50-100 τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας. "Ακόμα κι αν δεν μας επιτρέψουν να έρθουν τα τρακτέρ στο κέντρο, εμείς το συλαλλητήριο θα το κάνουμε. Δημοκρατική κυβέρνηση έχουμε, στο Παρίσι γιατί μπήκαν χιλιάδες τρακτέρ κι εδώ δεν μπορούμε;" δήλωσε στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου ο κ. Μπούτας, πλαισιωμένος από τον εκπρόσωπο του μπλόκου του Κορωπίου, Αλέκο Κολιαβασίλη.

Ο κ. Μπούτας είπε, μεταξύ άλλων, στους δημοσιογράφους:

 • "Την προηγούμενη Κυριακή συμμετείχαν 68 μπλόκα στη σύκσεψη της Νίκαιας. Δεν είχαν όλα τα ίδια αιτήματα αλλά συμφωνήσαμε σε πέντε ζητήματα στα πλαίσια της διάσωσης της ενότητας του κινήματος."
 • "Το σημαντικότερο από τα αιτήματα είναι η απόσυρση του ασφαλιστικού και των φορολογικών μέτρων. Αποφασίσαμε, επίσης, να μην πάμε στο δήθεν διάλογο στη Βουλή χθες."
 • "Επισκεφθήκαμε χθες τους υπουργούς και ζητήσαμε να μας επιτραπεί η είσοδος των τρακτέρ στην πόλη και να μας διευκολύνουν να φέρουμε μέχρι έναν ορισμένο αριθμό τρακτέρ. Αυτό είναι το εργαλείο της δουλειάς μας, αυτό μας χαρακτηρίζει, θα είναι συμβολική η κίνηση, δεν θέλουμε να προκαλέσουμε προβλήματα. Σήμερα στις 14.00 έχουμε συνάντηση με τον Καμίνη. Του έχουμε ζητήσει εξέδρα, χημικές τουαλέτες κ.λπ., γιατί θα μείνουμε το βράδυ εκεί."
 • "Εκφράζουμε το οργανωμένο κίνημα και τους μικρομεσαίυος αγρότες. Ο αγώνας μας είναι διαρκής. Ζητάμε τη συμπαράσταση από τα άλλα λαϊκά στρώματα."
 • "Κατά καιρούς ακούμε ότι είμαστε φοροφυγάδες, πουλάμε πέτρες και χαλίκια αντί για αγροτικά προϊόντα. Τριάντα χρόνια ακούω τα ίδια όποτε κατεβαίνουμε στους δρόμους. Χτες άκουσα ότι ξεπουλάμε και τον αγώνα μας. Εμείς και περιφρουρημένη κάθοδο και παραμονή θα έχουμε και επιμονή σε αυτά που ζητάμε χωρίς να κάνουμε βήμα. Δεν θέλουμε να ξεφτίσουν τα μπλόκα, θα υπάρχει οργανωμένη αποχώρηση, με το κεφάλι ψηλά και τα φώτα αναμένα."

Οι απαντήσεις του στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

 • "Πάντα σε ένα κίνημα που δεν έχει την καλύτερη οργανωτική δομή, υπάρχουν μπλόκα που κουβεντιάζουν. Αλλά εμείς αποφασίσαμε αυτά τα αιτήματα. Δεν μας ακουμπάει αν ένα μπλόκο πάει να κάνει συζήτηση ή αν αισθάνεται ικανοποιημενο από αυτά που είπε ο υπουργός την Παρασκευή. Είμαστε ξεκαθαροι για τα 5 αυτά αιτήματα."
 • "Οι αγρότες δεν βγήκαν στον αγώνα να αυτοχειριαστούν, να καταστραφουν. Αποφασίζουν εκείνοι που είναι στα μπλόκα. Αν θα καλλιεργήσουν φέτος την Άνοιξη ή όχι. Αν θα συνεχίσουν και πόσο."
 • "Ζητήσαμε να μπουν στην Αθήνα 50-100 τρακτέρ κι αν λάβουμε αρνητική απάντηση, θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση το συλλαλητήριο θα γίνει. Δεν μπορεί στο Παρίσι να μπαίνουν χιλιάδες τρακτέρ κι εδώ τίποτα."
 • "Το αγροτικό επάγγελμα χρειάζεται ένα κεφάλαιο. Για εφόδια κλπ. Δεν έχουν δοθεί ενισχύσεις, καθυστερούν οι επιστροφές για το πετρέλαιο. Ας μας δώσει και 10.000 ευρώ αφορολόγητο. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας το κατήργησαν και μας φορολογούν με 13% από το πρώτο ευρώ, το οποίο τη συνέχει αθα υξηθεί και θα φτάσει το 26%. Αυτό το ψήφισαν 222 βουλευτές, όχι μόνο η κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε να ισχύσει για όλους το αφορολόγητο πάνω από 12.000 ευρώ, να μην είναι στα 9.050 ευρώ που είναι τώρα για τους μισθωτούς. Δεν είμαστε του όλα ή τίποτα."
 • "Μ' αυτά τα χρήματα που μας παίρνουν, την προκαταβολή από το 27,5% στο 55% και στη συνέχεια στο 100%, δεν μπορούμε να δανείσουμε εμείς το κράτος. Έτσι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια. Άμα δεν έχουμε παραγωγή τι θα φορολογήσουν; Τις πέτρες από το χωράφι;"
 • "Στο δρόμο δε βγήκαμε να λύσουμε το οργανωτικό πρόβλημα του αγροτικού κινήματος. Χαιρετίζουμε όλα τα μπλόκα. Όταν τελειώσει ο αγώνας θα δούμε αν βρούμε σημεία σύγκλισης. Οι αγρότες δεν είναι ενιαίος τομέας. Υπάρχουν μικροί, μεγάλοι και μεσαίοι αγρότες. Επιμένουν κάποιοι οι μισοί να πεταχτούν έξω για να πάρουν αυτοί τις ενισχύσεις."
 • "Είναι αποφασισμένη η περικοπή των ενισχύσεων από την ΚΑΠ."
 • "Υπάρχουν πάρα πολλά αιτήματα αλλά για να κάνουμε αυτή την κίνηση συμφωνήσαμε στα πέντε συγκεκριμένα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι όταν τελειώσει όλο αυτό θα έχουμε να κάνουμε με τον βιομήχανο και την τράπεζα που κάνουν κουμάντο."
 • "Αν περάσουν αυτά τα μέτρα, θα εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια από μας και θα την αναλάβουν καπιταλιστικές εταιρείες."
 • "Το 50 τοις εκατό των αγροτών δεν έχει θεωρημένο βιβλιάριο ΟΓΑ. Άρα δεν θα πάρει σύνταξη. Με όλα αυτά δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Αν δεν επιβιώσω πρώτα, δεν θα πάρω σύνταξη."
 • "Ο Προμαχώνας θα κατέβει στην Αθήνα."
 • "Εμείς το ζήτημα του διαχωρισμού του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη το βγάλαμε από τα αιτήματα και πάλι δεν δέχτηκαν οι εκπρόσωποι των Τεμπών να κατεβούμε με ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων. Πόσους εκπροσωπούν; Κι όμως τα κανάλια τους παίζουν πολύ περισσότερο από εμάς στη Νίκαια. Δεν τους αρέσουμε;"
 • "Εμείς λέμε ενίσχυση να παίρνει αυτός που καλλιεργεί. Να μην παίρνει όποιος βρέθηκε να έχει χωράφι και είναι π.χ. γιατρός ή δικηγόρος."
 • "Όλοι μπορούν να έρθουν στη διαδήλωση αλλά είμαστε αποφασισμένοι να την περιφρουρήσουμε."

Ανακοίνωση από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Απαντήσεις στα πολλά… μέτωπα που έχουν ανοιχτεί δίνει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ενόψει της κινητοποίησης στην Πλατεία Συντάγματος.

Αναλυτικά:

«Συνάδελφοι Αγρότες,Εργαζόμενοι, Άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι βιοπαλαιστές της πόλης, Νέοι και Γυναίκες,

Εδώ και πολλά μερόνυχτα, βρισκόμαστε στα μπλόκα του αγώνα διεκδικώντας αγωνιστικά τα αιτήματα επιβίωσής μας. Στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας την Κυριακή 7 Φλεβάρη, εκπρόσωποι 68 μπλόκων απ” όλη τη χώρα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε πανελλαδική – παναγροτική κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, την Παρασκευή 12 Φλεβάρη, το Σάββατο 13 Φλεβάρη και για όσο κρίνουμε σκόπιμο ότι θα χρειαστεί.

Η κινητοποίησή μας αυτή στην πρωτεύουσα της χώρας, είναι ένα βήμα παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα μας, απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία, διατηρώντας και ενισχύοντας ταυτόχρονα τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.

Επιδιώκουμε, η λαϊκή συμπαράσταση που κάθε μέρα εκφράζεται στον αγώνα μας να εξελιχθεί σε κοινό αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών της πρωτεύουσας, που δέχονται την ίδια επίθεση από την κυβέρνηση, έχουν κοινά προβλήματα και αιτήματα, όπως τονίστηκε και στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων.

Αυτή θα είναι η ισχυρή λαϊκή αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση, η οποία, όσο είμαστε στο δρόμο, δηλώνει ότι δεν θα ικανοποιήσει ούτε ένα από τα αιτήματά μας. Γι” αυτό με την ανακοίνωσή μας για το συλλαλητήριο, έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο συκοφάντησης και παρεμπόδισης του αγώνα μας.

Μας κατηγορεί ότι πάμε στην Αθήνα, όχι για να προβάλλουμε τα αιτήματά μας, αλλά για να δημιουργήσουμε επεισόδια. Ταυτόχρονα, υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτάδες λένε και ξαναλένε ότι οι αγρότες των μπλόκων υποκινούμαστε από «δεξιούς επαγγελματίες συνδικαλιστές ή άλλους ακροδεξιούς και φασίστες. Κάποιος, μάλιστα, από τους δικούς της παρομοίασε τα τρακτέρ μας με τα χουντικά τανκς! Παράλληλα, μας απειλεί ότι θα μας αντιμετωπίσει με τις δυνάμεις καταστολής και δεν πρόκειται να επιτρέψει τρακτέρ να μπουν στην Αθήνα.

Είναι τα ίδια επιχειρήματα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για όλους όσοι κινητοποιούνται ενάντια στην σκληρή, την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν. Απαντάμε με τους στίχους του ποιητή της Ρωμιοσύνης “σε τούτα εδώ τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάνει”.

Στα μπλόκα βρίσκονται αγρότες που μπορεί να ψηφίζουν διαφορετικά κόμματα αλλά επιλέγουν και αποφασίζουν να παλέψουν, μέσα απ’ τις Ομοσπονδίες τους, τους αγροτικούς συλλόγους, τις συντονιστικές επιτροπές, τις επιτροπές αγώνα για την επιβίωσή τους.

Εφαρμόζουν την τακτική του “διαίρει και βασίλευε”, εξωθώντας στον “κοινωνικό αυτοματισμό” λέγοντας ότι είμαστε «εγωιστές» και «τα θέλουμε όλα» ενώ επιδιώκουν να μας πάρουν ακομη και τα ψίχουλα που ζούμε.

Παραμένουμε πολλά μερόνυχτα στα μπλόκα, όχι γιατί δεν έχουμε άλλες δουλειές να κάνουμε, αλλά επειδή ξέρουμε πως αν δεν αγωνιστούμε θα χαθούμε.

Πάμε στην Αθήνα να απαιτήσουμε, την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας που ομόφωνα αποφασίσαμε στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια διεκδικώντας από την κυβέρνηση:

1. Ν’ αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή – Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης – Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί – Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο – Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος – Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Αυτά τα αιτήματα είναι ζωτικής σημασίας για μας και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη διεκδίκησή τους.

Στην Αθήνα πάμε για να προβάλουμε και να διεκδικήσουμε. Οχι για να κάνουμε επίδειξη δύναμης, ή να προκαλέσουμε επεισόδια, όπως λένε οι κατήγοροί μας στην κυβέρνηση και τα αναπαράγουν διάφορα ΜΜΕ. Είμαστε βιοπαλαιστές που αγωνιζόμαστε για το ψωμί των παιδιών μας και των γονιών μας και όχι “μπαχαλάκηδες” και “τρομοκράτες”.

Τόσα χρόνια στους αγώνες, έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε και πως να τους οργανώνουμε και πως να τους περιφρουρούμε.

Δεν πάμε “για εκδρομή και για εκτόνωση”, ούτε υπακούοντας σε “κομματικές εντολές”, όπως μας κατηγορούν κάποιοι, όπως πχ από το μπλόκο των Τεμπών. Οι δυνάμεις που έχουν το “πάνω χέρι” σ” αυτό το μπλόκο, υπέρμαχοι της «ενότητας και του όλοι μαζί» αποφάσισαν τελικά να μην συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι οι αγρότες και σ” αυτά τα μπλόκα έχουν εκφραστεί, πολλές φορές, υπέρ του συντονισμού και του συγχρονισμού της αγωνιστικής δράσης όλων των μπλόκων. Με τη στάση τους, δίνουν χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση και συμμετέχουν στην κυβερνητική επιχείρηση συκοφάντησης του αγώνα μας. Όμως έχουν γνώση οι φύλακες!

Το σίγουρο είναι ότι τα αιτήματα που προβάλλουν όπως το «κατά κύριο επάγγελμα και μη» αγρότες, είναι αντίθετα με τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Το πλαίσιο αιτημάτων που παρουσίασαν από κοινού δυνάμεις του μπλόκου των Τεμπών και των Μικροθηβών, στηρίζει τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών, οι οποίοι επωφελούνται από την απόφαση της κυβέρνησης και της ΕΕ να ξωπεταχθούν από την παραγωγή άλλοι 500.000 μικρομεσαίοι αγρότες.

Καλούμε όλους του αγρότες να κατέβουν, την Παρασκευή, στην Αθήνα, ξεπερνώντας κάθε δυσκολία και εμπόδιο που θα σταθεί στο δρόμο τους.

Καλούμε το λαό του λεκανοπεδίου να συμμετάσχει μαζικά στο συλλαλητήριό μας, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον αγώνα μας και στα αιτήματά μας.

Ενώνουμε τη φωνή μας όλοι μαζί για να αποσυρθεί το ασφαλιστικό τερατούργημα

Αγωνιζόμαστε, με νύχια και με δόντια για να μην μας πάρουν τα χωράφια και τα ζώα μας. Για να μπορούμε να παράγουμε και από το μόχθο μας, να ζουν με αξιοπρέπεια, οι οικογένειές μας.

Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε. Ας το καταλάβει η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ».