Skip to main content
20 07 2018 | 10:48

Με ελάχιστη συμμετοχή η συγκέντρωση αγροτών στην κεντρική πλατεία της Νάουσας

Με ελάχιστη συμμετοχή η συγκέντρωση αγροτών στην κεντρική πλατεία της Νάουσας

Περίπου 30 άτομα διαμαρτυρήθηκαν στις 17 Ιουλίου στην πλατεία Καρατάσου της Νάουσας, ζητώντας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άμεσες αποζημιώσεις για τις πρόσφατες ζημιές στα ροδάκινα. Ο πολύ μικρός αριθμός των συγκεντρωθέντων, που δεν ήταν όλοι αγρότες, καταδεικνύει περισσότερο την αδυναμία του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ» να εκφράσει τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και λιγότερο τη σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί. Χθες, πάντως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να δεσμεύσει 8,5 εκατ. ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό προκειμένου να διανείμει ενισχύσεις de minimis στους ροδακινοπαραγωγούς για τις περσινές βροχές. Το πρόβλημα όμως ήταν έντονο και φέτος, οπότε ο ΕΛΓΑ αρνήθηκε και πάλι να προβεί σε καταγραφή ζημιών, προκαλώντας την εξώδικη διαμαρτυρία των παραγωγικών - όχι συνδικαλιστικών - οργανώσεων - της Ημαθίας και της Πέλλας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του 902.gr, "η απόφαση αγροτών και κτηνοτρόφων να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που τους ξεκληρίζει, αναδείχθηκε μέσα από τη συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ», το απόγευμα της Τρίτης 17 Ιούλη στη Νάουσα. Στο πλευρό των αγροτών της Ημαθίας βρέθηκαν και συνάδελφοί τους από το Μπλόκο Γυψοχωρίου Πέλλας, αλλά και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, ταξικά σωματεία της περιοχής, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία.

Η προχθεσινή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μέσα στην καλοκαιρινή «φούρια» της δουλειάς, ήρθε ως συνέχεια των πολύμορφων δράσεων που προηγήθηκαν με πιο πρόσφατη τη συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ της Βέροιας.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς καθημερινά οδηγούνται ολοένα και πιο κοντά στο ξεκλήρισμα εξαιτίας των εφαρμοζόμενων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κοινή Αγροτική της Πολιτική (την ΚΑΠ) και τα αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης. Οι πρόσφατες καταστροφές σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα που παράγουν, η επίθεση στο εισόδημα από το κόστος παραγωγής, τη φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, τα απανωτά χαράτσια ΕΛΓΑ - ΟΣΔΕ - ΕΝΦΙΑ κλπ. σφίγγουν τον κλοιό. Απειλούνται με κατασχέσεις, με διακοπή ρεύματος, δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, είναι πνιγμένοι στα χρέη.

Μέσα από την κινητοποίηση πρόβαλαν τις άμεσες διεκδικήσεις τους για άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο και κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Πέτρος Σιλιγκούνας, γγ Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας που αναφέρθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις διαλογής, επεξεργασίας και τυποποίησης των αγροτικών προϊόντων.

Επίσης, χαιρέτισε ο Χρήστος Κάμτσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» - Μπλόκο Γυψοχωρίου ο οποίος σημείωσε: «Το χαμένο εισόδημά μας θα το διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, συντονισμένα με όλους τους συναδέλφους μας φρουτοπαραγωγούς και όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα, μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, που θίγονται εξίσου από τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές. Και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πέλλας δηλώνουμε το αγωνιστικό μας "παρών", μαζί με τους συναδέλφους μας από τη Νάουσα, την Ημαθία και όλη τη χώρα στον αγώνα επιβίωσης για μας και τις οικογένειές μας».

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις καταστροφές που έχουν υποστεί οι φρουτοπαραγωγές για άλλη μια χρονιά από παγετό, χαλάζι, βροχοπτώσεις, την απουσία αντιχαλαζικής προστασίας από τον ΕΛΓΑ και την άρνησή του να αποζημιώσει τις ζημιές, παρά τα τσουχτερά χαράτσια. Επίσης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από το εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροτικά προϊόντα που ήρθε ως απάντηση στα μέτρα της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων που αγοράζουν τα προϊόντα τους (επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια) με εξευτελιστικές τιμές ή και με ανοιχτές τιμές αναγκάζοντάς τους να παραδίδουν τη σοδειά τους χωρίς να ξέρουν πόσο, πότε και αν θα πληρωθούν. Όπως είπε, «με τις πλάτες της κυβέρνησης τα μονοπώλια, οι βιομήχανοι και οι έμποροι αγοράζουν κοψοχρονιά τα προϊόντα μας και τα πουλάνε 7-8 φορές ακριβότερα στη λαϊκή κατανάλωση κερδοσκοπώντας σε βάρος και των αγροτών και των καταναλωτών».

Τέλος ανέδειξε και τα προβλήματα των κτηνοτρόφων που είναι απλήρωτοι για το γάλα που παρέδωσαν για πάνω από 6 μήνες, τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού σε γάλα, αλλά και κρέας, τις πανάκριβες ζωοτροφές, τα εμβόλια, τη μείωση των βοσκήσιμων εκτάσεων και την απώλεια των επιδοτήσεων για τους φτωχομεσαίους κτηνοτρόφους, την πανάκριβη αδειοδότηση σταβλικών εγκαταστάσεων κλπ. Και όλα αυτά τη στιγμή, που οι γαλακτοβιομηχανίες πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους σε περίοδο κρίσης και τα σούπερ μάρκετ πλημμυρίζουν την αγορά με πάμφθηνα αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης κρέατα."